Leon Haslam heeft zondagmiddag ook de tweede British Superbike race gewonnen op het TT Circuit Assen en pakt daarmee de dubbel. De Kawasaki coureur wist in de slotfase Josh Brookes en Peter Hickman achter zich te houden die als tweede en derde over de streep kwamen. In de beginfase van de wedstrijd waren er twee hachelijke incidenten te zien ter hoogte van de Geert Timmer bocht. 

Zondagmiddag om 16:30 uur gingen de lichten uit op het TT Circuit Assen voor de tweede British Superbike race. De zon was inmiddels enigszins verdwenen achter de wolken waardoor ook de temperatuur wat lager was maar het bleef droog. Peter Hickman mocht dankzij zijn snelste raceronde, wat een nieuw British Superbike ronderecord bleek te zijn, vanaf pole position starten voor Leon Haslam en Tarran Mackenzie.

Hickman kende een zeer goede start en ging als leider de Haarbocht in voor een zeer goed gestarte Richard Cooper en Jake Dixon. Voor Michael Laverty en Dean Harrison ging het al ter hoogte van de Ossebroeken mis waarbij Laverty ten val kwam en Harrison daardoor door de grindbak moest.

Hickman had in de eerste ronde al een voorsprong van ongeveer een seconde opgebouwd toen het volledig mis ging in de Geert Timmer bocht. Tarran Mackenzie kon ternauwernood een high-side voorkomen maar ging daarbij enigszins van het gas af. Daardoor moesten de coureurs achter hem, waaronder Glenn Irwin, Gino Rea en Dan Linfoot ook van het gas af waardoor er een soort kettingreactie ontstond. Laatstgenoemde raakte daardoor het achterwiel van Haslam voor hem waardoor hij ten val kwam. Een zeer angstaanjagend moment aangezien Irwin over zijn rug reed en Linfoot daarbij veel pijn had waarbij later bleek dat de Engelsman daar wonderbaarlijk genoeg geen breuken aan over had gehouden. Bridewell kon de Honda van Linfoot niet ontwijken waardoor de twee machines vlammend naast de baan terecht kwamen. Er kwam geen rode vlag maar door middel van een safety car was er tijd om alles op te ruimen en kon de race zonder oponthoud weer worden hervat.

De race ging verder maar het liep opnieuw volledig mis aangezien Mackenzie met een high-sider ten val kwam bij het uitkomen van de Geert Timmer chicane. Zijn machine schoof naar de zijkant van de baan maar hijzelf bleef liggen op de baan. Een hachelijk moment waarbij wonderbaarlijk genoeg alle coureurs hem wisten te ontwijken en Dean Harrison slechts centimeters langs de kleine Mackenzie op ging.

Het liep allemaal goed af en vooraan het veld was het halverwege de race nog steeds Hickman aan de leiding maar de Senior TT winnaar had Dixon en Brookes intussen kort achter zich rijden. Voor Dixon ging het echter in de tiende ronde mis aangezien zijn Kawasaki het begaf bij het uitkomen van de Strubben.

Het werd een strijd tussen de twee coureurs die ook zeer snel zijn op het Isle of Man met daarachter kampioenschapsleider Haslam die het gat behoorlijk had weten te dichten. Vijf seconden achter het leidende drietal waren het Iddon, Cooper, Glenn Irwin, Ellison, Andrew Irwin, Ray en Buchan in de top tien.

Haslam leek net wat extra’s te hebben ten opzichte van de twee coureurs voor hem aangezien hij in de slotfase aan hen voorbij wist te gaan en net genoeg afstand kon houden dat er geen aanval op hem kon worden ingezet. Brookes zette alles op alles in de laatste ronde maar kwam net tekort waardoor het Haslam was die opnieuw als winnaar over de streep kwam en daarmee de dubbel pakte op het TT Circuit Assen. Brookes finishte als tweede met Hickman daarachter die mee mocht naar het podium op de derde plaats. Glenn Irwin eindigde als vierde voor Cooper en Andrew Irwin, daarachter waren het Ray, Ellison, Buchan en Iddon in de top tien.

Haslam heeft hiermee uiteraard goede zaken gedaan voor het kampioenschap en gaat nu met 61-punten voorsprong richting Brands Hatch en kan daar in de eerste race al zijn eerste British Superbike titel in de wacht slepen.

Het volgende British Superbike evenement is het slotstuk van het seizoen op het Brands Hatch circuit waar er maar liefst drie British Superbike wedstrijden zullen worden verreden om het kampioenschap te beslissen.

Handige links British Superbike Championship Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Fotoverslag zondag
Tickets