De FMWB, Zelos/MIG, het Circuit Jules Tacheny in Mettet en de Belgian Motorcycle Foundation hebben hun krachten gebundeld en de Belgian Motorcycle Academy opgericht. Het initiatief, om jonge Belgische talenten te helpen om door te groeien naar het hoogste niveau, wordt herkend door Dorna en zal officieel worden geïntegreerd in het ‘Road to MotoGP programma’.

Belgian Motorcycle Academy
De missie van de Belgian Motorcycle Academy is om jonge Belgische talenten tussen 7 en 14 jaar te ontdekken en vervolgens op te leiden en te begeleiden naar de prominente wegracecompetities. De nieuwe academie zal een trainingsprogramma van ten minste 10 dagen per jaar omvatten, voornamelijk tijdens weekends en schoolvakanties. De deelnemers volgen geavanceerde en omkaderde trainingen in verschillende motordisciplines zoals trial, dirt track, supermotard, motorcross en snelheid. Er zullen ook cursussen worden gegeven die gericht zijn op communicatie, psychologie, voeding en fysieke training. De Academy zal kunnen rekenen op verschillende coaches en instructeurs, waaronder Stéphane Mertens en Fred Fiorentino, allen gecertificeerd door de Fédération Motocycliste Wallonne de Belgique (FMWB) en ADEPS.

Road to MotoGP: het Belgische talententraject
Het idee omtrent een Academie groeide nadat Freddy Tacheny, na talloze discussies met DORNA – de promotor van MotoGP – de bevestiging kreeg dat ze een kampioenschap voor jonge talenten in Noord-Europa lanceren (Northern Talent Cup) ter begeleiding naar de Moto3 en Moto2, en zo hopelijk de deur kunnen openen naar de MotoGP. Dit in navolging van de Asian Talent Cup, de British Talent Cup, de Red Bull MotoGP Rookies Cup, enz … Vanaf dit jaar organiseert DORNA de Northern Talent Cup, en de beste coureurs van de Belgian Motorcycle Academie zullen onderdeel zijn van de jaarlijkse selectie.

Voor de 2020-editie werden na een selectiedag, georganiseerd door de mede-oprichters van de Academie, twee jonge Belgische talenten uitgekozen. Het werden de 15-jarige  Lorenz Luciano die al 2 jaar schittert in het FSBK Pré-moto 3-kampioenschap en de 17-jarige Amélie Triffet, in 2019 derde in het Franse Kampioenschap Dames. Beiden werden door Dorna geselecteerd voor deelname aan de eerste editie van de Northern Talent Cup en worden op deze manier geïntegreerd in het Junior Black Knights Team, onder leiding van Christophe Chantrain. Dit nieuwe kampioenschap is één van de belangrijkste (maar niet de enige) waarnaar de Academie jonge deelnemers zal begeleiden.

Jorgen Van Hellemont, CEO van Zelos: “De Academy is een perfecte voortzetting van de Black Knights, een paar jaar geleden opgericht door Zelos. Deze nieuwe tool is essentieel voor onze jonge talenten om hen in staat te stellen zich te ontwikkelen in een professionele omgeving en goede reflexen te verwerven vanaf het begin van hun sportcarrière. De wil van de Academie is om onze Belgische talenten naar het hoogste niveau te brengen, zoals Zelos deed met Xavier Siméon en meer recent met Barry Baltus, die volgend seizoen in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap zal debuteren.”

Hoe lid worden van de Belgian Motorcycle Academy?
Om zich te kunnen inschrijven voor de selecties van de Academie, moet de kandidaat tussen de 7 en 14 jaar oud zijn, de Belgische nationaliteit hebben, uitblinken in motorbeheersing en in het bezit zijn van een jaarlijkse licentie, verkregen via de FMWB. Voor kandidaten vanaf 11 jaar moet de aanvraag vergezeld worden van een sport-CV. Het inschrijvingsbedrag bedraagt € 2.500 voor de omkadering, het gebruik van verschillende soorten motorfietsen, alle lessen, volledige uitrusting, de instructeurs en het gebruik van verschillende circuits (+€ 2.000 borg).

Inschrijvingen lopen via de website van de Academie, die in februari 2020 online zal gaan. Tot die tijd kunnen geïnteresseerden hun aanvraag sturen naar belgianmotorcycleacademy@gmail.com. Afhankelijk van het aantal geregistreerde piloten worden er elk jaar meerdere selectiedagen georganiseerd, inclusief een fysieke en psychologische beoordeling.

Waardevolle ondersteuning van verschillende partners
Naast de betrokkenheid van de oprichters en de steun van Dorna, kan de Belgian Motorcycle Academy ook rekenen op de waardevolle steun van Yamaha België, Pirelli, Bihr, de officiële Yamaha-concessie Zone Rouge in Andenne en Yamalube.

Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna Sports: “Ik ben verheugd om de Belgian Motorcycle Academy in het officiële Road to MotoGP programma te verwelkomen, en dit programma uit te breiden naar een nieuw, belangrijk land. Het ontdekken en ontwikkelen van jong talent is een essentieel onderdeel van onze visie en de Belgian Motorcycle Academy zal een extra waardevolle partner zijn. Ik kijk ernaar uit om de jongeren in de Academie te zien groeien en betere fundamenten te zien leggen voor de toekomst van motorrijden in hun land en regio, in combinatie met hun deelname in de nieuwe Northern Talent Cup.”

Een Stichting voor de motorsport
Michel Wanty en Freddy Tacheny, beiden gepassioneerd door motorfietsen, besloten samen de Belgian Motorcycle Foundation in het leven te roepen. De Belgian Motorcycle Foundation, ondergebracht in de Koning Boudewijnstichting, is een organisatie zonder winstoogmerk die tot doel heeft het beoefenen van de motorsport te stimuleren.

Op basis van de Academie, samen opgericht met MIG, FMWB en Circuit Jules Tacheny, zal de Belgian Motorcycle Foundation de komende maanden een ander groot project introduceren. Meer nieuws volgt in februari.

 

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App