Flinke hobbel voor Dominique Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha in titeljacht

7304
dominique-aegerter
Dominique Aegerter | foto© GeeBee Images

Dominique Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha wisten dit seizoen acht van de twaalf WorldSSP race te winnen. De Zwitser gaat dan ook fier aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Ondanks dat Aegerter momenteel 47 punten voorsprong heeft op zijn naaste concurrent Steven Odendaal hebben de 30-jarige coureur en het Nederlandse team nog wel een flinke hobbel te nemen op weg naar de wereldtitel: Aegerter zal namelijk binnenkort twee wedstrijden moeten missen vanwege verplichtingen in de FIM Enel MotoE World Cup.

Dominique Aegerter is dit seizoen op twee fronten actief, de Zwitser komt namelijk zowel uit in het FIM Supersport World Championship als ook de FIM Enel MotoE World Cup. Een bewuste keuze van de Zwitser, maar wel een keuze met een risico nu er binnenkort een dubbelprogramma op het programma staat. In het weekend van 17 t/m 19 september wordt er namelijk een FIM MotoE World Cup verreden in het bijprogramma van de Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini (Misano World Circuit Marco Simoncelli) terwijl het FIM Supersport World Championship in hetzelfde weekend te gast is op het Circuit de Catalunya – Barcelona voor de negende ronde van het seizoen, de Hyundai N Catalunya Round.







In beide kampioenschappen mag Aegerter zich momenteel nog tot de titelkandidaten rekenen. Zo bezet hij in de FIM Enel MotoE World Cup momenteel de vierde plaats met 69 gescoorde WK -punten, echter slechts op 11 punten van de leider. In het FIM Supersport World Championship gaat hij daarentegen riant aan de leiding met 257 gescoorde WK-punten en een voorsprong van maar liefst 47 punten op de nummer twee Steven Odendaal.

Duidelijk verhaal, geen moeilijke keuze zo op het eerste gezicht. Maar helaas, het ligt allemaal even iets anders. Aegerter tekende eind vorig seizoen als eerste een contract bij het Duitse Dynavolt Intact GP – het MotoE team om een seizoen uit te komen in de FIM Enel MotoE World Cup om vervolgens later een WorldSSP contract te tekenen bij Ten Kate Racing Yamaha. Bij het tekenen van dit laatste contract was het meteen duidelijk, mocht er een dubbelprogramma op de kalender komen dan gaat de MotoE voor.

Ondanks dat Dynavolt Intact GP en Ten Kate Racing Yamaha de afgelopen tijd al diverse keren met elkaar om tafel hebben gezeten is het in Nieuwleusen gevestigde team dus afhankelijk van de goodwill van het Duitse team. Echter het Duitse team is klip en klaar, zij verwachten Aegerter aan de start tijdens het Grand Prix weekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Het is dan ook zo goed als zeker dat Aegerter half september de twee WorldSSP races op Circuit de Catalunya – Barcelona zal moeten missen.

Kortom, in het meest negatieve scenario zal Aegerter dus 50 WK punten moeten laten schieten. Een flinke hobbel dus op weg naar een mogelijke eerste WorldSSP wereldtitel voor de Zwitser en de tiende voor het team uit Nieuwleusen.

Maar Aegerter heeft inmiddels deze 50 punten al een paar raceweekenden in zijn gedachten, en is hij vastberaden om op het moment dat het evenement op Circuit de Catalunya – Barcelona op het programma staat de titelstrijd aan te voeren met minimaal 50 WK-punten verschil op zijn naaste rivalen. Met nog één wedstrijdweekend te gaan in het Franse Magny Cours en met 47 punten voorsprong is de Zwitser aardig op weg om zijn doel te bereiken.

Mocht Aegerter over ruim een week op het Franse circuit meer dan 3 punten uitlopen op Odendaal dan is in ieder geval zijn eerste missie geslaagd. Vervolgens is het nog steeds de vraag of Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha na het weekend in Catalunya nog twee of vier wedstrijdweekenden hebben om de eventuele schade in te halen.

De wedstrijden in Jerez en Portimão zullen zeker wel doorgaan, maar ondanks dat de WorldSBK organisatie tot op heden nog steeds bij hoog en laag beweerd dat ook de voorlaatste – en laatste ronde van het 2021 seizoen in Argentinië en Indonesië gewoon door zullen gaan is dit heel anders bij de teams en de coureurs. Niemand ziet dit gaan gebeuren, sterker nog heel veel teams en coureurs hopen dat dit niet gaat gebeuren vanwege de enorme kosten die ermee gemoeid gaan zo aan het einde van het seizoen.

We gaan het allemaal meemaken, maar mochten Aegerter en Ten Kate Racing aan het einde van het seizoen er met de wereldtitel vandoor gaan dan kunnen we nu al zeggen dat het een wereldtitel is met een flinke hobbel ergens in het tweede deel van het seizoen. Mocht het dit jaar niet lukken, dan moet het volgend seizoen maar gaan gebeuren. De Zwitser en het Nederlandse team lijken dichtbij een nieuwe overeenkomst voor het komende seizoen, mocht dit binnenkort een done deal worden dan is één ding zeker, geen van beide partijen wenst komend seizoen een vergelijkbare hobbel te willen nemen.

 


Handige links Pirelli Navarra Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter