FIM CEV Repsol: Rode vlaggen en ongeval overschaduwen wedstrijddag in Catalunya

204
rick-dunnik
Rick Dunnik (3) - Catalunya ETC race | foto© Nico Schneider

Dit weekend werd op het circuit van Catalunya de vierde ronde van het FIM CEV Repsol verreden. Met drie rode vlaggen en een ernstig ongeval, waarbij een traumahelikopter ter plaatse moest komen, werd het een lange, hectische en bewogen wedstrijddag.

Nadat er donderdag en vrijdag diverse vrije trainingen werden verreden en er zaterdag twee kwalificaties op het programma stonden was het zondag in Catalunya wedstrijddag van de vierde ronde van het FIM CEV Repsol. Kwamen tijdens de voorgaande ronde in Le Mans alleen nog de coureurs uit het FIM Moto3 Junior World Championship in actie, dit weekend was het programma weer compleet.Onderstaand een kort verslag van de twee verreden Moto3 races en de European Talent Cup wedstrijd.

Moto3 race 1:
Maar liefst 44 coureurs stonden er op de startgrid. Nadat de lichten op groen gingen zagen we Sasha de Vits meteen al in de eerste ronde ten val komen. In het verloop van de race ontstond er een groep van vier rijders die uit moesten gaan maken wie deze eerste wedstrijd van de dag op zijn naam ging schrijven. Het was na zestien ronden Sergio Garcia die aan het langste eind trok en zijn Junior Team Estrella Galicia 0,0 teamgenoot Jeremy Alcoba op de eindstreep 0,015 seconden voor wist te blijven en daarmee verwees naar de tweede plaats.

De derde plaats werd een prooi voor VR46 Mastercamp Team coureur Apiwath Wongthananon terwijl Manuel Pagliana als laatste van de kopgroep de zwart/wit geblokte vlag zag en net naast een podiumplaats greep.

Stefano Nepa was het snelst van de achtervolgende groep en passeerde op bijna twee seconden als vijfde de finish.

Barry Baltus kwam na de eerste ronde als zesentwintigste door, de Belg wist zich gedurende de wedstrijd nog een aantal plaatsen naar voren te werken om uiteindelijk als zeventiende de finish te passeren.

De vanaf de eenendertigste plaats op de grid gestarte Loran Faber kende een niet hele sterke start. De Dutch Racing Team coureur nam na de eerste doorkomst de vijfendertigste plaats in. Zestien ronden later had de Staphorster zich negen plaatsen naar voren weten te werken om uiteindelijk als zesentwintigste de eindstreep te passeren.

Ryan van de Lagemaat kende kwam, na vanaf de vierendertigste plaats op de grid gestart te zijn, na de eerste ronde als achtendertigste door om uiteindelijk na zestien ronden als achtentwintigste te finishen.

ETC race:
Met drie Nederlanders aan de start gingen de lampen uit voor de enige European Talent Cup race van dit weekend. Het grote startveld kwam voor het door na de eerste ronde met poleman Matteo Patacca nog steeds leidend. Een kopgroep van zo’n zeven rijders begon elkaar echter al snel het leven zuur te maken waardoor een groep daarachter zich er ook bij kon voegen en er veel positiewisselingen plaatsvonden.

Na vier ronden was er een rode vlag na een zware crash voor Victor Rodriguez die na een crash in bocht 3 op de baan bleef liggen en medische assistentie nodig had. De Nederlanders Rick Dunnik, Colin Velthuizen en Ruben Bijman bevonden zich op dat moment op de 23e, 27e en 32e positie.

Bij de herstart was de kopstart voor Jose Antonio Rueda die ook na de eerste ronde als eerste de streep passeerde. De Nederlanders kenden een solide start en wisten hun plaatsen te behouden, op Velthuizen na die terugzakte naar de P31 met Bijman achter zich.

De race werd uiteindelijk gewonnen door de man die vanaf pole mocht vertrekken, Pattaca. Achter hem waren het Xavier Artigas en Rueda die op een tiende achter de winnaar over de finish kwamen. Julian Girral en Miguel Parra completeerden de top vijf.

Rick Dunnik werd op de tweeëntwintigste plaats de best geklasseerde Nederlander terwijl Colin Velthuizen en Ruben Bijman op respectievelijk de vierentwintigste en tweeëndertigste plaats de finish passeerden.

Moto3 Race 2:
De tweede race van de Moto3 klasse ging van start met Manuel Pagliani op de pole. Na een ronde was er in de eerste bocht een crash waarbij de motor van Carlos Tatay plofte en hij bij het insturen van de eerste bocht onderuitging en een drietal rijders mee nam in zijn val, waaronder Dutch Racing Team coureur Faber.

De herstart werd ingepland en de herstarte race zou gaan over 10 ronden. Met Van de Lagemaat vanaf P34 startte de race zonder de gecrashte Faber. Met een grote kopgroep werd er meteen gestreden voor de voorste plekken. Echter was er na vier ronden wederom een crash waarbij meerdere rijders betrokken waren en er was dringend medische assistentie nodig op de baan voor Andreas Perez, wat resulteerde in wederom een rode vlag. Er kwam een traumahelikopter ter plaatse om de zwaargewonde Perez zo snel als mogelijk over te kunnen brengen naar het ziekenhuis. (Op het moment van dit schrijven is er nog niet meer bekend over de aard van de verwondingen van Perez. Zodra we hierover meer nieuws ontvangen zullen we dit middels een update plaatsen).

Na een lange rode vlag periode lijnden de rijders zich weer op om de resterende zes ronden te rijden. De start was een prooi voor Alcoba die als een speer vertrok met Pagliani en Viu achter zich. Een kopgroep van negen man zou gaan uitmaken wie er met de winst vandoor zou gaan. Het was Pagliani die als eerste aan de laatste ronde begon met een vijftal rijders dicht op zijn hielen. Ai Ogura kwam in de laatste ronde ten val terwijl hij een aanval inzette op de leider.

Hierdoor wist Pagliani zijn plek te behouden en won hij de race voor Celestino Vietti Ramus en JAlcoba. Raul Fernandez en Garcia vormden de rest van de top vijf.

Faber mocht na de tweede rode vlag en bij de tweede herstart toch weer een plekje op de startgrid innemen en wist de korte race uiteindelijk te eindigen op P24. Voor Van de Lagemaat was uiteindelijk P27 het maximaal haalbare.

 

Handige links FIM CEV Repsol Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag