Zo depri als Eric Verhoef gisteren klonk na zijn valpartij tijdens de proef, zo opgetogen was hij na afloop van zandbakrace op het Spaanse strand nabij Castellon. Daarvoor had hij alle reden want Verhoef werd tweede in het dagklassement op slechts twee seconden van winnaar Despres. Verhoef: ,,Ik had gezegd dat het vandaag mijn dag zou worden en daar heb ik me aan gehouden. De proef met zand, zand en nog eens zand lag me wel. Toen ik over de finish reed had ik al meteen het gevoel dat het goed was gegaan. Ik rekende op een plaats bij de eerste tien. Ik was hartstikke blij toen ik hoorde dat ik tweede was geworden maar tegelijk baalde ik ook dat het verschil met de winnaar slechts twee seconden bedroeg. Het behalen van een dagzege is altijd een droom van me geweest. Nu was ik er wel heel kort bij, twee seconden om precies te zijn. Achteraf kan ik wel zeggen dat ik tijd verloren heb om langs de brede quad van Van Deventer (RSA) te geraken maar daar heb ik nu niks meer aan. Het scheelde trouwens maar een haartje of ik was gevallen toen die quad mij per ongeluk raakte. Maar ik geniet er niet minder van en het mooie is dat ik er twee dagen lang van kan genieten. Immers morgen zitten we de hele dag op de boot. Op zondag is de eerste proef in Tunesie. In de korte proeven in Europa starten de beste deelnemers als laatste maar in Africa wordt gestart op volgorde van binnenkomst van de vorige dag. Het is misschien maar goed dat ik niet gewonnen heb want dan zou ik zondag als allereerste van start moeten gaan. Nu mag ik achter Despres aan, ook geen slecht vooruitzicht”.

Uiteraard had Verhoef vandaag weinig last van zijn arm en heup. ,,Ik heb vannacht maar op mijn linker heup geslapen want rechts is het allemaal wat beurs. Mijn rechter heup is bont en blauw maar dat geeft niet. Tijdens het rijden had ik nergens last van. Het komt nu ook goed uit dat ik een dag extra kan rusten op de boot. Door deze tweede plaats heb ik er nog meer zin in gekregen en ik merk dat het enthousiasme bij de andere Nederlanders, zowel deelnemers als volgers, alsmaar groter wordt. Want niet alleen met mij gaat het goed, ook de rest rijdt nog probleemloos rond al voorzie ik straks in Afrika wel de nodige problemen. Daar begint het immers pas echt”.

Ebert Dollevoet deed het vandaag met een 47e plaats meer dan uitstekend. Deze zandbak was duidelijk op zijn lijf geschreven. Peter Schreurs had er ook zin in getuige zijn 57e plaats en Jaap van der Kooy overtrof zichzelf met een 61e plaats. Henk Verschuren was verbaasd dat hij met zijn 108e plaats nog ruim 50 deelnemers achter zich had weten te houden.

Henk Vercoelen, de man met enorm veel Dakar ervaring, weet als geen ander dat het spel pas in Afrika begint. Hem krijgen ze op een korte proef niet meer gek. Met een 86e plaats deed hij het rustig aan. Vercoelen: ,,Vandaag was een dag om van te genieten. Het is hier ruim 20 graden en ik lig lekker in het zonnetje te wachten op het inschepen. Als ik dan hoor wat voor weer het in Nederland is! Mij krijgen ze hier niet gek. Het loopt als een trein en wat mij betreft blijft dat voorlopig zo. Nu is zo’n hele rally nog een enorme chaos maar eenmaal in Afrika is dat anders. Dan staat alles en iedereen bij elkaar in het bivak. Nu is het allemaal niet te overzien”.

Vandaag (vrijdag) wacht alle deelnemers nog een enorme paella in de stad Valencia alvorens iedereen op de boot gaat en er vertrokken wordt naar Tunis. Overtocht duurt twee nachten een een dag. Op zondag 5 januari wordt er weer gereden.

Bron: www.parijs-dakar.nl

Narbonne – Castellon (klassementsproef van 43 km) De toppers & alle Nederlanders

Motoren: 1. Sainct (Fra) KTM 41.40
2. Cox (ZAf) KTM 0.15
3. Despres (Fra) KTM 0.37
4. Nani Roma (Spa) KTM 1.04
5. Coma (Spa) KTM 1.06
6. Meoni (Ita) KTM 1.19
23. Verhoef (Ned) KTM 3.32
67. Schreurs (Ned) 9.16
69. Vercoelen (Ned) 9.30
118. Dollevoet (Ned) 13.32
124. Verschuren (Ned) 14.09
139. Van der Kooy (Ned) 16.30.

Auto’s: 1. Peterhansel/Cottret (Fra) Mitsubishi 38.38
2. De Villiers/Maimon (ZAf/Fra) Nissan 0.17
3. Masuoka/Schulz (Jap/Dui) Mitsubishi 0.34
4. De Mevius/Guehennec (Bel/Fra) BMW 0.44
5. Vatanen/Thorner (Fin/Zwe) Nissan 0.47
6. Biasion/Siviero (Ita) Mitsubishi 0.52
78. Van Vliet/Wams (Ned) 11.05
80. Vaanholt/Leyds (Ned) 11.23
102. Hutten/Lucas (Ned) 14.50
108. Van Dalen/Zomers (Ned) 16.20
123. Van Engelen/Pauwvliet (Ned) 37.25
124. Ten Harkel/Den Toom (Ned) 42.29.

Vrachtwagens:

1. Jan de Rooy/Geussens/Duisters (Ned/Bel/Bel) DAF 51.28
2. Gerard de Rooy/Colsoul/Slaats (Ned/Bel/Ned) 0.38
3. Bauerle/Kazberuk (Dui/Pol) Mercedes 0.45
13. Bekx/Flipsen/Blom (Ned) Ginaf 4.31.