FIM CEV Repsol Portimâo: Van den Goorbergh en Veijer in de punten

10
collin-veijer
Collin Veijer - Portimâo | foto© Cardoso Racing

Dit weekend vond op het Autodromo di Internacional do Algarve de tweede ronde plaats van het 2020 FIM CEV Repsol seizoen. De races werden maandag gewonnen door David Alonso (ETC), Yari Montello (Moto2 – dubbel) en Pedro Acosta Sanchez (Moto3). De Nederlanders Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer wisten met een achtste en dertiende plaats punten te scoren in de European Talent Cup. Justin Fokkert moest zijn race vroegtijdig beëindigen vanwege technische problemen.

European Talent Cup
Om klokslag 13:00 uur Nederlandse tijd gingen in Portimâo de lichten op groen voor de enige ETC-race van deze ronde. Met op de tweede startplaats Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer op P12 en Justin Fokkert op P27 waren vele Nederlandse ogen vanzelf gericht op deze drie Nederlandse talenten.

Bij de start was het Van den Goorbergh die een super start kende maar al snel was het de van pole vertrokken David Alsonso die de leiding over wist te nemen en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Marco Morelli Chinco, Alberto Ferrandez, Ivan Ortola, Daijiro Sako en Van den Goorbergh. Veijer, die een klein technisch ongemak kende op de startgrid, kwam als dertiende door terwijl Fokkert een goede start kende, een aantal posities wist te winnen en al de eenentwintigste positie innam.

In de tweede ronde werd de rode vlag getoond vanwege een crash van een van de rijders in het middenveld. Terwijl de betreffende coureur medische assistentie kreeg besloot de wedstrijdleiding voor een herstart van een tot tien ronden ingekorte race.

Na een verkorte startprocedure was het Alonso die nu meteen de leiding nam en direct een klein gaatje wist te slaan op de rest van het veld waarin Van den Goorbergh na de eerste ronde de achtste plaats innam, Veijer de dertiende en Fokkert als zevenentwintigste doorkwam.

Terwijl Alonso ronde na ronde meer afstand wist te nemen van het veld en achter de leider een volgroep ontstond met daarin zes coureurs waaronder Van den Goorbergh bleef Veijer rond de dertien plaats zijn ronden rijden en kwam Fokkert net buiten de top 25 door.

Halverwege de race was het nog steeds Alonso onbedreigd aan de leiding met daarachter een groep die inmiddels was uitgebreid tot negen coureurs. Van den Goorbergh wist zich nog steeds rond de zevende plaats te handhaven binnen deze groep terwijl voor Veijer dit tempo iets te hoog lag en in een klein groepje daarachter nog steeds de dertiende positie innam. Voor Fokkert kwam er in de zesde ronde een vroegtijdig einde aan de race.

Na tien ronden was het Alonso die als eerste de finish passeerde en daarmee zijn derde zege van dit seizoen veiligstelde. Op ruim twee seconden was het Ferrandez die aan het langste eind trok in de achtervolgende groep en de tweede plaats voor zich opeiste voor Chinco, Angel Piguears Garcia en Marco Tapia Horcas.

Van den Goorbergh had duidelijk moeite om het tempo in de kopgroep te volgen en beschikte duidelijk niet meer over het tempo welke hij voor zijn crash in de kwalificatie liet zien. Ondanks dit wist de jonge Nederlander zich nog wel knap naar de achtste plaats in de race te knokken, een nog steeds prima prestatie in dit meer dan competitieve startveld.

Veijer kwam op dertien seconden van de winnaar als dertiende over de finish, een klassering waarmee hij zijn eerste punten wist te scoren in deze voor hem nieuwe klasse. Ook de jonge Staphorster mag als debutant en zonder eerder op dit circuit te hebben gereden zeker niet ontevreden zijn met deze prestatie.

Voor Fokkert was de race na de herstart al verkeken voordat deze goed en wel begonnen was. Vanwege een probleem met de koppeling kwam het jonge talent uit Oudleusen bij de herstart heel slecht van de plaats. In de race werd het probleem alleen maar groter waarna Fokkert besloot zijn machine na een aantal ronden in de pits te parkeren.

Moto3 race
Net als voor de coureurs in de European Talent Cup stond er ook voor de Moto3 klasse tijdens deze ronde slechts één race op het programma. Na zestien ronden was het de Spanjaard Pedro Acosta die als eerste de finish passeerde voor zijn landgenoten Xavier Artigas, David Salvador, Daniel Holga do Miral en José Julian Garcia. Dat het een spannende race was bleek uit de minimale verschillen op de finishlijn, de genoemde top vijf kwam namelijk binnen 0,692 seconde van elkaar over de eindstreep.

Moto2 races
In tegenstelling tot de European Talent Cup en de Moto3 klasse stonden er maandag voor de Moto2 coureurs twee races op het programma. In beide races was het de Italiaan Yari Montella die de rest van het veld zijn wil oplegde en als winnaar de finish passeerde.

Na afloop van de eerste race mochten de Fin Niki Tuuli en de Italiaan Allessandro Zaccone als tweede en derde met de SpeedUp coureur mee naar het podium. In de tweede wedstrijd van de dag waren het opnieuw Tuuli en Zaccone die achter de SpeedUp coureur als tweede en derde over de finish kwamen waardoor beide Moto2 podiums maandag in Portimâo exact dezelfde bezetting kende.

Volgende FIM CEV Repsol raceweekend
Na twee opeenvolgende raceweekenden in Portugal komen de FIM CEV Repsol coureur in het weekend van 27 t/m 29 augustus pas weer in actie. Plaats van handeling voor de derde ronde van het seizoen is het in het zuiden van Spanje gelegen circuit van Jerez de la Frontera.

 

Handige links FIM CEV Repsol Portimâo 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App