Shane Byrne heeft zondagmiddag op het Snetterton circuit  beide British Superbike races op zijn naam weten te schrijven. De Brit finishte beide races voor Josh Brookes en Jason O’Halloran.

Afgelopen weekend werd de vijfde ronde van het British Superbike Championship verreden op het circuit van Snetterton. Shane ‘Shakey’ Byrne bleek oppermachtig voor zijn tegenstanders: de Brit pakte op zaterdag de pole, en won zondag beide races, zette in beide races de snelste ronde en verbrak het absolute ronderecord.

Nadat Leon Haslam, Christian Iddon en Glenn Irwin twee weken geleden in Schotland op het circuit van Knockhill nog zwaar ten val kwamen en geblesseerd raakten, was alleen Haslam dit weekend weer van de partij. Irwin kampte nog met zijn gebroken arm, terwijl Iddon nog wel geprobeerd had om te rijden. Echter was de wond van de Brit nog te groot en niet genoeg dichtgegroeid dat door de wrijving van zijn lederen pak de wond opnieuw open ging en er een grote kans op infectie ontstond.

Race 1
In de eerste race was het Shane Byrne die van de eerste startplaats mocht vertrekken. De 39-jarige coureur had zaterdagmiddag het polerecord verbroken. De start was minder sterk en Byrne verloor een aantal plaatsen. De snelheid van ‘Shakey’ was echter veel beter dan de rest van het veld en zo vocht de Be Wiser Ducati coureur zich terug en reed binnen enkele ronden weer aan kop. Leider in het kampioenschap Luke Mossey kwam ten val en liet zo kostbare punten uit zijn handen glippen. De motor van Mossey kwam ongelukkig terecht en brak in tweeën. Doordat deze volledig afgeschreven was moest het JG Speedfit Kawasaki team voor race 2 een compleet nieuwe motorfiets opbouwen.

Ex GP-coureur James Ellison zat ook bij de kopgroep maar zijn Yamaha R1 gaf de geest en zo zag de Engelsman een topklassering verdwijnen. Uiteindelijk was het Josh Brookes op de Yamaha die de tweede plaats achter Byrne wist te behalen voor Jason O’Halloran op de Honda. Leon Haslam eindigde als vierde voor Dan Linfoot en Jake Dixon. Peter Hickman, John Hopkins, Bradley Ray en Sylvain Guintoli maakten de top 10 compleet.

Race 2
Doordat Byrne in de eerste race de snelste ronde had gezet mocht de Ducatist opnieuw vanaf de eerste plaats starten. Waar de Brit in de eerste race finishte met een marge van ruim drie seconden was het in de tweede race minder eenvoudig. In een hevige strijd met Brookes wist ‘Shakey’ de winst naar zich toe te trekken met een verschil van minder dan een seconde.

Wederom finishte Jason O’Halloran als derde voor Jake Dixon, John Hopkins en Peter Hickman. Verder bestond de top 10 uit Dan Linfoot, Leon Haslam, Sylvain Guintoli en nog steeds leider in het kampioenschap Luke Mossey.

Nederlanders
Jorel Boerboom en Mike Brouwers waren dit weekend weer actief in het HEL Performance British Motostar Moto3 Championship. De eerste race eindigde voor beide Nederlanders teleurstellend toen beide coureurs één ronde voor de finish elkaar in een onderling duel raakten en ten val kwamen.

De tweede race kende een beter einde waarbij Boerboom de vijfde plaats wist te behalen en Brouwers de negende plaats kon bemachtigen.

De volgende British Superbike ronde is in het weekend van 21 t/m 23 juli op het Brands Hatch circuit.

Volledige uitslagen: British Superbikes Snetterton