Bridewell wint spannende eerste British Superbike race op Snetterton

1472
tommy-bridewell
Tommy Bridewell - Snetterton | © BeerMonster Ducati

Tommy Bridewell heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Snetterton. In een spannende race ging de BeerMonster Ducati coureur in de laatste ronde voorbij aan teamgenoot Glenn Irwin waardoor hij als winnaar over de streep kwam voor de Australiërs Jason O’Halloran en Josh Brookes.

Dit weekend wordt de vijfde ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Snetterton, gelegen in het oosten van Engeland. Op een warme zaterdag was het Jason O’Halloran die met een 1’47.111 pole position behaalde voor Glenn Irwin en Tito Rabat, de Spaanse voormalig Moto2 wereldkampioen die de gestopte Tim Neave vervangt bij McAMS Yamaha. Tommy Bridewell kwalificeerde zich als vierde voor veteranen Josh Brookes en Leon Haslam.

Race 1
Polesitter Jason O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Tommy Bridewell en Tito Rabat. Danny Kent reed op de vierde positie voor Josh Brookes en Christian Iddon. Rabat aarzelde niet lang en ging meteen voorbij aan teamgenoot O’Halloran, echter dacht de Australiër daar anders over en sloeg hij halverwege de openingsronde weer terug.

O’Halloran probeerde het vervolgens ook bij Irwin maar op het lange rechte stuk kon de BeerMonster Ducati coureur zonder al teveel moeite terugslaan.

Terwijl Irwin aan de leiding reed en een gaatje probeerde te slaan richting de twee McAMS Yamaha coureurs viel Bridewell in de derde ronde aan. De Engelsman probeerde een inhaalactie in te zetten op Rabat maar de Spanjaard gooide de deur dicht, ze raakten elkaar waarna een valpartij ternauwernood voorkomen werd.

Een ronde later kwam de race ten einde voor Danny Buchan, de Synetiq BMW coureur crashte vanuit de achtste positie. Ook voor Leon Haslam zou de race vroegtijdig ten einde komen omdat zijn M 1000 RR dienst weigerde.

Halverwege de race reed Irwin nog steeds aan de leiding maar teamgenoot Bridewell was op dit moment opgeklommen naar de tweede plaats ten koste van O’Halloran. Het drietal had een kleine voorsprong naar Iddon, Brookes en Kent.

Bridewell was op een missie en aan het eind van de zesde ronde nam hij de leiding over van Irwin middels een mooie uitremactie. Een ronde later ging Brookes op agressieve wijze voorbij aan Iddon voor de vierde plaats en de Australiër had het tempo om naar de top drie toe te rijden. Op dit moment moest ook Ryan Vickers de strijd staken vanwege technische problemen.

In de tiende ronde dook Irwin uit de slipstream van Bridewell op het lange rechte stuk en nam hij de leiding weer over. Op dat moment was Brookes voorbijgegaan aan landgenoot O’Halloran voor de derde plaats, de verschillen waren nog steeds minimaal tussen deze vier coureurs.

Het zou aankomen op de laatste ronde en de vier coureurs maakten er dan ook een spektakel van. Op het lange rechte stuk halverwege de ronde dook Bridewell uit de slipstream van Irwin en ging hij met een gewaagde manoeuvre voorbij aan zijn teamgenoot. Irwin ging enigszins wijd in de daaropvolgende bocht wat hem tijd kostte, Brookes zag het gebeuren en greep de kans om een aantal bochten later ook voorbij te gaan aan de Ducati coureur. Door deze inhaalactie van Brookes verloor Irwin de snelheid bij het opkomen van het rechte stuk waardoor ook O’Halloran hem nog kon passeren.

Bridewell kwam hierdoor als winnaar over de streep voor de Australiërs Brookes en O’Halloran, Irwin moest genoegen nemen met de vierde plaats. Tito Rabat kwam uiteindelijk als tiende over de streep.

Uitslag:

  1. Tommy Bridewell – Ducati
  2. Josh Brookes – BMW | +0,679
  3. Jason O’Halloran – Yamaha | +1,136
  4. Glenn Irwin – Ducati | +1,192
  5. Christian Iddon – Ducati | +4,607

Klik hier voor de volledige uitslag

Nederlanders
Ook komen er dit weekend zoals gebruikelijk weer een aantal Nederlanders in actie. Jaimie van Sikkelerus had zich zaterdagochtend als zesde gekwalificeerd in de British Supersport klasse en werd ‘s middags vierde in de eerste race van het weekend. De MPM Routz Racing coureur moest iets meer dan vijf seconden toegeven op racewinnaar Tom Booth-amos, de Engelsman die zowel in het wereldkampioenschap als Brits kampioenschap Supersport racet.

In de National Superstock 1000 klasse heeft Jorel Boerboom zich als 21e gekwalificeerd voor de op zondag te verrijden race, Floris Schipper werd 26e in de eerste British Junior Supersport race nadat hij zich op vrijdag als 31e had gekwalificeerd.

Op zondag zal er weer een druk programma worden afgewerkt op Snetterton met onder andere twee British Superbike races.Handige links British Superbikes Snetterton:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagOp maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.