De seizoensafsluiter leverde twee geweldige IDM Superbike wedstrijden op die werden beslist in de laatste bocht. Ilya Mikhalchik was de sterkste in de eerste race. Marvin Fritz versloeg Mikhalchik in de laatste bocht van race twee. Pepijn Bijsterbosch was in beide races de beste Nederlander.

Tijdens de IDM seizoensfinale stond gastrijder Marvin Fritz op pole position voor Ilya Mikhalchik en Marc Moser. Pepijn Bijsterbosch stond op plaats zeven op de grid. Ricardo Brink en Bobby Bos mochten respectievelijk als tiende en twaalfde de race aanvangen. Jan Mohr was zaterdag achtste in de kwalificatie, maar moest vanaf de laatste startpositie vertrekken omdat hij in het begin van de week nog test had op Hockenheim. Mikhalchik had de IDM titel al binnen, maar daarachter waren er nog verschuivingen mogelijk tussen Julian Puffe (P2), Bijsterbosch (P3), Alessandro Polita (P4), Erwan Nigon (P5), Moser (P6) en Brink (P7).

Race 1: Mikhalchik laat zien waarom hij kampioen is, Bijsterbosch achtste
Vanaf de tweede startrij had Bastien Mackels de beste start in een race die werd verreden onder goede weersomstandigheden. De Belg kreeg Fritz, Moser en Dominic Schmitter achter zich aan. Kampioen Mikhalchik had een slechte start en moest zich eerst door de tweede groep heen zien te werken met daarbij ook Bijsterbosch. Mikhalchik wist vervolgens naar Moser en Schmitter te rijden en hen te passeren. Met nog zes ronden te rijden kwam Mikhalchik aan op plaats drie en zette hij de achtervolging op Mackels en Fritz, die nog samen aan de leiding reden. Binnen een paar ronden wist de Oekraïner het gat van tweeënhalve seconde te dichten.

Het drietal vooraan maakte er een geweldige ontknoping van met veel positiewisselingen. Mikhalchik plaatste zijn beslissende aanval bij ingaan van het Motodrom en met geweldige actie won de kampioen de eerste race. Fritz werd tweede doordat hij een betere exit had dan Mackels bij het uitkomen van de laatste bocht. Schmitter werd vierde voor Moser, Buhn, Nigon. De Nederlanders waren verre van tevreden over hun prestaties. Bijsterbosch werd achtste en Brink eindigde als tiende achter Julian Puffe. Bos kwam als zeventiende over de finish.

Race 2: Fritz verslaat Mikhalchik in de laatste bocht, Bijsterbosch zesde
In de tweede race moesten Mikhalchik, Fritz en Mackels in omgekeerde volgorde vertrekken vanaf de derde startrij. Echter had het een uur voor de race geregend, maar ondertussen was de baan flink aan het opdrogen. De rijders stonden al op de grid en ondanks dat de wedstrijd als een ‘wet race’ was aangekondigd werd die wel uitgesteld. De coureurs wisselden naar slicks en gingen van start. Moser pakte vanaf de eerste startrij de leiding en Mackels lag op plaats twee na één ronde. Ook Mikhalchik en Fritz kwamen naar voren en nemen in de loop van de race de leiding over. Mackels kon in deze race de koplopers niet volgen.

Het kwam opnieuw aan op de laatstse ronde. Mikhalchik reed aan de leiding en wist alle aanvallen van Fritz van zich af te slaan, tot de laatste bocht. Fritz dook bij Mikhalchik binnendoor en pakte zo op spectaculaire wijze de overwinning in de tweede race. Naast Fritz en Mikhalchik scoorde Mackels ook zijn tweede podium van de dag. Schmitter werd vierde voor Moser en Bijsterbosch sloot het seizoen af met een zesde plaats. Bos finishte in deze race als dertiende. Brink stond op een regensetup, waardoor hij in de loop van de race ver terugviel en uiteindelijk ook de pits moest opzoeken. Achter Mikhalchik is Puffe tweede geworden in de eindstand. Bijsterbosch zien we terug op een keurige derde plaats in de eindstand.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App