BSB: BSB Brands Hatch: Byrne kampioen na dramatische ontknoping

194

Het had een titanenstrijd om de vierde Brits Superbike titel moeten worden maar nog voor de races moesten beginnen was de strijd al gestreden. Shane Byrne gaat de boeken in als meest succesvolle Brits Superbike coureur nu hij voor de vierde keer kampioen is geworden.

De vele Brits Superbike fans maakten zich op voor een ware titanenstrijd in de seizoenfinale op het Brands Hatch GP circuit. Het verschil tussen titelkandidaten Shane Byrne en Ryuichi Kiyonari was maar 12 punten en de twee rijders waren aan elkaar gewaagd.<br /> <br /> Voor het zover was, was het eigenlijk al voorbij toen Kiyonari in de derde vrije training onderuit ging en daarbij zijn linker sleutelbeen brak. De Japanner besloot sowieso de eerste race uit te zitten maar leek nog wel van plan om het op zondag te proberen, uiteindelijk zag Kiyo daar vanaf en was het gevecht voor de titel in feite al voorbij.<br /> <strong><br /> Race 1</strong><br /> Voorafgaand aan de eerste van drie races in deze seizoensfinale wist James Ellison in de kwalificatie de pole op te eisen voor Shane Byrne en Josh Brookes. Later op de zaterdag was de eerste van drie races in het finale weekend van het 2014 seizoen.<br /> <br /> Bij de start van de race was het echter Byrne die op het vochtige Brands Hatch als eerste door Paddock Hill Bend ging gevolgd door Brookes, Ellison en Dan Linfoot. Ellison werd als nel gepasseerd door Linfoot en ook Tommy Bridewell wist Ellison te passeren.<br /> <br /> Linfoot vervolgde zijn opmars en wist in de tweede ronde Brookes en later ook Byrne te passeren. De Quattro Plant Kawasaki rijder wist de daaropvolgende negen ronde de leiding vast te houden terwijl Josh Waters en Howie Mainwaring steeds verder naar voren wisten te komen.<br /> <br /> In de zevende ronde werd het drama rondom de strijd om de vierde Brits Superbike titel nog een tikje dramatischer toen Byrne in de Clarke Curve onderuit schoof en zijn race niet meer kon vervolgen. Bridewell nam de tweede plaats over van Byrne maar de Milwaukee Yamaha rijder zou kort daarna gepasseerd worden door Jon Kirkham en een ronde later ook door Waters en Mainwaring.<br /> <br /> Vlak daarna wisten de eerste vier &ndash; Linfoot, John Kirkham, Waters en Mainwaring &ndash; zich los te rijden van Bridewell en de rest van de achtervolging. Mainwaring zette zijn opmars voort en wist zich in de negende ronde langs Kirkham te wurmen, een ronde later was ook Waters aan de beurt en weer een ronde later nam de Quattro Plant Kawasaki rijder de leiding over van zijn teamgenoot Linfoot.&nbsp; &nbsp;<br /> &nbsp; <br /> Linfoot wist nog enkele ronden de tweede plaats vast te houden maar moest daarna buigen voor Waters en Kirkham. Waters begon vervolgens de druk op te voeren op Mainwaring waarbij het tempo van de eerste twee net even te hoog was voor Kirkham.&nbsp; Waters hield tot het einde van de race de druk op Mainwaring maar het lukte net niet om er voorbij te komen. Mainwaring pakte zijn eerste Brits Superbike met ene verschil van 0,047s op Waters. Kirkham werd derde voor Linfoot, Bridewell, Stuart Easton, Ellison, Brookes, James Westmoreland en Chris Walker.<br /> <br /> <strong>Race 2</strong><br /> Met zijn snelste rondetijd uit de eerste race mocht Josh Waters vanaf pole vertrekken, naast hem stonden Howie Mainwaring en Dan Linfoot.<br /> <br /> Linfoot nam in eerste instantie de leiding voor James Ellison, Jon Kirkham en Mainwaring. De vanaf de achtste plaats vertrokken Shane Byrne kwam na de eerste ronde als tiende door maar begon meteen aan een opmars. In de achtste ronde had Byrne op weten te klimmen naar de derde plaats terwijl voor hem Mainwaring de leiding over had weten nemen na een foutje van Linfoot, die naar de vierde plaats terugzakte.<br /> <br /> Twee ronden later wist Byrne de leiding van de race over te nemen. Terwijl Mainwaring en Ellison de rest van de race met elkaar bleven vechten wist Byrne een klein gaatje te slaan om vervolgens met een voorsprong van 1,9s als eerste over de finish te komen en zo zijn vierde Brits Superbike titel te pakken.<br /> <br /> Ellison wist met nog drie ronden te gaan de tweede plek over te nemen terwijl ook Josh Brookes zich met de strijd om de tweede plaats was gaan bemoeien, het was echter niet genoeg voor het podium want het was Ellison die als tweede over de finish kwam vlak voor Mainwaring en Brookes. Stuart Easton werd vijfde voor Tommy Bridewell, Kirkham, Linfoot, James Westmoreland en John Hopkins.

<strong>Race 3</strong><br /> Josh Brookes had met zijn opmars door het veld de snelste raceronde genoteerd en mocht in de derde race vanaf pole vertrekken met naast hem zijn teamgenoot Tommy Bridewell en Shane Byrne.<br /> <br /> Het was Byrne die met zijn Rapid Sollicitors Kawasaki de twee Yamaha rijders bij de start voor wist te blijven met daarachter James Ellison en Stuart Easton. Byrne kwam meteen onder druk te staan van Brookes en in de derde ronde wist Brookes even voor Byrne te komen. De inmiddels viervoudig kampioen sloeg echter direct terug.<br /> <br /> Bridewell wist vervolgens zijn teamgenoot te passeren en deed zelf een poging om voor Byrne te komen. Hierbij tikte Bridewell Byrne aan, beide rijders bleven overeind maar het gaf Ellison de kans om Bridewell te passeren. Nu was het Ellison die Byrne onder druk zette.<br /> <br /> Toen Byrne in de achtste ronde even een momentje meemaakte wist Ellison even de leiding over te nemen, een ronde later lag Byrne echter weer op kop en hij gaf die positie onder stevige druk van Ellison niet meer uit handen. <br /> <br /> In de 12e ronde kwam de safetycar de baan op na een crash van Howie Mainwaring en ook toen de race weer vervolgd werd bleef Byrne op kop liggen tot de race met nog twee ronden te gaan voortijdig werd afgevlagd na een crashes van Aaron Zanotti en Christophe Ponsson. Byrne had op dat moment 0,102s voorsprong op Ellison. Bridewell werd derde voor Easton, Brookes, Dan Linfoot, Jon Kirkham, John Hopkins, Peter Hickman en Chris Walker.<br /> <br /> <strong>Eindstand kampioenschap</strong><br /> De seizoenfinale zou tussen Shane Byrne en de onfortuinlijke Ryuichi Kiyonari gaan. Byrne wist uiteindelijk die felbegeerde vierde titel te pakken en had na de laatste race 62 punten voorsprong op Kiyonari. Bridewell wist in de finale nog voor zijn teamgenoot Brookes te omen en werd derde. Linfoot werd vijfde en Walker, de laatste deelnemer aan de showdown, werd zesde.<br /> <br /> <strong>Nederlanders</strong><br /> Bij de <strong>British Sidecars</strong> kwam het span van Kees Kentrop en Jeffrey Verhagen weer in actie, na zich als 22e gekwalificeerd te hebben wisten ze in de eerste race als 22e over de finish te komen, in de tweede race werd het span 18e. Gerard Daalhuizen werd als bakkenist van Billy Galross respectievelijk 23e en 17e.<br /> <br /> In het <strong>Motul British Motostar </strong>kampioenschap zagen we Jorel Boerboom, Mike Brouwers, Tasia Rodink en Wesley Jonkers in actie komen. Boerboom kwalificeerde zich met een zevende plaats als beste, Brouwers werd 10e, Rodink 23e en Jonkers 31e.<br /> <br /> In de race wist Boerboom zich naar de zesde plaats te rijden, de RV Racing team rijder werd daarmee vierde tussen de Moto3 rijders. Tasia Rodink werd op haar 125cc machine van het Promemo Racing team 18e voor Jonker. Brouwers kwam na een goede start in aanraking met een rijder die de lijn van Brouwers sneed waardoor beide rijders ten val kwamen, Brouwers zelf bleef ongedeerd.<br /> <br /> In het <strong>Superstock 600</strong> kampioenschap was Kevin van Leuven weer van de partij. De G&amp;S Racing Kawasaki rijder kwalificeerde zich als zesde om vervolgens in de race samen met twee anderen te knokken voor de vijfde plaats, uiteindelijk werd de Swolgenaar zevende.<br /> <br /> <br /> <a target="_blank" href="https://www.racesport.nl/KALENDER/MotoGP/tabid/95/ModuleID/1427/ItemID/79/mctl/EventDetails/Default.aspx">Volledigeuitslagen British Superbike Brands Hatch</a><br /> <br /> <br /> <br /> <!– AddThis Button BEGIN –> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style"> <a fb:like:layout="button_count" class="addthis_button_facebook_like"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a g:plusone:size="medium" class="addthis_button_google_plusone"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div> <!– AddThis Button END –><br /> <br /> <!– nieuwsbrief link begin–> <p> </p> <p style="font-family: arial; margin: 0px; padding: 0px; line-height: 16px;">De vernieuwde Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen?<strong style="font-style: italic;"> &nbsp;</strong><em><a style="text-decoration: underline; color: #000000; font-weight: normal; margin: 0px; padding: 0px;" href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d"></a></em><strong style="font-style: italic;">&nbsp;</strong><a title="Meld je hier aan" style="font-style: italic; text-decoration: underline; margin: 0px; padding: 0px;" href="http://racesport.us6.list-manage.com/subscribe?u=d2cab6cc424ca501e5120feda&amp;id=2fe6def47d"><strong><span style="color: #7030a0;">Meld je hier aan &raquo;</span></strong></a></p> <!–nieuwsbrief link einde –>