Glenn Irwin wint spannende eerste British Superbike race op Cadwell Park

959
Glenn Irwin (2) en Kyle Ryde (77) in actie tijdens Race 1 op Cadwell Park | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin heeft zondag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Cadwell Park. De Noord-Ierse BeerMonster Ducati coureur nam vroeg in de wedstrijd de leiding over en gaf deze niet meer uit handen, ook al werd hij gedurende de hele race onder flinke druk gezet van LAMI OMG Racing Yamaha coureurs Ryan Vickers en Kyle Ryde.

Dit weekend wordt de negende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Cadwell Park. Zoals gebruikelijk wordt deze ronde van het kampioenschap van zaterdag t/m maandag verreden vanwege een nationale feestdag op maandag (Bank Holiday).

Aanvankelijk zou er dit weekend op Cadwell Park gekwalificeerd worden middels het klassieke ‘Superpole’ format waar alle coureurs één voor één de baan op gaan en slechts één ronde de kans hebben om een zo snel mogelijke rondetijd te rijden. Echter waren de weersomstandigheden wisselvallig waardoor dat niet door kon gaan.

Ryan Vickers was met een 1’25.847 het snelst voor Leon Haslam en Glenn Irwin, achter hem kwalificeerden Kyle Ryde, Jason O’Halloran en Lee Jackson zich op de eerste startrij. De eerste race van het weekend stond zaterdagmiddag om 17:00 uur lokale tijd, 18:00 uur Nederlandse tijd op het programma.

Race 1
Polesitter Ryan Vickers startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Glenn Irwin en Leon Haslam. Kyle Ryde nam de vierde positie in handen voor Jason O’Halloran en kampioenschapsleider Tommy Bridewell.

Irwin wachtte niet lang en viel meteen aan in ‘Park Corner’ waarmee hij de koppositie overnam. De BeerMonster Ducati coureur probeerde weg te rijden van Vickers en Haslam maar de verschillen bleven klein, ook Ryde leek met de kopgroep mee te kunnen terwijl O’Halloran en de naar de zesde positie opgeschoven Lee Jackson een klein gaatje moesten laten vallen.

In de derde ronde begon het licht te druppelen maar Irwin, Vickers en Ryde hielden niet in. Op dat moment moest Haslam de strijd staken vanwege een technisch probleem aan zijn BMW M 1000 RR.

Dit betekende dat Irwin nu beide LAMI OMG Racing Yamaha coureurs achter zich had met daarachter een gaatje naar Yamaha coureur O’Halloran die Jackson en Bridewell kort achter zich had rijden.

Het leek bij een paar druppels te blijven waardoor de coureurs zonder problemen verder konden rijden. Vickers en Ryde hielden de druk hoog bij Irwin en vanwege hun voorsprong van anderhalve seconde richting de groep daarachter hoefden ze nog geen overhaaste inhaalacties te maken.

De volgorde bleef ongewijzigd maar de spanning steeg naarmate er steeds minder ronden overbleven in deze race. Vickers leek iets sneller te zijn in de bochtige gedeelten van het circuit maar Irwin reed verdedigend en zijn Ducati Panigale V4 R was daarvoor een uitstekende machine.

In de voorlaatste ronde viel Vickers voor het eerst aan ter hoogte van ‘Charlie’s’ doordat hij een krappere lijn kon rijden in deze lange doordraaier. echter nam Irwin vervolgens meer snelheid mee op het rechte stuk dat volgde waardoor hij meteen terug kon slaan.

Het plan van Vickers viel echter in het water want het was teamgenoot Ryde die in de laatste ronde aanviel en de tweede plaats overnam. Ryde deed er alles aan om aan het achterwiel van Irwin te komen maar de Noord-Ier maakte geen enkele fout. De spanning was om te snijden in de laatste ronde maar uiteindelijk was het Irwin die er met de volle buit vandoor ging voor Lami OMG Racing Yamaha coureurs Ryde en Vickers. O’Halloran werd vierde voor Bridewell en Jackson, verder eindigden Christian Iddon, Josh Brookes, Peter Hickman en Jack Kennedy in de top tien.

In het kampioenschap betekent dit dat Bridewell nog steeds de leider is met 274 punten maar Irwin is hem nu op 19,5 punten genaderd met een totaal van 254,5. O’Halloran staat derde met 224,5.

Klik hier voor de volledige uitslag

Nederlanders
Dit weekend zijn er ook weer Nederlandse deelnemers in actie te zien op Cadwell Park. Jaimie van Sikkelerus wist zich op een keurige vierde plaats te kwalificeren en zat in de Sprint race op zaterdagmiddag dan ook bij de voorste gelederen. Helaas ging het in de zevende ronde mis toen hij op de vijfde plaats reed: een aanvaring met Eunan McGlinchey zorgde voor een valpartij waardoor zijn race vroegtijdig ten einde kwam.

In de National Superstock 1000 klasse wist Jorel Boerboom zich als 21e te kwalificeren voor de race die zondag verreden wordt.

Morgen zal er weer een bomvol programma afgewerkt worden op Cadwell Park tijdens de zogeheten ‘Bank Holiday Monday’ met onder andere twee British Superbike races.


Handige links British Superbike Cadwell Park 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’