Scott Redding was vrijdag ruim het snelste na twee vrije trainingen in de British Superbike klasse op het TT Circuit Assen. Tommy Bridewell eindigde dag als tweede voor Jason O’Halloran. Kampioenschapsleider Josh Brookes kwam tot een elfde tijd.

Onder goede weersomstandigheden werden vrijdag twee vrije trainingen afgewerkt voor de British Superbike categorie op het TT Circuit Assen. Beide sessies gingen over 45 minuten. Scott Redding begon ijzersterk en was in de eerste helft van de ochtendtraining ruim een seconde sneller dan de rest van het veld. De Brit heeft veel ervaring op Assen vanwege zijn Grand Prix verleden en zette gelijk scherpe tijden op de klokken. Redding eindigde de eerste vrije training met een tijd van 1’36.685. Xavi Fores was tweede en was uiteindelijk een halve seconde langzamer dan Redding. Fores rijdt zijn eerste seizoen in de British Superbikes, nadat hij in het verleden ook in de World Superbike en IDM al in actie kwam op het TT Circuit Assen. Fores zit met zijn Honda niet in de Showdown, dat zijn de zes rijders die tijdens de laatste drie evenementen van het seizoen gaan uitmaken wie er kampioen gaat worden. Danny Buchan zit wel in de Showdown en was derde na de eerste vrije training voor Glenn Irwin en kampioenschapsleider Josh Brookes. Naast Redding, Buchan en Brookes zitten ook Tommy Bridewell, Peter Hickman en Tarran Mackenzie in de Showdown.

In de tweede training wist Redding er nog een schep bovenop te doen, maar uiteindelijk wisten praktisch alle rijders hun tijd in FP2 te verbeteren. Redding wist een al snel in de sessie een 1’36.1 op de klokken te brengen, maar de Be Wiser Ducati coureur kwam in zijn laatste ronde tot een 1’36.060. Bridewell, tevens uitkomend op een Ducati, noteerde een tweede tijd en was 0.474 seconde langzamer dan zijn merkgenoot. Achter Redding en Bridewell waren de verschillen erg klein. Jason O’Halloran kwam met zijn Yamaha tot een derde tijd. Zijn teamgenoot Mackenzie had het vrijdag duidelijk minder naar zijn zin, wan die kwam slechts tot een achttiende rondetijd. Luke Stapleford was vierde in FP2 voor de ervaren Spanjaard Hector Barbera. Dan Linfoot eindigde vrijdag als zesde voor Hickman, Fores en Christian Iddon. Brookes zette in de slotfase een tiende tijd en moest vrijdag 1,2 seconde toegeven op de snelste ronde van zijn teamgenoot Redding. In de overall uitslag na twee trainingen eindigde Brookes als elfde achter Buchan, die zijn tijd uit de ochtend niet wist aan te scherpen. Brookes gaat momenteel aan de leiding in het kampioenschap met drie punten voorsprong op Redding.

Zaterdagochtend staat de derde vrije training op het programma. De kwalificatie start zaterdag om 16:00 uur op het TT Circuit Assen. De kwalificatie wordt verdeeld over drie sessies. Alle rijders starten in Q1. Vervolgens blijven er achttien rijders over en de snelste acht coureurs uit Q2 plaatsen zich voor de beslissende Q3. Deze opzet van de kwalificatie is vergelijkbaar met de Formule 1.

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App