Isle of Man TT: Ian Hutchinson wint Superbike race

463
Ian Hutchinson | foto© Tyco BMW

Zondagmiddag heeft Ian Hutchinson de eerste race van de Isle of Man TT op zijn naam weten te schrijven. De Brit was over zes ronden het snelst voor Peter Hickman en Dean Harrison. Nederlander Jochem van den Hoek eindigde in deze race als 27e.

Nadat de trainingsweek van de Isle of Man TT gehinderd werd door slechte weersomstandigheden en de coureurs nauwelijks trainingskilometers hadden gemaakt werd de eerste race verplaatst van de zaterdag naar de zondag. De race bedroeg zes ronden over de het legendarische 60 kilometer lange circuit op de Isle of Man. Na ruim anderhalf uur racen was het verschil tussen winnaar Hutchinson en tweede man Hickman slechts 5 seconden.

Met deze winst heeft Hutchinson zijn 15e TT overwinning behaald en zal komende week proberen dit aantal te verhogen. Opvallende uitvallers in de race waren Michael Dunlop en Guy Martin. Dunlop rijdt dit jaar op de nieuwe Suzuki GSX-R1000, maar helaas gaf de motor de geest nadat de Ier in de openingsfase zelfs nog aan de leiding lag. Voor Martin was de situatie nog wat erger aangezien Engelsman met een snelheid van ruim 200 kilometer per uur gecrasht was. De nieuwe Honda CBR1000 Fireblade SP2 waarop de Engelsman onderweg was raakte in een ‘false neutral’ waardoor er niet genoeg motorrem was met een flinke crash tot gevolg. Martin heeft slechts lichte verwondingen aan zijn pols en beslist later of hij nog deelneemt aan de Superstock race en de Senior TT. Er ontstond veel ophef aangezien dit ook de aanleiding bleek te zijn van de bijna fatale crash van John McGuinness tijdens de North West 200 enkele weken geleden.

In de eerste ronde was het James Hillier op de Kawasaki die aan de leiding ging. Met een verschil van slechts 0,8 seconde ging Hillier de sectie ‘Glen Helen’ in voor Dean Harrison, Ian Hutchinson en Michael Dunlop. In het tweede gedeelte van het circuit was Dunlop sneller en ging over start/finish aan de leiding met een ronde van 131.135 mph gemiddeld.

In de tweede ronde was het Harrison die de snelheid gevonden had en lag maar liefst 7,5 seconden aan de leiding voor Hutchinson. Aan het einde van de tweede ronde maakten de coureurs een pitstop voor het bijvullen van de brandstof en nieuwe slicks. Het Tyco BMW team van Hutchinson was hier ruim het snelst in en won tijd ten opzichte van de concurrentie. Dan Kneen en Conor Cummins ontvingen nog een straftijd van 30 seconden door het te snel rijden in de pitstraat.

Op de helft van de wedstrijd pakte Hutchinson voor het eerst de leiding en gaf deze tot het einde niet meer weg, ondanks dat Hickman en Harrison nog heel dichtbij kwamen. In de vierde ronde was het verschil slechts 0,07 seconde tussen de coureurs. Door een snelle pitstop aan het eind van die ronde had Hutchinson weer een marge van 4 seconden. Na deze stop kwam ook James Hillier in beeld en mengde zich in de strijd om de podiumplaatsen.

Het leek beslist te zijn maar in de allerlaatste ronde kwam Peter Hickman op 1,6 seconde van Hutchinson en werd het plotseling nog spannend voor de winst. Hutchinson kreeg deze informatie op zijn pitbord te zien en versnelde in de laatste sectoren van de baan. Uiteindelijk wist hij de race op zijn naam te zetten en zo zijn 15e TT overwinning te pakken. Hickman behaalde zijn eerste podium in slechts zijn derde jaar op de TT en Dean Harrison eindigde als derde. BSB rijder Josh Brookes eindigde als zevende op de Norton SG6.