DSB: Team Holland begint raceseizoen voortvarend

63

Afgelopen weekend ging op het Circuit van Assen het wegraceseizoen 2003 van start. Na een lange winter was het eindelijk zover dat de coureurs van Team Holland uit Hoogeveen konden gaan testen, hetgeen in de voorbereidende buitenlandse trainingen was uitgedokterd, of dat in de praktijk het verwachte resultaat zou gaan opleveren.

Patrick Lakerveld (250 cc) en de 14 jarige debutant Sam van Rens (125 cc) trainden zaterdag onder koude weersomstandigheden naar zeer bevredigende resultaten. Patrick kon zijn eerder die week gereden snelste trainingstijd van 1.26.156 niet scherper stellen en bleef met 1.26.341 net achter Jarno Jansen steken en reed daarmee de 2e tijd en stond daarmee stevig op de eerste startrij. Sam van Rens had tijdens de trainingen kleine afstellingproblemen en kwam met een snelste ronde van 1.34.251 niet verder dan een 18e tijd. Verwacht werd dat, na kleine aanpassingen aan Sam zijn Aprilia racemachine, in de race nog wel progressie geboekt zou kunnen worden.

Zondags dus de races. Als eerste stond de 125 cc op het programma voor Team Holland met de jonge Sam van Rens. De weersomstandigheden waren iets gunstiger dan op de zaterdag. Nadat het startlicht op groen was gesprongen was de race een feit. Met een prima start kwam Sam ronde naar ronde verder naar voren in het sterke bezette rennersveld. In de race reed Sam rondetijden die hem tijdens de kwalificatie enkel rijen meer naar voren had doen staan. De gedane werkzaamheden van de monteurs bleken dus de verwachte progressie te brengen. Om als debutant te finishen op een 11e plaats met een verbetering van de persoonlijk snelste ronde met bijna twee seconden, is, gezien de omstandigheden en de kwaliteit van het rennersveld, absoluut iets om tevreden over te zijn. Een goede start dus voor Team Holland. De 125 cc race werd overigens gewonnen door Jarno van der Marel, tweede werd Mark van Daalen en Raymond Schouten wist net voor regerend kampioen Harold de Haan de derde plaats in te nemen.

Voor Patrick Lakerveld stond even later de 250 cc op het programma. De wind was gedurende de middag weer aangetrokken tot een gure, straffe noordwester. Iets wat de wegligging van de motoren niet ten goede komt. Na een uitstekende start kwam Patrick de eerste ronde als tweede door, al had hij ondertussen wel enkele benauwde ogenblikken meegemaakt door de weinig grip die de banden gaven. Een ernstige val van een collega coureur zorgde al vroeg voor een rode vlag situatie, waarna de race werd stilgelegd. Bij de herstart van het tweede gedeelte van de race was Patrick niet zo goed weg als bij de eerste start. Hierdoor duurde het enkele ronden alvorens Patrick op zijn Aprilia de tweede plaats weer in kon nemen om op jacht te gaan naar de koppositie. Jarno Jansen had echter bij de start direct afstand kunnen nemen, waardoor Patrick gedurende de gehele race constant op dezelfde afstand achter Jansen aan bleef rijden en moest uiteindelijk met een tweede plaats genoegen nemen. Derde werd Hans Smees.

Het seizoen beginnen met een podiumplaats voor Patrick Lakerveld en debutant Sam van Rens ruim in de punten , is natuurlijk een goede opsteker voor het team. Het management van Team Holland kijkt dan ook met een tevreden blik terug op het afgelopen evenement en ziet uit naar de aankomende races.