Onder zeer warme omstandigheden werden vrijdag de IDM trainingen verreden op het circuit van Schleiz. Ilya Mikhalchik, Max Enderlein en Victor Steeman waren de snelste coureurs. Team Reeves was het snelste in de eerste kwalificatie van de IDM Zijspannen.

De IDM Superbike coureurs mochten vandaag drie keer de Schleizer Dreieck op voor een vrije training. Ilya Mikhalchik was in alle trainingen het snelste. Jan Buhn kwam ook goed voor de dag, nadat hij vorige week op de Nurburgring terugkeerde van lange blessure. Buhn noteerde een tweede tijd voor Julian Puffe en Pepijn Bijsterbosch, waardoor er vier BMW-coureurs bovenaan op de tijdlijst stonden na de eerste trainingsdag. Bijsterbosch kende een slecht begin van de dag, want vanwege technische problemen kon hij geen rondetijd zetten in de eerste vrije training. Uiteindelijk herstelde Bijsterbosch zich goed door als vierde de dag af te sluiten. Voor Puffe verliep de dag ook niet vlekkeloos, want de Duitser kwam vroeg in de eerste training ten val.

Marc Moser sloot de dag af als vijfde. De Yamaha-coureur rekent Schleiz tot zijn favoriete banen, want tijdens zijn laatste deelname drie jaar geleden won hij een race tijdens een gastoptreden. Moser kwam echter in de derde vrije training ten val, waardoor ook de sessie even werd stilgelegd. Ricardo Brink begon de dag goed met een derde tijd in de eerste vrije training. Ondanks dat Brink zich in iedere sessie wel wist te verbeteren zakte hij wel langzaamaan op de tijdlijst en eindigde hij de dag als achtste achter Jan Mohr en Alessandro Polita. Bobby Bos stapte vanmorgen, veel sneller dan oorspronkelijk verwacht, weer op de motor. Bos heeft nog wel de nodige last van zijn rechterbovenbeen, maar klokte in de eerste sessie wel een veertiende tijd. In de tweede vrije training kwam Bos hard ten val. Gelukkig liep Bos niet veel extra schade op, echter was zijn Suzuki wel flink beschadigd waardoor hij tijdens de derde vrije training niet in actie kwam.

Binnen de IDM Supersport 600 klasse zijn er qua Nederlanders een aantal verschuivingen geweest voor het raceweekend in Schleiz. Zo stopte Guus Boes bij Buchner Motorsport en vond hij onderdak bij Benro Racing. Gisteren werd bekend dat Milan Merckelbagh en Benro Racing de samenwerking ook beëindigden. Merckelbagh heeft op zijn beurt een plaats gevonden bij MGM Racing Performance. Merckelbagh rijdt nu echter niet meer in de IDM Supersport 600, maar in de IDM Superstock 600, twee klassen die altijd gezamenlijk in de baan komen.

Regerend kampioen en tevens de leider in de huidige titelstrijd Max Enderlein was in de beide vrijdagsessies het snelste. Marc Buchner eindigde als tweede voor Christoph Beinlich. De nummer twee in de titelstrijd Tom Toparis zette een zevende tijd. De Nederlanders hadden het wat moeilijker vandaag. Sander Kroeze was de snelste Nederlander met een negende tijd. Wayne Tessels noteerde een elfde tijd. De overige Nederlanders eindigden niet binnen de top-vijftien. Wel was het goed om te zien dat Kevin Mijwaart weer zijn eerste meters maakte in het IDM, nadat hij tijdens de eerste ronde op de Lausitzring moest opgeven vanwege een armblessure.

In de IDM Supersport 300 klasse staan er dit weekend drie gastrijders uit het WK aan de start: Jan Ole Jahnig, Victor Steeman en Jeffrey Buis. Deze rijders doen enkel mee voor de dagprijzen, maar kunnen geen punten scoren voor het kampioenschap. Steeman was vandaag in beide vrije trainingen het snelste. Zijn beste tijd zette Steeman al in de ochtend. Toni Erhard eindigde de dag als tweede voor Jahnig. De Belg Angelo Licciardi noteerde een vierde tijd voor Mickey Winkler en Colin Velthuizen. Achter David Kuban noteerde Buis een achtste tijd. Kampioenschapsleider Rick Dunnik was tiende na de eerste trainingsdag.

Voor IDM Zijspannen werd er naast een vrije training ook de eerste kwalificatie verreden. Tim Reeves en Mark Wilkes staan op de voorlopige pole position. De Britten waren een seconde sneller dan de rest van het veld. Bennie Streuer en Kevin Rousseau stonden er vandaag ook goed bij en klokten zowel in de vrije training als kwalificatie een tweede tijd. Markus Schlosser en Marcel Fries noteerden een derde tijd. Deze drie spannen komen allen uit in de 600cc categorie. Andreas Nussbaum met Manuel Hirschi waren het snelste in de 1000cc categorie met een vierde tijd overall. Met een derde tijd waren John Smits en Gunter Verbrugge de beste Nederlandse combinatie in de 1000cc klasse. Hilbert Talens zette met zijn gelegenheidsbakkenist Luca Schmidt een zevende tijd in de 1000cc categorie. Talens rijdt met Schmidt, omdat zijn vaste bakkenist Frank Claeys geblesseerd raakte tijdens de Southern 100. Opvallend feitje is dat de Duitse bakkenist Schmidt slechts nog maar zestien jaar is.

Morgen (zaterdag) zijn de kwalificatietrainingen voor de IDM klassen op het circuit van Schleiz. Voor de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen staat aan het einde van middag ook al de eerste race op het programma.

Handige links IDM Schleiz 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App