Interview: Alex Marquez, voor het eerst in de Repsol Honda Team kleuren

356
alex-marquez
Alex Marquez | foto© Honda Racing

Met de Moto2 wereldtitel op zak begint Alex Marquez aan een nieuw avontuur in de MotoGP klasse. Niet zomaar een avontuur, nee de Spanjaard wordt de opvolger van Jorge Lorenzo en de nieuwe teamgenoot van broer Marc binnen het Repsol Honda Team.

Vanzelfsprekend is het nieuws al enige tijd bekend, zagen we hem al twee keer in actie op de Honda RC213V maar in de Repsol Honda Team kleuren zagen we hem vanwege contractuele verplichtingen nog niet. Sinds 01 januari 2020 is er geen belemmering meer, tijd voor een interview met de Spanjaard in de oranje, marineblauw en witte kleuren van het Repsol Honda Team.







Dit is de eerste keer dat je te zien bent in de Repsol Honda-kleuren, wat betekent dat voor jou?

Alex Marquez: “Nou, het is als een droom die uitkomt, het is een ongelofelijke eer om deze kleuren aan te trekken en dit shirt te dragen. Ik ben echt blij met deze kans om met het Repsol Honda Team naar de MotoGP te gaan. Ik ben echt trots. Het is een nieuwe situatie voor mij, ik ben gewend om Marc in deze kleuren te zien, maar niet mezelf! Het is speciaal.”

Wat betekent het voor jou om als een MotoGP Rookie deel uit te maken van een historisch team als het Repsol Honda Team?

Alex Marquez: “Nou, ik denk dat het voor elke debutant een droom is, of het doel, om in een fabrieksteam te zitten. Na het winnen van het Moto2-kampioenschap is je doel of je wens om een fabriekscoureur te zijn, dit is voor mij uitgekomen. Om deel uit te maken van het Repsol Honda Team, een team met de meeste geschiedenis in de MotoGP-paddock, is een eer. Ik weet dat het een uitdaging is, maar het is een mooie uitdaging. Vanaf het eerste moment zei ik dat ik deze kans wilde, 100% en nu probeer ik ervan te genieten.”

Wat is je doel voor het komende seizoen?

Alex Marquez: “Ik kan zeggen dat ik de nieuwe Rookie of the Year wil worden, dat is het eerste doel. Maar om nu al een doel te stellen over posities of iets dergelijks, dat is nog te vroeg. Vooralsnog ben ik gefocust op het begrijpen van de motor en het streven om meer gevoel te hebben om zo mijn vertrouwen op te bouwen. Voor de race in Qatar zal ik iets beter kunnen zeggen wat onze echte positie is en wat we kunnen doen vanaf de eerste race.”

Hoe was het om voor het eerst in de Repsol Honda-pitbox te zijn, wetende dat je een fabriekscoureur bent?

Alex Marquez: “Het is echt speciaal. Je hebt vlinders in je buik als je voor de eerste keer je motorpak aantrekt, je loopt naar binnen en je ziet je team en je weet dat het jouw team is. Beide motorfietsen staan daar, het is vervolgens continu een speciaal gevoel tijdens de eerste test. Straks in Maleisië denk ik dat ik alles iets meer onder controle zal hebben, minder zenuwen en een meer ontspannen gevoel, maar het team heeft me in Jerez al geholpen om me te leren ontspannen.”

Je zult een van de langste coureurs in de MotoGP zijn – denk je dat dit je kan helpen?

Alex Marquez: “Lang zijn kan een aantal voordelen hebben, zoals misschien het bewegen van het lichaam en hoe je je eigen gewicht kunt gebruiken. Misschien is het in de regen wat makkelijker, maar misschien zijn er ook nadelen en kunnen sommige dingen iets lastiger zijn. Maar weet je, je moet hier mee leven en sterk zijn waar je kunt en zo weinig mogelijk tijd verliezen waar je in het nadeel bent.”

Je bent een MotoGP Rookie, maar een Repsol en een HRC-coureur is niet nieuw voor je, je bent terug na je verleden in het Spaanse kampioenschap en in de Moto3 klasse. Heb je je ooit voorgesteld om terug te keren naar Repsol en HRC?

Alex Marquez: “Als je begint, stel je je voor dat dit soort dingen in je beste dromen kunnen gebeuren, maar het is moeilijk. Er zijn veel trainingsuren, veel races, veel dingen die kunnen gebeuren in een rijderscarrière. Ik ben begonnen in het Spaanse kampioenschap met Repsol waar we in 2012 hebben gewonnen en dat was al echt bijzonder. In 2014 begonnen we een nieuw project met de Honda en HRC in de Moto3 klasse, de fabriek stond achter me en het was ongelooflijk om dat jaar, in het eerste jaar van het project, meteen te winnen. Na al die jaren is het een droom om terug te keren bij Honda, ik kijk er naar uit om met deze geweldige mensen, deze fabriek en natuurlijk Repsol te werken.”

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat twee broers samen een pitbox delen in de MotoGP klasse.

Alex Marquez: “Het is een bijzonder moment, een bijzonder jaar, maar we moeten het natuurlijk en gewoon benaderen als een normale situatie. We weten dat we broers zijn, maar binnen het team moeten we professioneel zijn, we zijn twee heel verschillende rijders. We hebben elk onze eigen crew, dus we moeten op onze eigen manier werken. Voor mij is het zeker een voordeel om een zesvoudig MotoGP-wereldkampioen in mijn garage te hebben, want ik kan veel gegevens van hem zien en zien hoe ik met deze Honda-machine moet rijden, om de geheimen te helpen vinden. Ik zal dus proberen alle informatie van hem en alle Honda-rijders te pakken te krijgen om te proberen zoveel mogelijk te leren.”

In onderstaande video het interview nogmaals, maar dan in het Engels.

 



Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App