Dubbele overwinningen voor Todd en Lagrive in IRRC op de Varsselring

4
Davey Todd wint beide IRRC Superbikes races in Hengelo GLD | Foto: Damon Teerink

Davey Todd en Matthieu Lagrive zijn de grote winnaars geworden van de eerste ronde van het IRRC op de Varsselring in Hengelo GLD. Virgil-Amber Bloemhard scoorde een vijfde plaats in de IRRC Superbike en Jorn Hamberg behaalde de beste Nederlandse klassering in de IRRC Supersport.

Onder over het algemeen zonnige weersomstandigheden werden zondag de eerste wedstrijden van het IRRC Superbike en IRRC Supersport seizoen afgewerkt. De verrassing kwam van Davey Todd, die als nieuwkomer in Hengelo GLD beide IRRC Superbike wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. Regerend kampioen Matthieu Lagrive was het sterkste in beide IRRC Supersport races.

IRRC Superbike
Didier Grams mocht na een sterke laatste ronde in de kwalificatie vanaf pole position vertrekken. In de eerste race kon de Duitser echter niet op tegen Davey Todd. De Engelsman heeft al de nodige ervaring in road racing, maar rijdt voor de eerste keer op Hengelo GLD. Todd wist zich gedurende de race los te rijden van Marek Cerveny. Grams kon in de beginfase de Tsjech nog wel volgen, maar leek later in de race te kampen met een niet goed lopende BMW waardoor de Fin Erno Kostamo hem wist te passeren. Todd reed alleen naar de finish gevolgd door Cerveny, Kostamo en Grams. Voor de vijfde plaats ontstond er een grote groep met daarbij ook de Nederlanders Virgil-Amber Bloemhard en Thijs Peeters. Bloemhard, die na een aantal jaar van afwezigheid terugkeert de wegrace, reed sterk en deed veel kopwerk. In de slotfase kreeg Bloemhard problemen en viel terug naar de twaalfde plaats. De vijfde plaats ging naar Todd’s teamgenoot Daley Mathisaon. Peeters finishte in dezelfde groep als achtste. Rob van Eijs kwam ten val in de eerste race.

Ook in de tweede manche stond er geen maat op Todd. De Brit was duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. Grams kon deze keer het beste volgen en behaalde een tweede plaats. Cerveny reed lang op plaats drie, maar werd in de slotfase gepasseerd door Kostamo die daardoor zijn tweede podium van de dag scoorde. Bloemhard reed opnieuw een goede race in vijfde positie. Deze keer kon de coureur van Performance Racing Achterhoek zijn sterke optreden wel belonen met een mooi resultaat. Peeters die nog maar een paar maanden rijdt met de Superbike deed het opnieuw keurig met een zesde plaats in de einduitslag. 

IRRC Supersport
Regerend kampioen Matthieu Lagrive stond op pole position en de Fransman bleek ook het sterkste in de eerste race. Lagrive kon niet ver wegrijden van Pierre-Yves Bian en Christian Schmitz, maar het was wel voldoende om zijn eerste racewinst van 2019 te pakken. De strijd om plaats twee werd op de finish beslist in het voordeel van Schmitz. David Datzer en Laurent Hoffmann finishten als vierde en vijfde. Michael Hofman was de beste Nederlander na de kwalificatie, maar kreeg te maken met technische problemen op de grid en ging niet van start. De andere twee Nederlanders zaten niet ver van elkaar. Jorn Hamberg werd achter Thomas Walther zevende en Ilja Caljouw eindigde als negende in de eerste manche.

In de tweede race was het Bian die als snelste weg was en kreeg Lagrive, Hoffmann en Schmitz met zich mee. In de tweede ronde was het Lagrive de leiding overnam van zijn landgenoot. Lagrive wist een kleine voorsprong te pakken, omdat daarachter Hoffmann, Schmitz en Bian regelmatig van positie wisselden. Schmitz kreeg in de slotfase problemen met zijn achterband en moest daardoor de strijd voor het podium staken. Hoffmann wist Bian achter zich te houden en finishte achter winnaar Lagrive als tweede. Schmitz werd vierde voor Walther en Luca Gottardi. Zowel Caljouw en Hamberg hadden geen goede start en reden in de beginfase buiten de top-tien. In de loop van de race wisten ze beiden naar voren te komen. Caljouw werd achtste en Hamberg negende. Hofman ging niet van start in deze race, omdat hij zich wilde focussen op de tweede manche van de BeNeLux Trophy.

Handige links International Road Races Hengelo (GLD)

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App