IDM: Dubbele zeges voor Smits en Khan in Oschersleben

1164
Twan Smits viert de IDM Supersport zeges met zijn Team Apreco | Foto credit: Damon Teerink

Maar liefst vier keer het Wilhelmus in Oschersleben! Twan Smits heeft zijn eerste IDM Supersport zeges behaald. De 19-jarige coureur profiteerde tweemaal van crashes van Melvin van der Voort in leidende positie. Walid Khan scoorde een dubbele zege in de IDM Supersport 300 klasse.

Afgelopen weekend werd de tweede ronde van het Duitse IDM kampioenschap verreden op de Motorsport Arena Oschersleben. In dit artikel het verslag van de IDM Supersport, IDM Supersport 300 en Northern Talent Cup races die onder goede weersomstandigheden werden afgewerkt. In een ander artikel op Racesport.nl is een verslag te lezen over de IDM Superbike races in Oschersleben.

IDM Supersport
Melvin van der Voort wist zich voor de tweede keer dit jaar op pole position te kwalificeren. De 17-jarige Nederlander was maar liefst een halve seconde sneller dan de rest van het veld. Thomas Gradinger en Twan Smits mochten ook vanaf de eerste rij vertrekken. Milan Merckelbagh had zich als zestiende gekwalificeerd. In de eerste race pakte Van der Voort ook kopstart, maar gleed vervolgens in de eerste bochten combinatie onderuit. Smits pakte de leiding, die even later door Gradinger werd overgenomen. Ook Martin Vugrinec en Michal Prasek konden volgen. Net over de helft van de race had Gradinger een flink moment waarbij hij bijna ten val kwam. De 19-jarige Smits – die tweemaal tweede was geworden op de Sachsenring – nam hierdoor de eerste plaats weer over. Smits begon vervolgens beetje bij beetje weg te rijden. Toen Vugrinec ook nog ten val kwam, kon de Team Apreco rijder onbedreigd naar zijn eerste IDM Supersport zege rijden. Prasek werd tweede voor Andrea Kofler, Luca De Vleeschauwer en Gradinger. Merckelbagh kwam als achtste over de finish.

In de tweede race stond er lang geen maat op Van der Voort. De Team SWPN rijder wist zich los te rijden van Smits en Gradinger. In de voorlaatste ronde lag Van der Voort drie seconden voor totdat hij zijn tweede crash van de dag meemaakte. Van der Voort pakte zijn motor nog wel weer op, maar meer dan een twaalfde plaats zat er niet meer in. Smits had ondertussen Gradinger van zich afgeschud en profiteerde optimaal van de crash van zijn landgenoot door zijn tweede zege van de dag te pakken. Smits heeft nu ook de leiding in het kampioenschap stevig in handen. Gradinger finishte als tweede voor Kofler, De Vleeschauwer, Yve Stadelmann en Merckelbagh, die als zesde de eindstreep passeerde.

IDM Supersport 300
Ook in deze klasse stond er een Nederlander op pole position. Walid Khan was tijdens de kwalificaties het snelst. Kas Beekmans en Thom Molenaar vertrokken vanaf de tweede rij. Tijdens de eerste IDM ronde op de Sachsenring waren er ook veel WK-rijders aanwezig, die tijdens het Oschersleben weekend in Misano actief waren. In de eerste race op zaterdagmiddag wist er een kopgroep van zes rijders te ontsnappen met daarin de Nederlanders Khan en Beekmans. Khan deed veruit het meeste kopwerk. In de laatste ronden waren veel rijders bezig met tactische spelletjes. Khan niet, hij ging in de laatste ronde ‘all-in’, wist een klein gaatje te slaan en de race te winnen. De Spanjaard Inigo Iglesias werd tweede voor Dustin Schneider. De Belg Ferre Fleerachkers werd vierde en Beekmans eindigde als zesde. Ook waren er punten voor de Nederlanders: Molenaar (P8), Sven Doornenbal (P9), Senna van der Hoven (P12) en Dylan Czarkowski (P15).

In de tweede race op zondagmiddag wisten drie rijders zich los te rijden. Khan was opnieuw ijzersterk in de slotfase en wist Iglesias en zijn KTM Freudenberg teamgenoot Schneider te kloppen. Na een fotofinish werd Schneier tweede voor kampioenschapsleider Iglesias. Het betekende een knappe dubbele zege voor Khan in Oschersleben, die nu derde staat in de tussenstand. Fleerackers werd bijna zes seconden achter de kopgroep opnieuw vierde. Beekmans werd ditmaal achtste. Nederlandse punten waren er ook voor Molenaar (P10), Doornenbal (P11) en Van den Hoven (P13).

Northern Talent Cup
Jurrien van Crugten – normaal gesproken een kanshebber voor de overwinning in de Northern Talent Cup – was afwezig vanwege een sleutelbeenbreuk opgelopen op de Sachsenring. Van Crugten had veel pech op de Sachsenring, want hij kwam daar maar liefst twee keer buiten zijn schuld om ten val. Kyano Schoo was met een tiende startplek de beste Nederlander op de grid. Ook in de eerste race werd de 14-jarige Schoo de beste Nederlander op een tiende plek. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitser Rocco Sessler. Tom Kuil kwam in de slotfase van de race ten val en Delano Greven eindigde in het achterveld op een achttiende plaats.
In de tweede race leek Schoo ook de beste Nederlander te worden. De jonge coureur kreeg echt een dubbele long penalty vanwege een valse start en zou later in de race de zwarte vlag krijgen. Greven werd in deze race de beste Nederlander op een twaalfde plaats. Kuil finishte als zestiende. De Zwitser Lenoxx Phommara wist de race te winnen.

De volgende IDM ronde staat gepland in het weekend van 23 t/m 25 juni. Er wordt geracet op het circuit van Most in Tsjechië. De Northern Talent Cup zal eerst nog tijdens de Grand Prix van Duitsland (16 t/m 18 juni) in actie komen.

Handige links IDM Oschersleben 2023:

Volledig tijdschema en uitslagen
IDM Livestream zaterdag (vanaf 15:00 uur)

• Walid Khan

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.