Kenny Robers jr. benoemd tot MotoGP Legend

130
roberts
Carmelo Ezpeleta samen met Kenny Robert sr. en jr. | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De MotoGP kampioen van 2000, Kenny Roberts jr. is vrijdag in Austin opgenomen in de MotoGP wereldkampioenschap Hall of Fame. Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna Sports, presenterende de ceremonie tijdens de Amerikaanse Grand Prix waar hij Roberts jr. benoemde tot MotoGP Legend.

Kenny Roberts jr. schreef in het seizoen 2000 geschiedenis met zijn titel, hij zorgde namelijk voor de enige vader en zoon titel in de toenmalige 500cc klasse.

De Amerikaan debuteerde in het seizoen 1993 in Laguna Seca in de 250 cc klasse en maakte vervolgens in 1999 de overstap naar Suzuki. Het jaar daarop vierde de Japanse fabrikant hun eerste wereldtitel sinds Kevin Schwantz in 1993, hiermee was de motorrace geschiedenis geschreven, zo vader zo zoon.

In 2006 maakte Roberts Jr. de overstap naar het door zijn vader gerunde Honda Team, waar hij twee keer een podium wist te halen en vaak in de top zes wist te eindigen voordat hij in 2007 stopte – na acht GP overwinningen en 184 starts in de MotoGP.

Roberts Jr. sluit zich nu aan bij een lange lijst van grote MotoGP namen met Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Phil Read, Jim Redman, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Nicky Hayden, Alex Criville, Franco Uncini en Roberts junior’s vader Kenny Roberts.

CEO Dorna Sports Carmelo Ezpeleta:
“Vandaag is een speciale dag, en een speciaal moment voor ons omdat dit de eerste keer is dat zowel een vader als zoon in de MotoGP wereld kampioenschap Hall of Fame komen. Ik vind het geweldig dat Kenny Roberts senior ook bij ons kan zijn om dit speciale moment met ons te delen. Beide mannen hebben een groot aandeel gehad in de ontwikkelingen van de MotoGP. Kenny was een van de eerste die probeerde het motorrijden te veranderen, hij deed veel om onze wereld te veranderen. Later was het Kenny Roberts Jr. die een belangrijke schakel was bij het creëren van iets waar we erg trots op zijn, de huidige  Safety Commission. In het kampioenschap was hij een cruciaal persoon. Ik wil dus zowel Kenny Roberts en Kenny Roberts Jr. bedanken, het is een belangrijk moment voor Dorna om hun deze award te mogen overhandigen.”

Kenny Roberts Jr.:
“Ik ben hier al lang niet meer geweest! Dit is een erg speciaal moment en ik heb geen speech geschreven omdat ik de rauwe emotie van de dag wilde verwoorden, met mijn vader en Carmelo hier bij ons. Nu ik hier dit mag vieren met mijn vrouw Rochelle en onze kinderen, haar familie een gedeelte van mijn familie en vrienden en mijn vader, schieten woorden te kort. Zoals je in een droom zou zeggen ‘mijn droom is om dit eens mee te maken’ maar dan ben je bang dat het niets wordt of dat je het niet kunt delen met de goede personen wanneer het eindelijk gebeurt na 20 of 25 jaar.”

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag