BSB: Camier en Easton pakken overwinningen op Oulton Park

56

In het laatste Brits Superbike raceweekend van 2009 werden drie races verreden op Oulton Park, Stuart Easton won de eerste en de nieuwe kampioen Leon Camier de andere twee. Steve Plater won de Supersport race en werd kampioen.

Brits Superbike – race 3
De derde race van het laatste Brits Superbike raceweekend van 2009 werd net als in de eerste race al snel onderbroken, deze keer door een crash van Andrews en Seeley. Bij de herstart was het Hill die de kop pakte voor Easton en Camier. De Airwaves Yamaha rijder liet er deze keer geen gras over groeien en wist in de eerste ronde de twee Hydrex Honda mannen te passeren en gaf vanaf dat moment de leiding niet meer uit handen.

Hill en Easton bakkeleiden nog een tijdje met elkaar totdat Easton in de vijfde ronde met zijn voetsteun de kerbstones raakte en onderuit ging. Hill had daardoor een comfortabel gaatje naar Brookes die net daarvoor Ellison was gepasseerd. Toen Ellison in de zevende ronde een probleem kreeg was Brookes verlost van de druk en kreeg Guintoli de vierde plaats in handen, de Fransman stond echter wel onder druk van Laverty, Lowry, da Costa en Richards.

Uiteindelijk wisten de twee Suzuki rijders Guintoli en Lowry iets los te breken, de Fransman moest in de eindfase echter buigen voor Lowry die de vierde plaats wist te pakken achter Camier, Hill en Brookes. Da Costa wist net voor Chris Walker beslag te leggen op de zesde plaats. Glen Richards, Tommy Bridewell en Gary Mason maakten de top tien vol.

"Dat was een gave overwinning want ik wilde het seizoen afsluiten met een zege. Ik moet het hele Airwaves Yamaha team bedanken, zij waren de kracht achter mijn prestaties en zonder hen was dit niet gelukt. Ik heb het allemaal aan hen te danken want zij hebben dit seizoen mijn droom uit doen komen," vertelde Camier.

Brits Supersport
Ben Wilson pakte bij de start in de Supersport race de kop en wist die een paar ronden lang vast te houden voordat titelrivalen Billy McConnel en Steve Plater hem in een bocht wisten te passeren waarbij McConnel de leiding over nam. Een ronde later zou ook James Westmoreland Wilson weten te passeren.

Westmoreland zou een paar ronden later een aanval doen op de tweede positie van Plater, daar slaagde hij ook heel even in maar ging wijd waardoor Plater die plek weer terug kreeg. Plater begon daarna McConnel onder druk te zetten en wist de Yamaha rijder in de negende ronde te passeren en nam daarbij Westmoreland mee in zijn kielzog waarna Plater langzaamaan steeds wat meer afstand nam van Westmoreland die op zijn beurt verder weg liep van McConnel.

In de 13e ronde was het gevecht om het kampioenschap tussen Plater en McConnel definitief voorbij toen McConnel door een verkeerde bandenkeuze problemen kreeg en in rap tempo plaatsen moest inleveren en uiteindelijk als 19e de finish te passeren terwijl Plater met een voorsprong van 3,496s de overwinning pakte voor Westmoreland. Wilson kreeg door het wegvallen van McConnel de derde plaats in handen vlak voor Hudson Kennaugh. Lee Johnston, Jack Kenndy, Allan Jon Venter, Marty Nutt, BJ Toal en Sam Lowes maakten de top tien vol.

Plater, die na de vorige race 11 punten voorsprong had is nu de nieuwe Brits Supersport kampioen met 36 punten voorsprong op tweede man McConnel. Westmoreland kwam al met al nog dichtbij de tweede plaats van McConnel maar bleef op acht punten steken.