IDM Supersport 300: Kappler naar winst in eerste race, Mijwaart derde

227
De kopgroep in één beeld gevangen | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

De zege in de eerste race in de IDM Supersport 300 klasse ging zondagochtend naar Max Kappler. Op de Hockenheimring bleef de deze zondag jarige Duitser zijn landgenoot Jan Ole Jähnig, Kevin Mijwaart en Joep Overbeeke net voor.

Direct na de start ontstond er een kopgroep van de vier in de aanhef genoemde rijders met kort daarachter Dennis Koopman. De Pearle Gebben Racing rijder wist voorafgaand aan de race dat hij aan elf punten genoeg had om de titel in de Nederlandse Yamaha R3 Cup binnen te halen.

Het kwartet aan de leiding knokte er lustig op los waarbij veelal Kevin Mijwaart het tempo bepaalde. De rest bleef echter in het spoor en Dennis Koopman zag het op enkele seconden achterstand allemaal rustig aan en leek op het gemak naar de titel te rijden.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam Joep Overbeeke ineens naar de leiding en ook bij het ingaan van de laatste ronde bepaalde hij nog het tempo. In die laatste ronde sloeg Max Kappler echter toe en bezorgde zichzelf een heel leuk verjaardagscadeau. Jan Ole Jähnig kwam mee in het spoor van Kappler en wist als tweede over de finish te komen voor Kevin Mijwaart en Joep Overbeeke die daarmee nummers één en twee werden in de Yamaha R3 Cup.

Tot 500 meter voor de finish was er helemaal niets aan de hand voor Dennis Koopman. Het gaat echter mis bij de laatste insturen van de Sachskurve. De motor schoot uit de versnelling en Koopman ging ter aarde. Gelukkig kon Koopman de Yamaha oppakken en alsnog de finish bereiken maar ondertussen was hij door de nodige rijders gepasseerd.

Daartoe behoorden Toine Gierkink, Djoy Blommers en Niek van den Broek. Dit trio Nederlanders vocht de hele race met elkaar waarbij ook de Duitser Troy Bude vol meedeed. Gierkink kwam als eerste van het kwartet over de finish en dat betekende dat hij als derde R3 Cup rijder mee naar het podium mocht. Djoy Blommers finishte de race als zesde voor Niek van den Broek die met zijn zevende plaats mag terugkijken op een uitstekend debuut in deze klasse. Troy Bude werd achtste en dat betekende de derde plaats in de IDM SS300 klasse. De Duitsers Micky Winkler en Lukas Franke werden negen en tien in de wedstrijd met op de elfde plaats Dennis Koopman.

Koopman werd daarmee zesde in de Yamaha R3 Cup maar omdat Niek van den Broek als gastrijder geen punten krijgt gingen de elf punten voor de vijfde plaats naar Koopman en die elf punten waren precies het aantal dat de Pearle Gebben Racing coureur nodig had voor de titel.

Thijs Sup reed in de race naar de dertiende plaats en werd op de voet gevolgd door Xavier van Duffelen. Jaro Hoekstra , Luuk Sup en Mieke Abbink kwamen al 15e, 16e en 17e over de meet en Milou van Leeuwen sloot het rijtje Nederlandse deelnemers af met een 20e plaats in de wedstrijd.