Cooper, Todd, Seeley en Irwin winnen North West 200 races op zaterdag

1012
Glenn Irwin aan de leiding voor Alastair Seeley en Michael Dunlop | © NW200

Richard Cooper, Davey Todd, Alastair Seeley en Glenn Irwin hebben op zaterdag de zes races gewonnen van de North West 200. Dankzij zeer gunstige weersomstandigheden waren de races spectaculair, echter was er ook weer de nodige controversie.

Nadat Davey Todd op donderdagavond de eerste Supersport race op zijn naam schreef en Alastair Seeley de eerste Superstock race wist te winnen werd de eerste Supertwin race die avond niet meer verreden omdat het al vrij laat was. Daarom stond de eerste Supertwin race zaterdagochtend als eerste op het programma met daarna de overige vijf races.

Lees: Todd en Seeley winnen North West 200 races op donderdag, FHO Racing stapt op

Supertwin Race 1
In een kopgroep bestaande uit polesitter Richard Cooper, de 59-jarige voormalig Grand Prix coureur Jeremy McWilliams en Adam McLean was de spanning er vanaf het begin in deze eerste Supertwin race. Echter viel in de openingsronde al de rode vlag vanwege een incident ter hoogte van Dhu Varren waarbij de Ierse coureur Michael Sweeney betrokken was, gelukkig had hij geen ernstige verwondingen opgelopen.

De race werd herstart over vier ronden en ditmaal kon Cooper een gaatje slaan naar zijn concurrentie en er daarmee wist hij de slipstream te breken. Uiteindelijk kwam hij met een marge van ruim zeven seconden als winnaar over de streep voor Paul Jordan en Adam McLeam. Jeremy McWilliams werd vierde, Peter Hickman op zijn eigen PHR Performance Yamaha YZF-R7 werd vijfde. Het FHO Racing Team, waar Hickman voor rijdt in de Superbike en Superstock klassen, was naar huis gegaan vanwege de gebeurtenissen op donderdag.

Klik hier voor de volledige uitslag

Richard Cooper (47) op jacht naar de overwinning in de Supertwin klasse | © NW200

Supersport Race 2
Davey Todd, winnaar van de eerste Supersport race op donderdag, viel meteen aan en leidde de kopgroep bestaande uit Alastair Seeley, Richard Cooper, Dean Harrison, Peter Hickman en Michael Dunlop. Cooper maakte in de eerste ronde een foutje doordat hij bij één van de chicanes rechtdoor schoot en daardoor veel tijd verloor.

Toch wist Cooper zijn verloren tijd weer gauw goed te maken en zich weer bij de kopgroep te voegen. Een geweldige strijd werd gevoerd tot aan de laatste meters waarbij Todd met een uitremactie de leiding in de voorlaatste bocht overnam. Hij won ook de tweede Supersport race met de Honda CBR600RR van het Milenco by Padgett’s team voor Cooper en Hickman.

Superbike Race 1
Ook in de eerste Superbike race van het North West 200 evenement was er sprake van een grote kopgroep. Dean Harrison nam de leiding in handen in de openingsfase voor Davey Todd, Glenn Irwin, Michael Dunlop en Alastair Seeley. Deze vijf coureurs wisten al gauw weg te rijden van de groep daarachter, bestaande uit veteranen als John McGuinness, Michael Rutter, James Hillier en nieuwere rijders Mike Browne en David Datzer.

Dunlop en Seeley vielen uit waardoor Irwin, Todd en Harrison overbleven. Zij gingen de onderlinge strijd aan totdat de rode vlag in de vierde ronde werd gezwaaid vanwege een incident ter hoogte van Black Hill. De betrokken rijder was ongedeerd maar de race werd niet herstart waardoor Irwin de winnaar werd voor Todd en Harrison.

Supertwin Race 2
In de tweede Supertwin race was Richard Cooper wederom te sterk voor de concurrentie. De kleine Engelsman won na een spannende openingsfase met een voorsprong van ruim vier seconden voor de 59-jarige Jeremy McWilliams en Adam McLean.

Superstock Race 2
In de tweede Superstock race liep het uit op een spannende tweestrijd tussen Alastair Seeley en Michael Dunlop nadat Davey Todd uitviel met een rokend motorblok. Daarvoor werd de rode vlag gezwaaid, Seeley won de race en behaalde zijn tweede zege van het evenement voor Dunlop en Dean Harrison.

Superbike Race 2
Tot slot werd de tweede en laatste Superbike race verreden op de 14,4 kilometer lange Triangle. De race was gereduceerd naar vijf ronden vanwege zorgen om de banden van Dunlop, een aantal coureurs die met die banden reden hadden schijnbaar gevraagd om een ronde minder te rijden. Davey Todd ging in deze race niet van start.

Glenn Irwin, Alastair Seeley, Michael Dunlop en Dean Harrison maakten daardoor weer de dienst uit in de openingsfase van deze race. Bij het ingaan van de tweede ronde hadden ze al een gat geslagen naar James Hillier op de vijfde plaats, de Engelsman ging vervolgens onderuit ter hoogte van de Juniper chicane waardoor de rode vlag gezwaaid werd.

Na een onderbreking zou de race opnieuw over vijf ronden worden verreden. Wederom waren het Seeley, Irwin, Dunlop en Harrison die vooraan de strijd voerden waarbij Seeley bij het ingaan van de derde ronde aan de leiding reed. Vervolgens nam Irwin deze koppositie over waarna niet veel later wederom de rode vlag werd gezwaaid vanwege een crash van Mike Browne.

Na lang beraad van de organisatie werd Irwin uiteindelijk als winnaar van deze race uitgeroepen en heeft hij daarmee zijn ongeslagen reeks in de Superbike categorie behouden. Sinds Race 2 in 2017 is Irwin niet meer verslagen in de Superbike klasse op de North West 200, een zegereeks van maar liefst acht races.

Uitslag Superbike Race 2:

2. Alastair Seeley – BMW | +1,068
  3. Dean Harrison – Kawasaki | +1,332
  4. Michael Dunlop – Honda | +1,649
  5. John McGuinness – Honda | +23,099

Glenn Irwin viert feest met de lokale racefans | © NW200

Voor de coureurs die actief zijn in het British Superbike coureurs staat er komend weekend eerst nog een BSB-raceweekend op het programma op Donington Park. Voor de meeste road racers was dit een belangrijke generale repetitie voor de Isle of Man TT die over iets meer dan twee weken van start gaat.