Irwin en Bridewell verdelen British Superbike zeges op zondag, controversie in Race 2 wegens penalty

1152
Tommy Bridewell over de finish in Race 3 - Oulton Park | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin en Tommy Bridewell waren op zondag de winnaars van de tweede en derde British Superbike races van het weekend op Oulton Park. Irwin won de eerste van de twee races terwijl Bridewell werd bestraft voor het niet juist handelen tijdens een Safety Car-situatie. Later op de dag sloeg hij terug door Race 3 te winnen.

Na een spannende en interessante eerste British Superbike race van het weekend op Oulton Park op zaterdag stonden er zondag nog twee BSB-races op het programma. De verschillen in het kampioenschap tussen BeerMonster Ducati coureurs Glenn Irwin en Tommy Bridewell waren klein dus zou dit een belangrijke dag worden in de titelrace.

Race 2
Dankzij zijn snelste rondetijd in Race 1 mocht Tommy Bridewell vanaf pole position starten en hij ging dan ook als leider de eerste bocht in voor zijn goed gestarte teamgenoot Glenn Irwin en Kyle Ryde. Leon Haslam startte niet goed en reed op de vierde plaats voor Lee Jackson en Josh Brookes.

Het duurde niet lang voordat Bridewell en Irwin alweer een kleine voorsprong hadden opgebouwd richting Ryde. Aan het eind van de tweede ronde viel Irwin aan en zette hij zijn machine naast die van Bridewell. Het leek erop dat Irwin wijd zou gaan maar hij wist zijn Ducati Panigale V4 R op indrukwekkende wijze door de bocht te krijgen waardoor hij de leiding overnam.

Al vroeg in de race ging het mis voor Tom Neave, Franco Bourne en Jack Kennedy die apart van elkaar onderuitgingen.

In de zesde ronde maakte Irwin een foutje bij het insturen voor de chicane waarna hij niet goed kon accelereren. Dit gaf Bridewell de mogelijkheid om hem weer te passeren en de leiding terug te pakken. Ryde had op dit moment de aansluiting volledig te pakken en ook Haslam en Jackson zaten er dichtbij.

Langzaam maar zeker wisten Bridewell en Irwin weer weg te rijden van Ryde terwijl Jackson daarachter naar de vierde plaats was opgeschoven ten koste van Haslam. In de veertiende ronde was er een crash van Storm Stacey ter hoogte van ‘Clay Hill’ en doordat zijn motor vlak naast de baan bleef liggen werd de Safety Car de baan opgestuurd. Aan het einde van de vijftiende ronde ging deze weer naar binnen en werd de race hervat over de laatste drie ronden, het had ervoor gezorgd dat alle coureurs weer dicht bij elkaar reden.

In de laatste bocht voordat de Safety Car naar binnen ging reed Bridewell heel langzaam om daarna vol op het gas te gaan. Een aantal coureurs – waaronder Ryan Vickers – had dat niet door, gelukkig ontstonden er geen incidenten en kon de race hervat worden. Deze actie van Bridewell zou echter niet onbestraft blijven, de Engelsman ontving een Long Lap penalty. Doordat hij deze niet meer kon uitvoeren werd het als een tijdstraf van drie seconden gegeven.

Bridewell zou hier echter pas na de finish achter komen dus was het in de race gewoon nog een rechtstreeks duel tussen hem en teamgenoot Irwin. De Noord-Ier deed zijn uiterste best om het vuur aan de schenen van Bridewell te leggen maar hij kreeg het niet voor elkaar om een aanval in te zetten. Bridewell passeerde de finish als eerste maar vanwege zijn tijdstraf werd Irwin de winnaar van deze race voor Jackson en Ryde. Haslam werd als vierde geklasseerd voor Brookes en de bestrafte Bridewell die met middelvingers en wegwerpgebaren liet zien dat hij het niet eens was met zijn straf.

In het kampioenschap betekende dit ook dat Bridewell zijn koppositie in het kampioenschap moest afstaan aan Irwin.

Race 3
Dankzij zijn snelste rondetijd in Race 2 mocht Bridewell in deze derde race weer vanaf pole position beginnen. Hij ging dankzij een goede start als leider de eerste bocht in voor een goed gestarte Glenn Irwin en Leon Haslam. Kyle Ryde reed op de vierde plaats voor Lee Jackson met Josh Brookes daarachter op de zesde positie.

Bridewell had het tempo niet om weg te rijden en er ontstond dan ook een grote kopgroep. Irwin reed op de tweede plaats met daarachter Haslam, Jackson, Ryde, Brookes, Christian Iddon, Jason O’Halloran, Ryan Vickers, Storm Stacey, Charlie Nesbitt en Max Cook binnen 2,5 seconden.

Aan het eind van de vijfde ronde vond Irwin dat hij lang genoeg achter Bridewell had gereden en in de laatste bocht zette hij de aanval in. Met een keurige uitremactie nam Irwin voor het eerst in de race de leiding over met daarachter nog steeds een grote groep rijders.

Bij het ingaan van de achtste ronde sloeg Bridewell terug met een mooie inhaalactie in bocht 1. Irwin probeerde in de laatste bocht voor start / finish te counteren maar doordat hij enigszins wijdging kon Bridewell de leiding meteen weer terugpakken. Het was een fascinerende strijd tussen de twee voornaamste titelkandidaten terwijl Haslam, Jackson en Ryde daar nog steeds kort achter zaten.

In de elfde ronde begonnen Haslam en Jackson stuivertje te wisselen om de derde plaats waardoor ze de aansluiting met de twee BeerMonster Ducati coureurs verloren.

Bridewell was flink aan het pushen en leek langzaam maar zeker een gaatje te slaan richting Irwin. Een seconde daarachter reed Jackson op de derde plaats en de Kawasaki coureur was de snelste man op de baan in de slotfase van de race.

Bridewell reed uiteindelijk een foutloze race en kwam als winnaar over de streep. Na teleurstelling in de eerste twee races kwam de Engelsman hiermee ijzersterk terug en verkleinde hij zijn achterstand in het kampioenschap weer. Irwin deed geen gekke dingen en eindigde als tweede waardoor hij dit weekend een belangrijke slag heeft geslagen. Jackson werd daarachter derde en sloot dit weekend daarmee af met drie podiumfinishes. Achter hem eindigden Haslam, Brookes, Ryde, Iddon, Vickers, O’Halloran en Stacey in de top tien.

In het kampioenschap is het nu ongekend spannend. Glenn Irwin leidt met 360,5 punten terwijl Bridewell er 360 heeft, een verschil van slechts een half punt. Ryde staat derde met 300 punten. In een interview na afloop van Race 3 heeft Bridewell aangegeven dat er nu verdeeldheid is binnen het BeerMonster Ducati team en dat het vanaf nu een ‘regelrechte oorlog’ is. Dat wordt vast vuurwerk in de komende races …

Nederlanders
In de tweede British Supersport race kon Jaimie van Sikkelerus zijn resultaat van zaterdag niet herhalen. De Nederlander mocht vanaf pole position starten vanwege zijn snelste ronde in Race 1 en reed in de beginfase mee met de kopgroep. Naarmate de race vorderde viel hij terug en passeerde hij de finish uiteindelijk als negende.

Jorel Boerboom verscheen niet aan de start van de tweede National Superstock 1000 race na zijn incident in Race 1.

De volgende ronde van het Bennetts British Superbike Championship wordt verreden in het weekend van 29 september t/m 1 oktober op Donington Park.

Handige links British Superbike Oulton Park 2023:

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: