Dit weekeinde wordt de zevende ronde het Bennets British Superbike Championship verreden op in het zuiden van Engeland gelegen circuit van Thruxton (Hampshire). Het was zaterdag Be Wiser Ducati coureur Glenn Irwin die de pole voor zich opeiste voor Luke Mossey en teamgenoot en broer Andrew Irwin.

Zoals zo veel Britse circuits is ook het circuit van Thruxton een voormalig vliegveld uit de tweede wereld oorlog waar al sinds 1950 geracet wordt en sinds 1968 verbouwd is tot een permanent circuit.

Nadat op vrijdag onder zeer warme condities Peter Hickman (Smiths Racing BMW en recent winnaar van the Isle of Man TT) het tempo aangaf. Opvallend, want dit is het snelste circuit op de kalender waarbij vooral lef een sleutel is om dit vloeiende circuit de baas te zijn.

Glenn Irwin, die teamgenoot en jongere broer Andrew op sleeptouw nam in de eerste twee vrije trainingen en vervolgens zelf het heft in handen te nam tijdens de derde en afsluitende vrije training, waren ook al vanaf het begin van het weekend in de voorste gelederen te vinden.

Zaterdag tijdens de kwalificatie bleek het teamwerk zijn vruchten af te werpen want het was Glenn Irwin die de pole voor zich opeiste terwijl broer Andrew de derde startplaats voor zich opeiste. Alleen Luke Mossey wist zich tussen de twee Be Wiser Ducati’s te kwalificeren om zondag zo samen met de twee broers Irwin vanaf de eerste startrij aan de races te mogen beginnen.

Supersport & GP2
In de gecombineerde Supersport en GP2 klasse ging de aandacht natuurlijk uit naar de Nederlandse deelnemers. Jorel Boerboom en Mike Brouwers, die na een onfortuinlijk race incident tijdens de laatste ronde in Brands Hatch hun motorfietsen weer op tijd raceklaar hadden weten te krijgen, en Tomas de Vries hielden de Nederlandse eer hoog tijdens de zaterdag te verrijden kwalificaties en de eerste te verrijden race. Boerboom kwalificeerde zich zaterdag als zeventiende (derde in GP2) algemeen, Brouwers als tweeëntwintigste (vierde in GP2) terwijl Tomas de Vries de zevenentwintigste (vijfde in GP2) rondetijd op de klok wist te zetten.

De pole ging naar Josh Owens (GP2) voor James Westmoreland en Kyle Ryde (GP2).

Supersport & GP2 race
In een knallende wedstrijd over twaalf ronden was het in eerste instantie de vanaf de tweede plaats gestarte Westmoreland die verrassend de kop pakte om vervolgens na twee ronden zijn machine met een mechanisch probleem langs de kant te moeten parkeren. Nog meer pech had gastrijder Alastair Seely op de Tsingtao racing MV Agusta die er al in de eerste ronde in de laatste chicane afgetikt werd. Vervolgens ontstond er een kopgroep van zeven rijders waaronder twee GP2 machines van Ride en Owens.

Na twaalf ronden was het Ryde die als eerste de finish passeerde voor Owens en Ben Currie die met de derde plaats algemeen de maximale punten mee naar huis mocht nemen in de Supersport categorie.

Mike Brouwers werd op de dertiende plaats algemeen de best geklasseerde Nederlander door na een spannende strijd op de finish Boerboom 0,043 seconde voor te blijven. Brouwers mocht hierdoor na afloop als derde GP2 coureur mee naar het podium terwijl Boerboom met een vierde plaats net naast greep. Tomas de Vries passeerde als vierentwintigste de finish en verzamelde daarmee weer waardevolle data voor het Chasis Factory Racing Team.

De Nederlanders komen zondag nogmaals in actie tijdens de tweede race van het weekend. Deze wedstrijd zal om 16:40 uur Nederlandse tijd van start gaan. Voor een volledig tijdschema, de volledige uitslagen en waar te volgen op TV verwijzen we jullie graag naar de onderstaande links.

 

Handige links British Superbike Championship Thruxton:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Met dank aan Martin van Ellinckhuijzen voor de tekst en de foto’s.