Buis wint Yamaha R3 Cup spektakelstuk tijdens de Gamma Racing Day

309
Jeffrey Buis - Gamma Racing Day | foto© Henk Teerink

De Yamaha R3 Cup heeft zich op een zeer goede manier gepresenteerd tijdens de Gamma Racing Day. Na een spectaculaire wedstrijd op het TT Circuit Assen kwam Jeffrey Buis als winnaar over de streep, gevolgd door kampioenschapsleider Finn de Bruin en Joep Overbeeke.

De elfde race van het Yamaha R3 Cup seizoen werd zondag 19 augustus verreden tijdens de Gamma Racing Day, het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartraces evenement van Europa. Een mooie kans voor de cuprijders om zich te laten zien voor een groot publiek. Pearle Gebben Racing onder leiding van teammanager Jasper Iwema kwam met maar liefst vier rijders in actie. Naast de twee lijstaanvoerders in de titelstrijd Finn de Bruin en Kevin Mijwaart stonden ook gastrijders Colin Velthuizen en de Turkse coureur Bahattin Sofuoglu namens het team op de deelnemerslijst. Met Matthijs van der Wal, Rick Dunnik, Luca Coccioni, Luuk de Ruijter, Mieke Abbink, Joep Overbeeke en Vasco van der Valk mocht de Yamaha R3 Cup nog meer wildcardrijders begroeten, waardoor de startlijst uit tweeëntwintig coureurs bestond.

Gastrijder Van der Valk verrast met pole position
Thom Molenaar reed een sterk opgebouwde eerste kwalificatie, die hij afsloot met de snelste tijd. In de tweede training nam De Bruin het stokje over en stond lang bovenaan op de tijdlijst. In de slotminuut verraste gastrijder Van der Valk door onder de tijd van De Bruin te duiken. Van der Valk, die normaal gesproken uitkomt in de IDM Supersport, pakte de pole met een 1’57.280. De Bruin op plaats twee en Overbeeke op plaats drie gaven maar heel weinig toe op de tijd van Van der Valk. Mijwaart wist zich samen met Jeffrey Buis en Noah Bronkhorst te plaatsen op de tweede startrij. Molenaar verloor veel rijtijd in de tweede sessie vanwege technische problemen en kwam dan ook niet aan zijn tijd uit de eerste training. Molenaar eindigde als achtste en kwalificeerde zich tussen gastrijders Dunnik en Velthuizen op de derde startrij.

Buis wint spectaculaire race in een kopgroep van vijf
De Yamaha R3 Cup ging zondagmiddag van start met volgepakte tribunes op het TT Circuit Assen. In de beginfase van de race ontstond er een kopgroep van maar liefst tien rijders. Halverwege de race viel de groep in tweeën en vochten Overbeeke, De Bruin, Buis, Molenaar en Mijwaart voor de overwining. De Bruin ging aan kop de laatste ronde in, maar hij werd in het laatste deel van het circuit gepasseerd door Buis. Buis kwam met een voorsprong van 0.044 seconde als eerste over de streep en won hierdoor zijn tweede race van het seizoen. De Bruin deed goede zaken voor het kampioenschap met zijn tweede plaats. Gastrijder Overbeeke maakte het podium compleet voor Mijwaart en Molenaar. Velthuizen won het gevecht voor de zesde plaats gevolgd door polesitter Van der Valk (die buiten mededinging reed), Dunnik en Bronkhorst. De Zuid Afrikaan Coccioni maakte de top-tien compleet.

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: ‘De Gamma Racing is een bijzonder evenement voor ons, Yamaha is er sterk vertegenwoordigd en de R3 Cup kan dan ook niet ontbreken. Ik was vanaf de eerste training zeer tevreden over hoe de rijders het gedaan hebben. Ook deelnemers die normaal buiten de top-tien zitten, lieten zich erg goed zien. Het is alleen spijtig dat onze R125 kampioen Niek van den Broek de wedstrijd heeft moeten missen vanwege een technische defect. De race was toch wel een kers op de taart en het er was er één uit het boekje; een spannende en eerlijke strijd tot aan de finish!’

De Bruin heeft met de zijn tweede plaats de leidende positie in het klassement vergroot ten opzichte van Mijwaart. De Bruin heeft nu 242 punten, Mijwaart heeft 220 en punten en Buis staat op een derde positie in de tussenstand met 161 punten. De volgende ronde van de Yamaha R3 Cup is eveneens op het TT Circuit Assen van 7 t/m 9 september.

Volledige uitslag: Yamaha R3 Cup – Race

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl