Finishpraat: MotoGP ontknopingen in Valencia

2437
Pecco Bagnaia & Jorge Martin | © MotoGP.com

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In deze editie gaat het MotoGP seizoensfinales in Valencia. Kan Jorge Martin er nog voor zorgen dat het de spannendste MotoGP ontknoping in Valencia ooit gaat worden?

Na de Sprint in Qatar leek het een mega spannende ontknoping van de MotoGP titelstrijd in Valencia te gaan worden. Jorge Martin won de korte race en halveerde daarmee zijn achterstand tot zeven punten op Pecco Bagnaia in het wereldkampioenschap. Martin was door zijn overtuigende zege ook de grote favoriet voor de hoofdrace. Het zou – zoals bekend – totaal anders lopen. Martin kende veel problemen met zijn achterband en werd slechts tiende in de Grand Prix race in Qatar terwijl Bagnaia achter de verrassende winnaar Fabio Di Giannantonio tweede werd. Het verschil is daardoor 21 punten voorafgaand aan de laatste Grand Prix van het seizoen. In het verleden was dit – toen er één race werd verreden – een zeer comfortabele voorsprong. Door de komst van de Sprint kan dit een ander verhaal worden, aangezien er nog 37 punten te verdelen zijn. Mocht Martin weer in de Sprint – net als in Qatar –flink punten in kunnen lopen, dan kan het zondag nog wel een spectaculaire ontknoping worden!

De Grand Prix van Valencia staat sinds 1999 op de kalender. Vanaf 2002 is de race op het Circuit Ricardo Tormo de seizoensfinale. Inmiddels is het een klassieker geworden op de Grand Prix kalender. Enkel in het coronajaar 2020 werd de laatste race niet in Valencia maar in Portimão verreden. Slechts vijf keer eerder moest de MotoGP titelstrijd nog beslist worden in Valencia. Eén daarvan was vorig jaar. Al was het verschil toen bijna onoverbrugbaar. Fabio Quartararo stond voorafgaand aan de race 23 punten achter Bagnaia. De Italiaan hoefde daarom geen risico’s te nemen en had aan een negende plaats ruim voldoende om zijn eerste MotoGP titel binnen te halen. Marc Marquez wist twee van zes MotoGP titel pas in Valencia veilig te stellen. In 2017 begon de Repsol Honda coureur met een voorsprong van 21 punten op Andrea Dovizioso aan de slotrace. Toen Dovizioso in de race ten val kwam was de titel voor Marquez definitief binnen. In 2013 – Marquez zijn eerste MotoGP seizoen – had hij slechts 13 punten meer dan Jorge Lorenzo voor aanvang van de seizoensfinale. Lorenzo probeerde in de race van alles om een grote kopgroep bij elkaar te houden om zo Marquez wellicht tot fouten te dwingen. Dit lukte niet en in de slotfase had Marquez aan een derde plaats ruim voldoende om zijn eerste MotoGP titel binnen te halen.

In de andere twee MotoGP ontknopingen in Valencia was Valentino Rossi één van de hoofdrolspelers. Al zal de legendarische nummer 46 daar zelf niet graag aan herinnert worden. Rossi werd vijf keer MotoGP kampioen. Iedere wereldtitel wist Rossi al voor de laatste race van het seizoen veilig te stellen. Daarnaast werd de Italiaan ook nog 500cc, 250cc en 125cc wereldkampioen, maar dat was in een periode dat de Grand Prix seizoensfinale nog niet in Valencia werd georganiseerd. Rossi kwam ook twee keer als kampioenschapsleider naar Valencia toen de titelstrijd nog beslist moest worden, maar werd beide keren geen kampioen. In 2006 had Rossi voor aanvang van de race 8 punten meer dan Nicky Hayden. Iedereen dacht dat Rossi kampioen zou worden. Het liep anders. Rossi kwam ten val en werd slechts dertiende. Hayden finishte als derde en pakte de MotoGP titel. En de situatie in 2015 kunnen alle motorsportfans zich nog herinneren. Rossi kwam toen met 7 punten voorsprong op teamgenoot Lorenzo naar Valencia. Rossi had echter een flinke handicap, want hij moest van de laatste positie starten vanwege een penalty die hij had gekregen vanwege de welbekende ‘Sepang clash’ met Marquez. Rossi kwam sterk naar voren, maar een vierde plaats bleek het maximale. Lorenzo won de race en werd MotoGP kampioen.

Wie er komend weekend in Valencia kampioen gaat worden maakt mij niet uit. Ik zou het alleen wel geweldig vinden als de uitslag van de Sprint ervoor gaat zorgen dat we zondagmiddag nog een zenuwslopende ontknoping gaan krijgen!

Tot volgende week,
Asse Klein

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: