Buis wint eerste WorldSSP 300 race van 2024 in Barcelona na penalty Iglesias

2085
Jeffrey Buis (1) aan de leiding in de eerste World Supersport 300 race - Circuit de Barcelona-Catalunya | © Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis heeft zaterdagmiddag de eerste World Supersport 300 race van 2024 gewonnen. In een chaotische race op het Circuit de Barcelona-Catalunya was het Inigo Iglesias die als winnaar over de streep kwam met 0,030 seconde voorsprong op de Nederlander, echter zou hij een penalty krijgen voor een manoeuvre in de laatste ronde waardoor Buis de winnaar werd.

Polesitter Julio García, rijdend op de Chinese Kove 321RR machine, werd voorafgaand aan de race drie plaatsen teruggezet vanwege langzaam rijden tijdens de warm-up sessie. Hierdoor werd Daniel Mogeda de nieuwe polesitter voor Matteo Vannucci en Kevin Sabatucci.

Zoals gebruikelijk ontstond er meteen een grote kopgroep na de start waar ook Jeffrey Buis, Loris Veneman en Ruben Bijman onderdeel van waren. Buis wist in de tweede ronde de leiding over te nemen in zijn eerste race op een KTM maar zou vervolgens weer terugvallen, zelfs buiten de top vijftien.

Halverwege de race leek de kopgroep in tweeën te zijn gebroken maar doordat er zeer fel gestreden werd, en de coureurs elkaar constant dwarszaten, kwamen de twee groepen weer bij elkaar. In de voorlaatste ronde nam Buis de leiding weer over en de tweevoudig World Supersport 300 coureur leek te kunnen ontsnappen.

Tot en met bocht 10 van de laatste ronde reed Buis aan de leiding maar hij maakte hier een foutje en ging wijd waardoor Inigo Iglesias de leiding kon overnemen. De Spanjaard, rijdend voor het Füsport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki team van Nederlander Rob Vennegoor, bleef vervolgens foutloos in de laatste sector en kwam als eerste over de streep.

Op slechts 0,030 van de Spanjaard kwam Buis als tweede over de finish met 0,040 seconde daarachter de Indonesiër Aldi Satya Mahendra op de derde plaats. Loris Veneman, ook strijdend in de kopgroep, passeerde de finish als zevende op een halve seconde van de winnaar met Ruben Bijman daarachter op de achtste plaats.

Echter zou Iglesias niet de winnaar worden want hij kreeg een penalty voor het veroorzaken van de crash in de voorlaatste ronde. De Spanjaard viel hiermee terug naar de dertiende positie en het betekende dat Jeffrey Buis de winnaar werd van deze eerste World Supersport 300 race van 2024. Veneman werd hierdoor opgeschoven naar P5.