Collin Veijer krijgt groen licht voor derde seizoen in Red Bull MotoGP Rookies Cup

2493
collin-veijer
Collin Veijer - Aragon | foto© Red Bull Content Pool

Collin Veijer sloot zondag in Aragon het 2021 Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen af met een elfde plaats. Niet het resultaat waar de 16-jarige Staphorster vooraf op gehoopt had, maar ondanks dit kreeg hij afloop van de race wel goed nieuws te horen; ook in 2022 behoort hij tot het selecte groep Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs en mag hij voor het derde seizoen op rij aan de start verschijnen.

Het tweede Red Bull MotoGP seizoen zit erop voor Collin Veijer. Met 62 gescoorde punten, een zevende plaats in Portimão als beste resultaat en een twaalfde plaats in de eindstand van het kampioenschap kijkt de16-jarige Staphorster met gemengde gevoelens terug op zijn tweede seizoen in deze sterk bezette jonge talenten competitie.

Een seizoen dat voor Veijer goed begon maar in het tweede deel gekenmerkt werd door de nodige tegenslagen. Zo liep hij tijdens een FIM Moto3 Junior World Championship race in Catalunya een vervelende handblessure op (een diepe vleeswond tot op het bot van zijn ringvinger en pink) waardoor het een aantal races nagenoeg onmogelijk was om goed te presteren. Vervolgens zorgde een corona virusinfectie er niet alleen voor dat hij het eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup weekend op de Red Bull Ring aan zich voorbij moest laten gaan maar zorgde het virus tevens voor een aanslag op zijn fysieke gesteldheid – iets dat hem tot aan vandaag nog steeds parten speelt – en kreeg hij onlangs te maken met trieste familieomstandigheden vanwege het overlijden van zijn opa.

Al deze omstandigheden zorgden ervoor dat de prestaties op de baan en de uitslagen tijdens het tweede deel van het seizoen achterbleven bij de verwachtingen en de progressie van het begin van het seizoen geen vervolg kreeg.

De Red Bull Rookies Cup organisatie kent echter het potentieel van de jonge Nederlander, hetgeen zondagmiddag na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen in Aragon leidde tot goed nieuws in de vorm van een uitnodiging om in 2022 voor het derde seizoen op rij deel uit te maken van Red Bull MotoGP Rookies Cup selectie.

Of Veijer ook daadwerkelijk gebruik zal maken van de uitnodiging is afhankelijk van de keuze die de talentvolle coureur en zijn begeleidingsteam de komende weken moeten en zullen gaan maken. Er zijn diverse mogelijkheden, zo zal men eerst een keus moeten maken voor nog een seizoen in het FIM Moto3 Junior World Championship of een mogelijke overstap naar de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Zijn inzet, talent en potentieel dat Veijer in het begin van het seizoen heeft laten zien is bij de insiders, teams en managers niet onopgemerkt gebleven, en gaat de Staphorster in op een aanbieding voor de laatste mogelijkheid dan is een combinatie met de Red Bull MotoGP Rookies Cup niet mogelijk. Een combinatie met de eerste mogelijkheid is de perfecte en vergelijkbare situatie met dit seizoen. Dit laatste ligt gezien de langetermijnvisie en planning die er voor het Staphorster talent ligt en is uitgestippeld vooralsnog het meest voor de hand, echter in deze sport horen, zien we en gebeuren er wel vaker verrassingen. Eén ding is sinds zondagmiddag echter zeker, de mogelijkheid om komend seizoen opnieuw van start te mogen gaan in de Red Bull MotoGP Rookies Cup is in ‘the pocket’.

Collin Veijer: “Na een twaalfde plaats tijdens de eerste race moet ik het vandaag [zondag] doen met de elfde plaats in de laatste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het seizoen. Natuurlijk had ik het seizoen graag afgesloten met een betere positie, maar dit was na een mindere start het maximaal haalbare. Dit was de laatste Red Bull Rookies race van het seizoen en ik ben eerlijk gezegd blij dat het erop zit. Het tweede deel van het seizoen was niet makkelijk met een hele vervelende handblessure, corona waar ik nog steeds niet helemaal van herstel ben en mijn opa die onlangs is overleden. Het zijn allemaal dingen die mee hebben gespeeld en het me er niet makkelijker op gemaakt hebben. Ik wil dit alles zeker niet als excuus gebruiken, maar zo vrij en onbevangen als ik aan het begin van het seizoen kon rijden zat er de laatste races gewoon niet in.
Maar ik heb zondagmiddag in Aragon goed nieuws te horen gekregen van de Red Bull MotoGP Rookies Cup organisatie. Ze kennen mijn situatie, hebben me echt ongelofelijk goed geholpen en ze hebben me dan ook officieel laten weten dat ik ook komend seizoen weer tot het selecte gezelschap behoor en voor het derde jaar op rij mag deelnemen aan de Cup. Ik ben hier ongelofelijk blij mee, ik wil de mensen die me dit vertrouwen geven dan ook heel erg bedanken. We gaan de komende tijd alle opties op een rij zetten voor komend seizoen, zodra ik hier meer over kan vertellen dan laat ik dat vanzelfsprekend zo snel als mogelijk weten.”

Of er komend seizoen nog meer Nederlanders deel uit gaan maken van de Red Bull MotoGP Rookies Cup selectie is op dit moment nog niet bekend. Er komt vanwege de huidige corona situatie dit jaar geen Red Bull MotoGP Rookies Cup Selection Event, in plaats hiervan zullen er een aantal jonge talenten op een andere manier geselecteerd worden. Wanneer deze selectie plaats zal vinden is nog niet bekend.Handige links Gran Premio TISSOT de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter