Hickman, Dunlop, Rutter en Birchall broers winnen Isle of Man TT races op donderdag

38
Peter Hickman, de grote winnaar van de donderdag onderweg naar de Supersport zege op de Triumph 675 - Isle of Man TT | foto© Bennetts Bike

Donderdag was het een drukke dag op het Isle of Man met maar liefst vijf races op het programma. Onder gunstige weersomstandigheden wisten Peter Hickman (Supersport TT race 2 en Superstock TT), Michael Dunlop (Lightweight TT), Michael Rutter (TT Zero) en de gebroeders Ben en Tom Birchall (Sidecar TT race 2) de races te winnen. 

Het zou een bijzondere dag worden op het Isle of Man. Nog nooit werden er maar liefst vijf TT races op één dag gereden over het imposante zestig kilometer lange circuit. Nadat de organisatie woensdag alles noodgedwongen moest afgelasten vanwege slechte weersomstandigheden werd er meteen naar een alternatief gekeken.

Lees: Isle of Man TT 2019: Alles afgelast op woensdag, vijf races op donderdag

Door middel van het inkorten van de races en het één dag naar voren halen van de race voor de zijspanklasse stonden er maar liefst vijf races op het programma met daarbij ook nog eens twee kwalificatiesessies. Voor een groot deel van de coureurs zou dit dus een lange dag worden maar één coureur in het bijzonder zal na vandaag behoorlijk uitgeput zijn. Davey Todd, de 23-jarige coureur die dit jaar zijn tweede TT rijdt, reed als enige coureur mee in álle sessies voor de solo-klassen.

Na een kwalificatiesessie voor de Superstock en Senior klassen ging de eerste race van de dag van start: de tweede Supersport TT race over twee ronden in plaats van de gebruikelijke vier. 

Supersport TT race 2
Dat de race over slechts twee ronden verreden werd betekende dat er geen pitstops waren en het meteen vanaf de start een rechtstreekse strijd over twee ronden zou worden. Na enkele minuten vertraging ging de eerste coureur om 12:55 uur van start over de beroemde Glencrutchery Road. Het grootste gedeelte van het circuit was volledig droog met slechts een enkele vochtige plek ter hoogte van Laurel Bank, de Black Dub, Glen Helen, Kerromoar en Ramsey Hairpin, allemaal gedeelten onder de bomen.

Peter Hickman begon sterk en leidde bij het ingaan van het eerste meetpunt (Glen Helen). Zijn marge was slechts 0,060 seconde richting James Hillier met daarachter Dean Harrison, Gary Johnson, Lee Johnston en Jamie Coward in de top zes.

In het volgende meetpunt (Ballaugh) had Harrison de leiding overgenomen terwijl Hillier voorbij was gegaan aan Hickman, echter was het gat tussen de drie coureurs zeer klein. In het laatste gedeelte over de ‘Mountain’ bewees Hickman wederom heer en meester te zijn en had hij aan het eind van de eerste ronde een voorsprong van 2,3 seconde en was de gemiddelde snelheid van zijn openingsronde 127.21 mph / 204.72 km/h.

In de tweede ronde was het opnieuw stuivertje wisselen tussen de twee snelste TT coureurs van dit moment en leek het wederom op een herhaling van de Senior TT van 2018. Het was goed zichtbaar dat het tweetal in verschillende sectoren snel waren maar uiteindelijk trok Hickman aan het langste eind en hield hij aan het eind van de tweede ronde, die hij volbracht met 128.14 mph gemiddeld, zo’n 3,3 seconde over om daarmee de race op zijn naam te schrijven. Harrison moest opnieuw zijn meerdere erkennen aan Hickman met daarachter Hillier op de derde plaats. Lokale held Conor Cummins werd vierde voor de indrukwekkende Jamie Coward en Michael Dunlop. Davey Todd behaalde een knappe zevende plaats in slechts zijn tweede TT met daarachter Gary Johnson, Lee Johnston en David Johnson in de top tien.

Peter Hickman viert opnieuw een TT overwinning, zijn eerste in de Supersport klasse – Isle of Man TT | foto© Pacemaker Press

Sidecar TT race 2
Vervolgens was het aan de zijspan coureurs om hun tweede race van de week te rijden. Oorspronkelijk zouden zij pas vrijdagochtend weer aan de beurt zijn maar aangezien de organisatie er alles aan doet om de Senior TT in zijn volledigheid te laten verlopen is deze race naar voren gehaald.

Veruit het beste TT duo van dit moment, de broers Ben Birchall en Tom Birchall, namen meteen de leiding in handen en hadden bij het ingaan van het eerste meetpunt (Glen Helen) een marge van slechts één seconde richting voor John Holden / Lee Cain en Alan Founds / Jake Lowther.

Teleurstelling was er al vóór de start voor de sensationele nieuwkomers Ryan Crowe en Callum Crowe. Het span van de twee broers had al vóór de race te maken met een aantal technische problemen waardoor zij niet van start konden gaan.

Het leek erop dat de Birchalls het vandaag niet cadeau zouden krijgen aangezien Holden / Cain slechts 0,1 seconde achterstand hadden ter hoogte van Ballaugh. Echter openden de broers vervolgens de gashendel flink en bedroeg de marge ter hoogte van Ramsey alweer 2,7 seconden.

Aan het einde van de eerste ronde, die de Birchalls met 118.38 mph gemiddeld volbrachten, bedroeg hun voorsprong zo’n 10,6 seconden. De broers bleven hun marge uitbouwen en zouden uiteindelijk wederom met overmacht naar de overwinning rijden. Ze bleven foutloos en behaalden de tiende TT overwinning van hun carrière in de zijspanklasse waarvan negen op rij.

Daarachter werd er echter nog hevig strijd gevoerd voor de overige plaatsen op het podium waarbij John Holden en Lee Cain uiteindelijk opnieuw tweede werden met Pete Founds en Jeven Walmsley op de derde positie. Tim Reeves en Mark Wilkes werden vierde voor Gary Bryan / Phil Hyde en Estelle Leblond / Franck Claeys.

Ben en Tom Birchall onderweg naar hun tiende Isle of Man TT overwinning | foto© Dave Kneen / Pacemaker Press

Superstock TT
Daarna was het tijd voor de grote 1000cc machines, echter wel in Superstock vorm. Peter Hickman reed een indrukwekkende eerste sector richting Glen Helen waar zijn voorsprong al zo’n 1,7 seconde bedroeg richting Dean Harrison en James Hillier. Michael Dunlop nam de vierde plaats in handen voor Michael Rutter en de indrukwekkende Davey Todd.

Na een gelijkwaardige tweede sector deed Hickman er in de derde sector richting Ramsey even een schepje bovenop om zijn voorsprong naar zo’n vier seconden uit te bouwen richting Hillier terwijl Dunlop was opgeklommen naar de derde positie.

Opnieuw was de ‘Mountain’ sectie het echte sterke punt van Hickman en reed hij een openingsronde van 132.02 mph / 212.47 km/h en was zijn marge richting Harrison aan het einde van de tweede ronde zo’n tien seconden.

De coureurs moesten verplicht na hun eerste ronde de pitstop uitvoeren waarbij de meesten slechts hun half lege tank vol maakten om vervolgens hun weg te vervolgen. Hickman verloor hierbij een aantal seconden waarna Harrison dankzij een goede eerste sector richting Glen Helen het gat wist te verkleinen naar 5,8 seconden. Opnieuw leek het dat die twee coureurs het uit zouden maken voor de winst aangezien Dunlop al zo’n elf seconden moest toegeven.

Hickman wist vervolgens te controleren en gestaag zijn voorsprong uit te bouwen tot aan het einde van de race. Zonder problemen kwam de Smith’s Racing BMW coureur met een flinke wheelie over de streep en behaalde hij zijn tweede TT overwinning van de dag, zijn derde TT overwinning van deze 2019 editie en zijn vijfde TT overwinning in totaal tot dusver.

Harrison werd opnieuw tweede terwijl de Australiër David Johnson een zeer goede eindsprint in zich had en met slechts 0,208 seconde verschil de derde plaats wist over te nemen van Dunlop die hij daarmee verwees naar de vierde plaats. Cummins werd vijfde met daarachter Rutter, Hillier (die een penalty van 30 seconden kreeg voor te hard rijden in pit-lane) Todd, Coward en Gary Johnson in de top tien.

Lightweight TT
De vierde race van de dag was die voor de Lightweight klasse, een klasse voor tweecilinder 650cc machines. De winnaar van deze race in 2018, Michael Dunlop, had ter hoogte van Glen Helen in de eerste ronde een marge van 2,68 seconden richting Jamie Coward en Gary Johnson. Stefano Bonetti had de vierde positie in handen voor Michael Rutter en Lee Johnston.

Al gauw leek het erop dat Dunlop en Coward de strijd aan gingen voor de overwinning in deze klasse en wisten beide coureurs meerdere malen de eerste positie over te nemen. Aan het eind van de eerste ronde had Coward de leiding in handen door een zeer snelle ‘Mountain’ sectie, slechts 0,7 seconde voor Dunlop en de opgeklommen Johnston.

In de tweede ronde was het constant spannend en bedroeg het verschil tussen beide coureurs steeds maar enkele tienden van een seconde. Uiteindelijk wist Dunlop met een sterke eindfase een 122.746 ronde te rijden en de overwinning op zijn naam te schrijven. Het was de eerste overwinning van Michael Dunlop sinds zijn oudere broer William in juli 2018 overleed.

Ook was het de negentiende TT overwinning in totaal voor de pas dertigjarige Michael en de vijftigste in totaal voor de familie Dunlop (Joey 26 en Robert 5).

Coward kwam uiteindelijk slechts 1,3 seconde tekort voor de overwinning en werd tweede met Johnston daarachter op de derde plaats. Paul Jordan werd vierde voor Rutter en Bonetti.

Michael Dunlop op weg naar de tweede Lightweight TT zege op rij en zijn negentiende TT overwinning in totaal – Isle of Man TT | foto© Impact Images
Michael Dunlop met zijn negentiende Isle of Man TT winst | foto© Pacemaker Press

TT Zero
De laatste race van de dag was die voor de elektrische motorfietsen in de TT Zero klasse. Michael Rutter wist deze voor de vijfde keer te winnen met een 122 mph ronde op de Mugen Shinden machine waarbij John McGuinness tweede werd en Ian Lougher derde. Voor de legende McGuinness voor het eerst een terugkeer naar het TT podium sinds de Senior TT in 2016 en dit podium was ongetwijfeld het oudste ooit met Rutter (47 jaar oud), McGuinness (47) en Lougher (55) die in totaal zorgden voor een leeftijd van 149 jaar.

Qualifying
Om de dag af te sluiten werd er nog een kwalificatiesessie over één ronde verreden voor de Senior klasse waarin Dean Harrison het snelst was voor Peter Hickman en Michael Dunlop.

Het tijdschema voor de vrijdag is te zien in onderstaande afbeelding. De Senior TT gaat dus al om 10:00 uur lokale tijd (11:00) uur Nederlandse tijd van start. De reden van deze vroege start is dat er rond het middaguur langdurige regenbuien worden verwacht waarna er dus niet meer gereden kan worden. De organisatie wil graag dat de Senior TT in zijn volledigheid over zes ronden wordt verreden, er is dus echter een reële kans dat daar nog een aanpassing volgt mochten de omstandigheden verslechteren.

Het schema voor de vrijdag op het Isle of Man met de belangrijkste race van het evenement: de Senior TT. Let op: dit zijn lokale tijden. – Isle of Man TT | foto© TT Races Official

Het Britse ITV4 zendt iedere avond om 22:00 uur Nederlandse tijd een programma uit over de Isle of Man TT van dit jaar en een samenvatting van de op die dag afgespeelde races of gebeurtenissen. Het lokale Manx Radio (deze twee weken omgedoopt tot Isle of Man TT Radio) houdt gedurende de dag de gebeurtenissen rond het eiland bij en verzorgt live commentaar bij de races die hopelijk zullen worden verreden. Dit radiostation is te beluisteren via deze player.