Na een enerverende Gran Premi Monster Energy de Catalunya reist het MotoGP wereldkampioenschap de komende dagen naar Assen. Niet alleen op het TT Circuit Assen maar ook in de binnenstad van Assen is er volgende week volop vertier tijdens het TT Festival. Wat is het TT Festival precies, wat is er te doen en een aantal handige tips voordat u afreist naar de Drentse hoofdstad

TT Festival
Het TT Festival is een GRATIS toegankelijk meerdaags festival in het centrum van Assen. De tofste bands en meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland staan op de verschillende podia. Uiteraard ontbreekt ook motorvermaak niet in de programmering. De binnenstad van Assen wordt tijdens het festival op z’n kop gezet door zo’n 200.000 bezoekers. Het TT Festival is dé perfecte mix van muziek, ronkende motoren en de geur van brandend rubber!

Download hier het volledige programma: TT-festival-programma-2019

Organisatie
Het TT Festival wordt georganiseerd door de projectgroep TT Festival. De projectgroep is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Assen en een aantal (horeca)ondernemers uit Assen. Contact opnemen kan door een email te sturen naar info@ttfestival.nl

VEILIGHEID

Geen glas en blik
Tijdens het TT Festival is glas verboden. Ook vraagt de organisatie je geen blik mee te nemen naar het festival. Glas en blik kunnen scherp zijn wanneer het op de grond ligt of verkeerd wordt gebruikt. Dit kan verwondingen veroorzaken. Bij alle horecagelegenheden wordt daarom drank in plastic geschonken. Ook in de supermarkten en winkels in het centrum wordt tijdens het festival geen glas of blik verkocht. Laat glas en blik dus thuis!

Koop je drankje aan de bar
Het TT Festival is een gratis festival dat alleen kan worden aangeboden wanneer de bezoekers de drankjes bij de horeca gelegenheden op het festivalterrein kopen. Zonder inkomsten kan er geen festival worden georganiseerd. Dus door je drankje aan de bar te bestellen, help je mee aan de veiligheid én de toekomst van het festival.

Tips van de politie
Bij de TT races en op het TT Festival komen niet alleen liefhebbers. Helaas is het ook een gelegenheid voor bijvoorbeeld zakkenrollers en motordieven. Daarom hieronder een aantal tips en adviezen van de politie. Wanneer je getuige bent van een diefstal door een zakkenroller of wanneer je een verdachte situatie ziet, noteer of onthoud dan het signalement van de verdachte en bel de politie via 112. Ben je slachtoffer van diefstal? Doe dan aangifte via www.politie.nl/aangifte.

Motordiefstal
Tijd is de grootste tegenspeler van de dief. Des te langer het duurt om iets weg te kunnen nemen, des te eerder haakt een dief af. Een aantal tips:

 • Eén slot is onvoldoende. Dat geldt ook voor de combinatie van een slot en het standaard-stuurslot. Motorfietsen worden op minilorries gezet en in een busje of op een aanhanger geschoven. Het beste is om twee sloten te gebruiken van twee verschillende merken of types.
 • Zet de motor vast een aan verankerd object. Is dat niet mogelijk, bevestig hem dan aan een andere motorfiets.
 • Bevestig een kettingslot zodanig dat er geen ‘grip’ of ondergrond is om een tang op te zetten.
 • Monteer een alarmsysteem of startonderbreker.
 • Parkeer de motorfiets in het zicht.
 • Informeer bij bijvoorbeeld het hotelpersoneel naar een veilige plek, of in het zicht of bij een bewakingscamera.
 • Voorzie de motor van een track-and-trace.
 • En check vooral je motorfiets op onderdelen voordat je weer de weg op gaat!

Zakkenrollers
Geef zakkenrollers geen kans:

 • Houd de tas altijd dicht, met de rits naar het lichaam toe.
 • Houd dure spullen niet zichtbaar in de hand.
 • Installeer track en trace software op de mobiele telefoon, tablet of laptop.
 • Zonder heler geen steler. Kijk op stopheling.nl of een product niet als gestolen geregistreerd staat.

Diefstal uit de tent
Met name de eerste paar dagen wordt er veel gestolen. Gasten hebben dan nog een volle portemonnee en zijn vaak minder alert. Let dus goed op je spullen en laat geen waardevolle spullen achter op de camping.

Woninginbraken
Geef inbrekers geen kans tijdens de TT. Sluit ramen en doe de deur op slot als je feest viert of naar de races gaat.

Alcohol in het verkeer: restalcohol
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat veel bestuurders geen rekening houden met ‘restalcohol’. Ook dit jaar controleert de politie tijdens de TT in Assen op restalcohol. Restalcohol is de term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand gemeten kan worden nadat deze persoon een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Het blijkt dat nog steeds veel bestuurder zich hier niet bewust van zijn.

Bij gezonde personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van ongeveer 1 à 1,5 uur per horecaglas. Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. De afbraaksnelheid is bij iedereen verschillend. Bij grote hoeveelheden alcohol kan het een volle dag duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is. Drink je bijvoorbeeld zes horecaglazen alcohol dan betekent dit dat alle alcohol pas na zes tot negen uur uit het lichaam verdwenen is. Het is dus mogelijk dat iemand die op een feestje veel gedronken heeft, ook de volgende dag nog niet in staat is om te rijden.