Hickman wint bizarre tweede Supertwin TT race op vrijdag, o.a. Dunlop en Browne vallen uit

3775
Peter Hickman | © Isle of Man TT Races

Peter Hickman heeft vrijdagmiddag de tweede Supertwin race gewonnen van de 2023 Isle of Man TT. De Engelsman behaalde daarmee zijn twaalfde TT-zege nadat Michael Dunlop en Mike Browne achtereenvolgend uitvielen vanuit de leidende positie.

Na een warm-up ronde, een uur vertraging vanwege een loszittende tak ter hoogte van Greeba Bridge en de tweede Superstock TT race over drie ronden ging vrijdagmiddag om 15:00 uur lokale tijd, 16:00 uur Nederlandse tijd de drie ronden durende Supertwin TT Race 2 van start op het Isle of Man.

Met een fel schijnende zon en een buitentemperatuur van zo’n 20°C waren de omstandigheden aangenaam, echter stond er een stevige wind waar de Supertwin machines meer last van hebben dan de Superbikes.

De start van deze race was een emotioneel moment voor velen. Ángel Torras Martinez, broer van de dinsdag overleden Raül Torras Martinez, zwaaide de vlag om de coureurs te laten starten als eerbetoon aan zijn overleden broer.

Zoals verwacht was het Michael Dunlop die het beste uit de startblokken kwam en ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen de leiding in handen nam, de Noord-Ier won eerder deze week de eerste Supertwin race met overmacht. Mike Browne begon ook sterk en was één seconde langzamer dan Dunlop, Peter Hickman nam de derde plaats in handen op ruim 4,5 seconden van de 25-voudig Isle of Man TT winnaar.

Ter hoogte van het tweede meetpunt in Ballaugh had Dunlop zijn voorsprong uitgebouwd naar 3,3 seconden naar Browne en in Ramsey was dat al 5,2 seconden. Echter ging het vlak na de Bungalow mis voor Dunlop, zijn Paton S1-R had de geest gegeven waardoor hij deze noodgedwongen aan de kant moest zetten. Vanuit een leidende positie kon Dunlop dus niet zijn 26e TT-overwinning behalen om daarmee oom Joey Dunlop te evenaren.

Dit betekende dat Mike Browne aan het eind van de eerste ronde de leiding in handen had met een voorsprong van ruim elf seconden op Peter Hickman en ruim 25 seconden op Josh Brookes die nu was opgeschoven naar de derde plaats. De coureurs kwamen aan het eind van de openingsronde naar binnen voor een pitstop waar er getankt moest worden zodat ze vervolgens de laatste twee ronden in één keer konden rijden.

Browne bouwde in de tweede ronde zijn voorsprong verder uit richting Hickman en leek op weg naar zijn eerste Isle of Man TT overwinning. Dominic Herbertson was op dit moment opgeschoven naar de derde plaats en leek op weg te zijn naar zijn eerste Isle of Man TT podium. Daar kwam aan het eind van de tweede ronde verandering in want bij het opkomen van Glencrutchery Road (start / finish) kwam Browne stil te staan. De koppeling van zijn Paton S1-R was bezweken waardoor hij zijn kansen op een eerste overwinning als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.

Hierdoor kreeg Hickman nu de leiding in zijn schoot geworpen voor Herbertson en de Fransman Pierre Yves Bian, bekend van onder meer zijn overwinning in de North West 200 en zijn titels in het IRRC Supersport kampioenschap. Er kwam echter nog meer drama want ook de Kawasaki Z650 van Dominic Herbertson zou de finish niet halen, zijn machine gaf de geest bij het uitkomen van Barregarrow waardoor zijn eerste Isle of Man TT podium uit zijn handen glipte.

Dit betekende dat Hickman uiteindelijk met een grote voorsprong als winnaar over de streep kwam en daarmee zijn tweede overwinning van de dag behaalde, zijn twaalfde TT-overwinning in totaal. Na afloop gaf hij aan dat hij in de laatste ronde met die grote voorsprong zo rustig mogelijk reed om het materiaal heel te houden, ook dacht de Engelsman dat hij zonder brandstof zou komen te staan omdat de machine bij de pitstop niet volledig was afgetankt.

Pierre Yves Bian werd tweede en behaalde daarmee zijn eerste Isle of Man TT podium datzelfde gold voor de veertigjarige Josh Brookes die derde werd op de Kawasaki van het Dafabet Racing team.