BSB: Spannende ontknoping in Groot Brittanni‘

66

Het is zover. Dit weekend zal duidelijk worden wie zich Brits Superbike Kampioen 2005 mag noemen. Wordt het Ducati-rijder Gregorio Lavilla of Honda-coureur Ryuichi Kiyonari? Zondag zullen op het circuit van Brands Hatch de twee laatste races van het seizoen worden verreden, die uiteindelijk voor de beslissing moeten zorgen.

Gregorio Lavilla verkeert op dit moment in een topvorm. De laatste negen races is hij constant op het podium ge‘indigd; vier overwinningen en vijf tweede plaatsen. Hij begint dan ook als leider in de tussenstand aan het race-weekend op Brands Hatch. Met zijn 416 punten heeft hij een voorsprong van 13 punten op Kiyonari, die als enige man naast de Spanjaard nog aanspraak maakt op de titel.

Aan het begin van het seizoen leek aanvankelijk Kiyonari de man, die op zijn sloffen naar het kampioenschap zou rijden. De Japanner won de eerste vier races, maar daarna kwam er echter een tijdelijke kink in de kabel. Tijdens de eerste race op het circuit van Mallory Park crashte Kiyonari hard. Daardoor was hij voor de tweede race aldaar uitgeschakeld en ook tijdens de daaropvolgende ronde van het kampioenschap op het circuit van Oulton Park kon hij niet in actie komen vanwege zijn blessure.

Door deze tijdelijke afwezigheid van Kiyonari was het vervolgens zijn teamgenoot Michael Rutter, die lange tijd de leiding in handen had in de tussenstand. De tweede HM Plant Honda-rijder presteerde zeer goed door bijna constant op het podium te eindigen. Vanaf de races op het circuit van Silverstone kwam hij echter in een neerwaartse spiraal terecht, waardoor hij zijn enorme voorsprong zeer snel zag verdwijnen. Na de races op Cadwell Park was het dan ook Lavilla, die de leiding in de tussenstand had overgenomen, maar na twee keer het onderspit te hebben moeten delven op Oulton Park kwam Kiyonari even weer langszij in de tussenstand, die na zijn terugkeer op het circuit van Mondello Park ook weer was doorgegaan met het snel bijeenrijden van een groot aantal punten, waaronder een indrukwekkend aantal van nog eens acht overwinningen. Tijdens de afgelopen ronde van het kampioenschap op Donington Park stelde Lavilla echter weer orde op zaken. Hij won beide races, waardoor hij nu als leider naar Brands Hatch is afgereisd.

Mocht Kiyonari dit weekend beide races winnen dan heeft Lavilla genoeg aan twee tweede plekken. Dat Kiyonari hiertoe echter in staat moet worden geacht, is reeds gebleken. De openingsronde van het 2005-kampioenschap werd namelijk ook op dit circuit verreden en deze twee races werden dus beide door Kiyonari gewonnen. Hierbij moet echter wel gesteld worden, dat er toen op het korte circuit werd gereden, terwijl de heren coureurs dit weekend zullen rijden op het lange circuit.

Hoe het ook zij, het belooft dit weekend een ongelooflijk spannende afsluiter van het seizoen te worden op Brands Hatch.

Vandaag is reeds een tweetal vrije trainingen afgewerkt. Leon Haslam was daarbij de snelste (1Õ26.733), voor zijn teamgenoot Lavilla (1Õ26.802). Een derde tijd was er voor Rutter (1Õ27.156), terwijl Kiyonari niet verder kwam dan een voorlopige achtste tijd (1Õ27.727). Morgen volgen de beslissende kwalificatietrainingen.

Tekst: Asse Klein, [email protected]