FIM CEV Repsol Albacete: Moto2 titel voor Pons, tegenslag voor Nederlanders

5
justin-fokkert
Justin Fokkert (75) | foto© Nico Schneider

Het Circuito de Albacete was het afgelopen weekend plaats van handeling voor de zevende en voorlaatste ronde van het FIM CEV Repsol-seizoen. Edgar Pons (Moto2) en Jeremy Alcoba (Moto3) waren de hoofdrolspelers, Pons stelde met een overwinning in de eerste race te titel veilig terwijl Alcoba met een zege de titel tijdens de laatste twee races in Valencia voor de boeg de titel bijna niet meer kan ontgaan.

Slechts twee Nederlandse deelnemers, te weten Zonta van den Goorbergh en Justin Fokkert, waren het afgelopen weekend afgereisd naar Albacete voor de voorlaatste ronde van het FIM CEV Repsol kampioenschap. Ryan van de Lagemaat (Moto3) en Kas Beekmans (ETC) moesten verstek laten gaan vanwege respectievelijk een blessure en budgettaire problemen.

In Albacete stonden zondag voor zowel de Moto3 als ook de European Talent Cup coureurs één race op het programma terwijl de Moto2 coureurs twee races afwerkten.

Moto3
De leider in de tussenstand van het kampioenschap Jeremy Alcoba pakte zijn tweede overwinning van het seizoen in een omstreden race. De Laglisse Academy-coureur had zijn eerste kans op de titel en voerde aanvankelijk een grote voorste groep met daarin ook Barry Baltus, Carlos Tatay, Ryusei Yamanaka, Deniz Öncü en Daniel Holgado, aan. Tatay, Alcoba en Yamanaka wisselden tijdens de race elkaar een aantal keren af als leiders. In de laatste ronde kwam Tatay bijna ten val in een poging om de leiding te nemen van Alcoba.

Alcoba wist echter stand te houden en de winst naar zich toe te trekken voor Holgado en Baltus. Tatay werd vierde terwijl Yamanaka de top vijf in deze race completeerde.

Niet veel later werd bekend dat Baltus een penalty had gekregen en zijn derde plaats af moest staan aan Tatay. Baltus werd één plaats teruggezet in de uitslag en dus als vierde geklasseerd.

Alcoba gaat naar de laatste ronde van het seizoen in Valencia met 46 punten voorsprong op Tatay. Met nog 50 punten op het spel heeft dus in Valencia aan 5 punten genoeg om zich kampioen te mogen noemen.

Moto2
Edgar Pons maakte van zijn eerste kans gebruik om in de eerste race van de dag meteen de titel veilig te stellen door vanaf de pole de race op zijn naam te schrijven. Hector Garzo eindigde in deze eerste race als tweede terwijl Miguel Pons na afloop als derde mee mocht naar het podium.

In de tweede race – die werd onderbroken door een rode vlag en derhalve werd ingekort tot een een race over slechts 10 ronden – ging de winst naar Garzó, zijn tweede overwinning van het seizoen. De tweede plaats werd een prooi voor Alessandro Zaccone en Tomasso Marcon. Voor de winnaar van de eerste race en de eerder op de dag al tot kampioen gekroonde Edgar Pons kwam in de laatste ronde ten val met als gevolg een DNF.

European Talent Cup
In deze klasse was het José Antonio Rueda die zijn eerste zege van het seizoen wist te scoren voor Diogo Moreira en Adrián Cruces. Ook deze race kende een herstart na een massale crash.

De inmiddels al tot kampioen gekroonde Izan Guevara, die gewond raakte na een val in de kwalificatie, kende een moeilijke race. Na er in het begin goed bij te zitten viel hij gedurende de race ver terug om uiteindelijk als tiende de finish te passeren.

Zonta van den Goorbergh
De jonge Nederlander kende zaterdag een uitstekende kwalificatie maar bij de technische controle bleek er iets niet conform het technisch reglement (voorvering). Dit resulteerde erin dat Van den Goorbergh zijn gereden rondetijd uit de tweede kwalificatie kwijtraakte en op de grid teruggezet werd naar P29.

Na vanaf de laatste plaats op de grid aan de race te zijn begonnen wist Van den Goorbergh zich gedurende de race een flink aantal plaatsen goed te maken. Deze inzet werd echter in de slotfase weer tenietgedaan door een longlap penalty – stukje van het circuit afgesneden tijdens een uitremactie – waardoor er uiteindelijk niet meer inzat dan de vijfentwintigste plaats. Niet het weekend dus van de coureur uit Breda.

Justin Fokkert
De 13-jarige coureur uit Dalfsen, die dit seizoen voor het eerst actief is op de grote circuits,
wist zich niet plaatsen voor de hoofdrace. Ondanks dat Fokkert flinke progressie wist te boeken gedurende het weekend moest hij dus van start in de zogenaamde ETC Serie2. Na in deze race vanaf de zevende plaats op de grid van start te zijn gegaan ging hij als vijfde de eerste bocht in. In de eerste ronde verloor hij vervolgens een positie, en het duurde vervolgens even voordat hij de vijfde plaats terug had veroverd. Vervolgens werd de achtervolging ingezet op de groep rijders voor hem. De Honda-coureur pushte flink, waardoor hij ook enkele keren over de track limits kwam. Helaas kreeg hij hier een ‘long lap penalty’ voor. Nadat hij zijn straf had ingelost wist hij zich nog als zesde over de finish te komen.

Al met al kan Fokkert toch terugkijken op een goed weekend, een weekend waarin veel progressie werd geboekt en er opnieuw een goede samenwerking was tussen coureur en team.

Finale weekend
De achtste en laatste ronde van het FIM CEV Repsol seizoen vindt plaats van 8 t/m 10 november op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia.

 

Handige links FIM CEV Repsol Albacete:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App