Josh Brookes wint eerste finalerace op Brands Hatch, titelstrijd nog onbeslist

345
josh-brookes
Josh Brookes aan de leiding | foto© Ian Ward

Josh Brookes heeft zaterdagmiddag op Brands Hatch de eerste van de drie dit weekend te verrijden British Superbike races op zijn naam geschreven. De Be Wiser Ducati coureur was het snelst in een door een rode vlag onderbroken wedstrijd voor Tommy Bridewell en zijn in het kampioenschap aan de leiding gaande teamgenoot Scott Redding.

Dit weekend wordt op het circuit van Brands Hatch de finaleronde van het 2019 Bennetts British Superbike Championship verreden. Tijdens de drie dit weekend te verrijden races valt de beslissing in de strijd voor de felbegeerde titel.

Voorafgaand aan het weekend had Scott Redding de beste papieren, de voormalig MotoGP coureur begon aan het weekend met 645 gescoorde punten achter zijn naam voor teamgenoot Josh Brookes met 617 punten en Tommy Bridewell met 580 punten.

Kwalificatie
Voor de leider in de tussenstand verliep de kwalificatie verre van vlekkeloos, de Ducati coureur kreeg tijdens de finale – derde sessie – te kampen met een technisch probleem waardoor hij geen rondetijd achter zijn naam kreeg en hierdoor automatisch als negende gekwalificeerd werd. Van de achttal die wel in actie kwamen was Brookes het snelst, de Australiër greep met een snelste rondetijd van 1’25.860 dan ook de laatste pole van het seizoen voor Danny Buchan, Christian Iddon, Bridewell en Peter Hickman.

De zesde startplaats werd een prooi voor Jason O’Halloran gevolgd door Luke Mossey, Bradley Ray terwijl Redding zoals al vermeld zonder rondetijd genoegen moest nemen met de negende plaats en de laatste startplaats op de derde rij.

Race 1
Bij de start was het Brookes die het snelst weg was en de leiding nam terwijl Redding vanaf de negende plaats op de grid na de eerste ronde pas als elfde doorkwam. De leider in de tussenstand van het kampioenschap knokt zich ronde na ronde verder naar voren om in de vijfde ronde achter Brookes, Bridewell, Iddon, Buchan, O’Halloran en Hickman al als zevende door te komen.

Twee ronden later werd de wedstrijd middels een rode vlag stilgelegd nadat Ryan Vickers, Joe Francis en James Ellison ten val waren gekomen over een enorm oliespoor. Nadat de baan schoongemaakt was werd de wedstrijd herstart voor een race over slechts twaalf ronden.

Bij deze start was het opnieuw Brookes die het snelst weg was en na twaalf ronden als winnaar werd afgevlagd. Op ruim twee seconden achter Brookes eindigde Bridewell als tweede terwijl Redding zijn inhaalrace beloond zag worden met een derde plaats, zij het wel op ruim acht seconden van zijn winnende teamgenoot.

Iddon passeerde als vierde de finish door op de finish Buchan nipt voor te blijven. Op enkele seconden achter dit tweetal werd O’Halloran, Hickman, Xavi Forés, Andrew Irwin en Taylot Mackenzie de top tien completeerde.

Tussenstand met nog twee races te gaan
Ondanks zijn derde plaats heeft Redding met 661 punten nog steeds de leiding in handen maar zag hij door de winst teamgenoot Brookes (642) het verschil wel verkleinen tot slechts 19 punten. Bridewell bezet met 600 punten nog steeds de derde plaats, maar met nog twee races te gaan en de daarbij nog 50 maximaal te verdienen punten gaat de titelstrijd zondag uitsluitend nog tussen de twee Be Wiser Ducati teamgenoten.