Classic TT en Manx Grand Prix 2019 tot dusver gehinderd door slecht weer

136
Bruce Anstey in actie tijdens de 2019 Classic TT | foto© Dave Kneen / Pacemaker Press

Een tekort aan marshals maar voornamelijk de zeer ongunstige weersomstandigheden hebben er vooralsnog voor gezorgd dat er weinig actie te zien is op het Isle of Man voor de jaarlijkse Classic TT en Manx Grand Prix races.

Voor de organisatie, coureurs en toeschouwers op het Isle of Man zit het dit jaar niet mee. De afgelopen Isle of Man TT, die in de laatste week van mei en de eerste week van juni verreden werd, viel grotendeels letterlijk in het water vanwege veel regenval en ongunstige weersomstandigheden. Er konden maar weinig trainingen verreden worden waardoor de meeste races werden ingekort en het programma volledig op de schop moest.

In de laatste twee weken van augustus vindt traditioneel de Manx Grand Prix plaats waarbij sinds 2013 ook de Classic TT verreden wordt op het legendarische zestig kilometer lange circuit op het Isle of Man. De Manx Grand Prix wordt voornamelijk gezien als de TT voor ‘club racers’ en eventueel als een opstapje richting de daadwerkelijke TT. De Classic TT, ingevoerd sinds 2013 en ook wel bekend als het ‘Festival of Motorcycling’, is een evenement met veel verschillende klassen waarbij er met een groot aantal verschillende soorten historische motoren gereden wordt. Echter is dit niet alleen een show, er wordt daadwerkelijk zeer hard gereden door de topcoureurs aan hun rondetijden te zien.

Dat dit jaar niet alles volgens plan verloopt voor de Classic TT en Manx Grand Prix is nog voorzichtig uitgedrukt. Afgelopen zaterdag zouden de eerste trainingen verreden worden maar vanwege een tekort aan marshals liep het schema flink vertraging op. Toen eenmaal alles klaar was om te beginnen begon het in het westelijk gedeelte van het eiland hard te regenen waardoor het programma werd afgelast.

Zondag waren de omstandigheden gunstig maar vanwege een tekort aan ruim 80 marshals kon er geen volledige trainingssessie verreden worden en was er alleen gelegenheid voor de nieuwkomers om een gecontroleerde ronde te rijden achter 23-voudig TT winnaar John McGuinness.

Maandag liep het echter volledig anders en zorgden voldoende marshals en gunstige weersomstandigheden ervoor dat er een aantal uren flink gestuurd kon worden op de ‘Snaefell Mountain Course’ door de verschillende raceklassen van de Classic TT en Manx Grand Prix. Het was Dean Harrison die in de Classic Superbike klasse met een ronde van 123.42 mph gemiddeld het snelst was voor Horst Saiger en Jamie Coward.

De grote verrassing kwam echter in de Lightweight klasse door niemand minder dan Bruce Anstey. De Nieuw-Zeelander moest de TT van 2018 en 2019 overslaan omdat hij leed aan kanker. De inmiddels vijftigjarige coureur heeft deze strijd gelukkig gewonnen en kwam voor het eerst sinds ruim twee jaar in actie op de TT course waar hij gedurende zijn carrière maar liefst twaalf TT’s heeft gewonnen. Het was dan ook opmerkelijk dat juist hij degene was die de sessie als snelste afsloot op zijn Honda NSR250 met een ronde van 116.28 mph voor Dean Harrison en Ian Lougher.

In de Manx GP Senior klasse was Damian Horan met een 115.42 mph ronde het snelst voor Daniel Inham en Adrian Hartog. In de Manx GP Junior klasse reed Stephen Parsons met een 118.94 de snelste ronde voor Nathan Harrison en James Hind.

Echter werd deze training vroegtijdig afgebroken vanwege een valpartij ter hoogte van de Black Hut. Het bleek Mark Herbertson te zijn, vader van de flamboyante Dominic, die onderuit ging en daarmee (geen ernstige) verwondingen aan zijn been heeft opgelopen.

De bedoeling was dat er op dinsdag en woensdag ook een groot aantal trainingen verreden zouden worden maar de weergoden zorgden ervoor dat dit niet mogelijk was. Veel regen en mist op het Mountain gedeelte zorgden voor afgelastingen waardoor het programma voor donderdag nu rijkelijk gevuld is met trainingen in de middag, een korte onderbreking en trainingen in de avond. De eerste races staan zaterdag op het programma voor de Senior Classic TT en Lightweight Classic TT klassen.

Verder zal onder andere legendarische coureur Giacomo Agostini zijn opwachting maken en een ronde rijden met zijn MV Agusta waarnaast er ook speciale aandacht geschonken worden aan de in 2003 overleden elfvoudig TT winnaar Steve Hislop.

De Classic TT en Manx Grand Prix kunnen live worden gevolgd via Manx Radio TT en live timing.