Bridewell wint ook beide races op zondag en scoort hattrick op Snetterton

1023
Teamgenoten Tommy Bridewell (46) en Glenn Irwin (2) over de finish in Race 3 op Snetterton | © Bennetts British Superbike Championship

Tommy Bridewell heeft zondagmiddag beide British Superbike races gewonnen op Snetterton. De BeerMonster Ducati coureur heeft daarmee voor het eerst in zijn carrière een hattrick gescoord en breidt zo zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit.

Na een spannende eerste British Superbike race van het weekend op Snetterton op zaterdagmiddag stonden er zondagmiddag nog twee races op het programma. De omstandigheden waren goed op het Engelse circuit met temperaturen boven de 20°C.

Race 2
Vanaf de start was het Josh Brookes die Glenn Irwin en polesitter Tommy Bridewell voorbleef bij het ingaan van de eerste bocht. Irwin probeerde het halverwege de openingsronde bij Brookes maar hij ging wijd waardoor de leiding direct weer in handen kwam van de Australiër.

Brookes kwam aan het einde van de eerste ronde als eerste over de streep voor Irwin, Christian Iddon, Jason O’Halloran en Bridewell, waarbij laatstgenoemde terrein verloor na een aanvaring met Iddon in de Coram Curve.

Brookes bleef de leiding houden maar Iddon viel in de derde ronde terug naar de zevende plaats nadat hij wijd ging in bocht 2. Ryan Vickers had andermaal pech doordat hij hij met een technisch probleem stil kwam te staan.

In de vierde ronde zette O’Halloran een aanval in op Irwin voor de tweede plaats terwijl Bridewell zich daarachter hergroepeerde op de vierde plaats. O’Halloran nam vervolgens de leiding over ten koste van Brookes, ondanks dat de FHO Racing BMW coureur nog een keer terug probeerde te slaan op het rechte stuk.

Met een vrije baan voor zich opende O’Halloran een voorsprong van een halve seconde. Irwin zag het gevaar en zette een aanval in op Brookes aan het begin van de zesde ronde. De volgorde was nu O’Halloran, Irwin, Brookes, Bridewell, Danny Buchan en Leon Haslam.

Irwin reed vervolgens de snelste ronde en hij had O’Halloran al snel weer te pakken. Enkele ogen blikken later, in de zevende ronde, viel de rode vlag nadat Danny Buchan en Peter Hickman waren gecrasht. Ondanks dat het in dezelfde bocht was gebeurd waren het afzonderlijke incidenten, echter had Buchan zich flink bezeerd en bleek later dat hij een hersenschudding had opgelopen in dit incident.

De race werd herstart over acht ronden en Josh Brookes nam opnieuw de leiding in handen voor O’Halloran en Haslam. Na een aanvaring tussen Brookes en O’HAlloran bestond de top zes aan het eind van de openingsronde uit Brookes, Haslam, Bridewell, O’Halloran, Irwin en Danny Kent.

Bridewell schoof in de daarvolgende ronde op naar de tweede plaats dankzij een mooie manoeuvre aan de buitenkant van Haslam en een ronde later nam hij de leiding over toen hij Brookes aan de binnenkant passeerde ter hoogte van de ‘Agostini’ bocht. Verder naar achteren schoof Irwin kort op naar de vierde plaats, maar hij ging meteen wijd en viel terug naar de zesde plaats achter Kent.

Bij het ingaan van de vijfde ronde bedroeg Bridewells voorsprong op Brookes bijna een seconde een ronde later was het meer dan een seconde doordat Brookes en Haslam om de tweede plaats streden, terwijl O’Halloran en Irwin hetzelfde deden voor de vierde plaats.

Bridewell verhoogde het tempo in de laatste ronden en bleef zijn voorsprong uitbreiden waardoor hij uiteindelijk als winnaar over de finish kwam met ruim anderhalve seconde voorsprong op Brookes met Haslam daarachter op de derde plaats.

Race 3
Het was thuisrijder Ryan Vickers die goed startte en de leiding in handen nam voor voor Josh Brookes, Tommy Bridewell, Glenn Irwin, Leon Haslam en Danny Kent.

Brookes zette in de tweede ronde de aanval in, de Australiër en Vickers waren gedurende een aantal bochten flink in gevecht waarna de FHO Racing BMW-coureur uiteindelijk de leiding over kon nemen.

Bridewell reed daar kort achter op de derde plaats maar het was nu Haslam op de vierde plaats die Irwin had ingehaald. Een ronde later werd Vickers naar de vierde plaats verwezen; eerst door Bridewell en daarna door Irwin, en dat werd al snel de vijfde plaats toen Haslam er ook voorbijkwam. Irwin rukte vervolgens op naar de tweede plaats ten koste van zijn teamgenoot.

Brookes bleef voorop rijden en niemand kon hem echt uitdagen. De Australiër had zelfs een voorsprong van meer dan een halve seconde opgebouwd in de zevende ronde dankzij de snelste ronde van de race.

In de negende ronde zaten de eerste vijf rijders weer dicht bij elkaar. Drama volgde aan het begin van de tiende ronde toen Brookes plotseling vertraagde en uitviel met een technisch probleem. Dat betekende dat het nu een gevecht werd tussen de nieuwe leider Irwin, Haslam, Bridewell en Vickers met Iddon die probeerde het gat vanaf de vijfde plaats te overbruggen.

Bridewell rukte op naar de tweede plaats aan het eind van de twaalfde ronde met een knappe uitremactie in de laatste chicane. Het gat tussen hem en Irwin was minder dan 0,2 seconde toen de race zijn laatste drie ronden inging. Bridewell nam de leiding over van Irwin aan het einde van het rechte stuk in ronde 14 en het duo wisselde van plaats in de volgende paar bochten, waardoor Haslam en Vickers terug konden komen.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bridewell een kleine voorsprong van zo’n 0,3 seconde. Teamgenoot Irwin deed er alles aan om het gat dicht te rijden en nog een kans te krijgen om een aanval te plaatsen maar daar kwam hij niet aan toe. Toch zou het een ‘close finish’ worden want Irwin was slechts 0,032 seconde verwijderd van Bridewell bij het passeren van de finish. Haslam pakte zijn tweede podium van het weekend op de derde plaats met Vickers net naast zich op de vierde plaats terwijl Iddon en O’Halloran de top zes compleet maakten. Verder naar achteren maakten Jackson, Ryde, Kent en Rabat de top tien compleet.

Uitslag British Superbike Race 3:

2. Glenn Irwin – Ducati | +0,032
  3. Leon Haslam – BMW | +0,410
  4. Ryan Vickers – Yamaha | +0,763
  5. Christian Iddon – Ducati | +2,504

In het kampioenschap leidt Bridewell nu met 199 punten voor Glenn Irwin (176) en Brookes (168).

Nederlanders
Na zijn verdienstelijke vierde plaats in Race 1 kwam Jaimie van Sikkelerus zondagmiddag niet aan de finish in Race 2 van de British Supersport klasse vanwege een technisch probleem. De coureur uit Akersloot reed op dat moment in de top acht. In de National Superstock 1000 race is Jorel Boerboom als 21e over de finish gekomen, Floris Schipper werd ook 21e in de tweede British Junior Supersport 300 race.

Het volgende British Superbike evenement vindt plaats in het weekend van 21 t/m 23 juli, dan wordt er gereden op Brands Hatch.