Jack Miller grijpt naast podium op The Bend, Mike Jones 2022 ASBK Superbike kampioen

2603
jack-miller
Jack Miller | foto© Russell Colvin

Jack Miller heeft zijn podiumklassering van een jaar geleden op The Bend Motorsport Park geen vervolg kunnen geven. De MotoGP ster scoorde zondag tijdens zijn gastoptreden op de Caterpillar Ducati Panigale V4R een DNF in race 1 terwijl hij in race2 als vierde de finish passeerde. Mike Jones had zondag in de eerste race van de dag aan een zesde plaats voldoende om de 2022 titel veilig te stellen.

Met o.a. Jack Miller, Marcel Schrötter, Senna Agius, Joel Kelso en Marcel Schrötter als gastrijders aan de start kent de finaleronde van het Australische Superbike Championship op The Bend Motorsport Park ook dit jaar weer een bijzonder gemêleerd startveld.

Nadat Mike Jones zaterdag de pole voor zich op had geëist voor Miller en Cru Halliday stonden er zondag twee races op het programma.

In de eerste race van de dag was er weinig gelukt weggelegd voor Miller. De Caterpillar Ducati Panigale V4R coureur kreeg te maken met een technisch probleem welke zorgde voor een vroegtijdig einde van de wedstrijd. Deze eerste race werd gewonnen door Troy Herfoss. De Honda coureur passeerde als winnaar de finish voor Wayne Maxwell en Glenn Allerton terwijl de vanaf de pole vertrokken Mike Jones als zesde de finish passeerde.

Deze klassering was voor Jones voldoende om de 2022 ASBK Superbike titel veilig te stellen. Jones werd hiermee eerste Yamaha coureur sinds Jamie Stauffer in 2007 die de ASBK Superbike titel wint. Het is de derde titel voor Jones waarmee hij zich in het rijtje Shawn Giles, Glenn Allerton, Josh Waters en Wayne Maxwell mag scharen. Jones is echter wel de eerste coureur die deze drie titels heeft weten te behalen op drie verschillende motormerken, namelijk Kawasaki, Ducati en nu dus Yamaha.

Marcel Schrötter, net als Miller ook als gastrijder aanwezig dit weekend op The Bend, passeerde in deze eerste race van de dag als tiende de finish terwijl Joel Kelso – normaalgesproken als Moto3 coureur actief – als elfde de zwart/wit geblokte vlag zag. Senna Agius zag net als Miller in deze eerste race de finish niet.

In de tweede race zagen we Miller al snel de leiding nemen. Miller wist op zijn Ducati V4R – die in tegenstelling tot veel andere machines in het veld uitgerust was met standaard elektronica – het tempo aan te voeren totdat er in de zesde van de in totaal elf ronden tellende race een aantal coureurs langszij wisten te komen.

Een zesde plaats leek in de slotfase van de race het maximale haalbare resultaat voor de Australische MotoGP coureur maar doordat race 1 winnaar Herfoss en Glenn Allerton in de laatste ronde beiden ten val kwamen werd de vierde plaats zijn deel.

De reeds tot kampioen gekroonde Jones wist deze laatste race van het seizoen op zijn naam te schrijven voor de opnieuw verrassend snelle Agius – de pas 17-jarige Australiër die dit jaar als tweede eindigde in het Europees Moto2-kampioenschap achter Lukas Tulovic en vier keer als invaller actief was in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap o.a. als teamgenoot van Bo Bendsneyder en Sam Lowes – Maxwell, Miller en Arthur Sissis.

Kelso passeerde in deze tweede race als tiende de finish terwijl Schrötter een diskwalificatie aan zijn broek kreeg nadat hij in de eerste bocht na de start een crash veroorzaakte en daarbij als schuldige werd aangewezen.

De races en zijn gastoptreden op de The Bend Motorsport Park betekenden voor Miller het afscheid van Ducati, de fabriek waarvoor hij vijf seizoenen actief was in de koningsklasse.

Volledige uitslagen: Race 1 | Race 2