Niet het Yamaha Factory Racing Team (Katsuyuki Nakasuga, Alex Lowes en Michael van der Mark) maar het Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea) zijn de winnaars van de 2019 editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours. Dit nieuws is zojuist bekend gemaakt nadat Kawasaki in het gelijk werd gesteld na een ingediend protest.

De 2019 editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours kende zondag een bizar einde van de race. Regen, een crash van aan de leiding rijdende Jonathan Rea in de allerlaatste ronde van de race en een daaropvolgende rode vlag situatie bezorgde het Yamaha Factory Racing Team geheel onverwachts de overwinning voor Red Bull Honda (Stefan Bradl, Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari) en FCC TSR Honda France (Josh Hookes, Freddy Foray en Mike di Meglio). Deze drie teams verschenen na afloop van de wedstrijd dan ook het podium.

Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Leon Haslam, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea) werden door de crash in de laatste ronde zelfs niet in de uitslag opgenomen aangezien de Brit zijn Kawasaki niet terugbracht in de pits.In eerste instantie werd er namelijk vanuit gegaan dat Rea gewoon ten val was gekomen vanwege de steeds lastiger wordende omstandigheden. Aangezien Rea niet zelf zijn machine terug kon brengen betekende in dit geval een terechte DNF en uitsluiting in de uitslag.

Niet veel later bleek echter dat Rea niet zomaar ten val was gekomen maar dat zijn crash veroorzaakt werd door een oliespoor die de geplofte Suzuki van Etienne Mason op het circuit had achtergelaten. Tevens liet Kawasaki de organisatie weten dat de regel dat een coureur bij een rode vlag situatie binnen vijf minuten met zijn motor terug moet zijn alleen van toepassing is in het WorldSBK en de MotoGP en derhalve niet geldt in het EWC.

Kawasaki diende dan ook meteen protest in, een protest waarin ze naar nu bekend is geworden in het gelijk zijn gesteld en alsnog tot winnaar zijn uitgeroepen aangezien het meteen duidelijk was dat de Racedirection hier flink geblunderd had.

 

 

Handige links 2019 editie Suzuka 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App