FIM Sidecar World Championship Le Mans: Streuer afwezig, Endeveld positief gestemd

2224
Kees Endeveld
Kees Endeveld & Hendrik Crome | foto© Team Drugsadvies Sidecarshop Racing

Op het wereldberoemde 4.185 km lange “Bugatti Circuit” in Le Mans staat dit weekend de openingsronde van het FIM Sidecar World Championship op het programma. De WK-zijspancoureurs zullen hun eerste wedstrijden van 2021 rijden in het bijprogramma van de bekende Le Mans 24H Moto evenement.

Het openingsweekend van het 2021 FIM Sidecar World Championship werd onlangs uitgesteld vanwege de coronaperikelen, maar dit weekend in Le Mans is het zover en gaat het seizoen beginnen. De meeste teams hebben al voor het seizoen getest en hebben al aan andere (nationale) kampioenschappen deelgenomen.

Regerend kampioen Tim Reeves en zijn Franse passagier Kevin Rousseau, die uit Le Mans komt, hopen op een goede start van hun 2021 seizoen. Het team heeft veel getest en met succes deelgenomen aan andere kampioenschappen. Het team heeft ook stevige concurrentie gekregen van een jonge Franse coureur, Ted Peugeot die met zijn vader Vincent een combinatie vormt.  Peugeot (senior en junior) zullen deelnemen aan het WK openingsweekend in Le Mans; dit zal de eerste keer zijn dat het team op dit niveau deelneemt. Het team gaat momenteel aan de leiding in het Franse nationale kampioenschap.

Het Finse team van Pekka Paivarinta en zijn nieuwe passagier Kim Friman hoopt ook op een goede start van het seizoen. Het zag er even naar uit dat Paivarinta, voormalig kampioen, dit jaar niet zou deelnemen vanwege sponsorproblemen en werkverplichtingen. Op het laatste moment is alles nog goed gekomen met een nieuwe sponsordeal en gaan ze van start in het kampioenschap.

Markus Schlosser en Marcel Fries willen de 2021 wereldtitel zo graag, net zoals alle teams.  Schlosser en Fries hebben tijdens de lange onderbreking heel hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun machine. Hun testen zijn tot nu toe zeer goed verlopen.  Ze zijn er in 2021 ook al in geslaagd om een aantal winnende races te rijden.

Helaas zullen we de Nederlander Bennie Streuer en zijn Franse passagier Emmanuelle Clement voorlopig niet in actie zien komen. Zij hadden een geweldig voorseizoen met testen op verschillende circuits. Helaas sloeg het noodlot toe tijdens een test in Oschersleben. Het team kende een zware crash op het rechte stuk bij de start-finish. Streuer werd met rugletsel opgenomen in het ziekenhuis, hij onderging in Duitsland een succesvolle operatie. De stuurman uit het Drentse Grolloo hoopt dat hij later in het seizoen weer kan racen. Passagier Clement bleef ongedeerd bij het incident. Het goed nieuws, Emmanuelle zal worden ingezet om Todd Ellis, voormalig Brits kampioen, te helpen.

De Nederlandse coureur Kees Endeveld en zijn Duitse passagier Hendrik Crome hopen net als vele anderen ook op een goede start van het seizoen. Endeveld stond op het podium tijdens de laatste meeting van 2019 in het Portugese Estoril, mocht de Drent dit weten te herhalen, wat een start voor het seizoen zou dat zijn voor het Nederlands & Duitse Team Drugsadvies Sidecarshop Racing.

Kees Endeveld: “Wanneer ik kijk naar onze voorbereidingen dit voorjaar, denk ik dat er een flinke stap voorwaarts is gezet. Tijdens de trainingen, afgelopen weekend op het circuit van Grobnik, waren we twee seconden sneller dan voorheen. Ik had niet verwacht dat we zulke stappen zouden maken. Nu moet het in races ook gaan gebeuren. Alles wat gereviseerd moest worden hebben we gedaan, ook de brandstofmix hebben we goed uitgebalanceerd. De verwachting van mij is, dat we aan het eind van dit seizoen bij de beste vijf zullen zitten. Ik denk niet dat we iedere race een top 5 klassering zullen halen, maar aan het einde van het seizoen moeten we toch op die plek kunnen eindigen.”

Er zullen twee Brits kampioenscombinaties in actie komen in Le Mans, voormalig winnaar Todd Ellis, zijn passagier Charlie Richardson zal niet aanwezig kunnen zijn. Zoals al gezegd zal Clement dit weekend als bakkeniste optreden van Ellis. Naast Ellis zullen ook de regerend Britse kampioenen Stephen Kershaw en Ryan Charlwood in Le Mans aan de start verschijnen.  Deze twee teams zijn beiden kandidaat voor een podiumplaats; ze hebben goede testsessies gehad in het voorseizoen. Het zal ook de eerste keer zijn dat deze twee teams aan een volledig FIM Sidecar World Championship seizoen zullen deelnemen.

Omdat het in Le Mans is, zullen er veel Franse nationale teams aanwezig zijn tijdens dit openingsweekend van het seizoen. Naast Ted en Vincent Peugeot zullen er nogf een aantal teams zijn die het hele weekend voor de topposities kunnen strijden. Philippe Le Bail en Serge Leveau zijn geen onbekenden voor het racen op dit niveau, zij zullen hopen op topklasseringen in beide races. Philippe Gallerne en zijn passagier Yann Druel hopen op een goed weekend. Gallerne heeft het Franse nationaal kampioenschap al vele malen gewonnen naam staan. Claude en Cyril Vinet kijken uit naar dit weekend en hopen op goede resultaten. Franck Barbier en Mickael Rigondeau hopen op een probleemloos weekend en goede resultaten. Stephane Gadet en Clotilde Salmon, en Hugo Fretay en Joaquim Feroy Casas, beide teams hopen op een goed en probleemloos weekend, en ook op goede resultaten.

Minder deelnemers vanwege strenge Franse coronaregels
Helaas is de startgrid in Le Mans de afgelopen week enigszins gekrompen. De Franse regering heeft namelijk bepaald dat mensen die vanuit bepaalde landen naar Frankrijk reizen 7 dagen in quarantaine moeten vanwege de coronapandemie. Dit heeft ertoe geleid dat drie Britse teams zich hebben teruggetrokken. Ook het Sloveense team heeft zich teruggetrokken vanwege de testbeperkingen en de daarbij behorende tijdslimieten. Dit ondanks de enorme inspanningen van de organisatoren, ACO en FFM om een passende oplossing te vinden voor deze regels.

Geen publiek
Helaas zullen er dit weekend geen toeschouwers zijn op Le Mans, maar desondanks zal het een geweldige meeting worden met alle teams die staan te popelen om van start te gaan.  Er zijn twee races tijdens het weekend. Vrijdag is een drukke dag met een kwalificatiesessie en daarna de eerste van twee 18 ronden tellende races.

Tijdschema en volledige uitslagen: FIM Sidecar World Championship Le Mans


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter