Het is nog maar de vraag of Jorge Lorenzo tijdens de twee komende Grand Prix weekenden in Misano en Aragon aan de start zal verschijnen. De fysieke conditie van de vijfvoudig wereldkampioen is nog verre van optimaal, de Spanjaard zou momenteel dan ook twijfelen over deelname aan de twee ‘back to back’ Grand Prix weekenden in Italië en Spanje.

Na een afwezigheid van maar liefst vier Grand Prix weekenden maakte Jorge Lorenzo onlangs tijdens de GoPro British Grand Prix in Silverstone zijn comeback. Al snel werd duidelijk dat zijn deelname niet zonder risico was, dat opnieuw een crash grote gevolgen kon hebben en dat een topprestatie uitgesloten was.

Ondanks dit wist de Repsol Honda Team coureur het weekend zonder kleerscheuren door te komen en zondagmiddag in de 20 ronden tellende MotoGP zelfs een veertiende plaats te scoren. Enkele dagen later bleek deze inspanning toch iets teveel van het goede te zijn geweest tijdens de eerste dag van de tweedaagse Misano MotoGP Test. Teveel pijn tijdens het rijden zorgde ervoor dat Lorenzo in samenspraak met zijn team besloot om het vroegtijdig voor gezien te houden, rust te nemen en zich zo goed als mogelijk voor te bereiden op de eerstvolgende Grand Prix, de Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini, die van 13 t/m 15 september verreden op hetzelfde Misano World Circuit Marco Simoncelli.

De Repsol Honda Team coureur traint momenteel alleen in het zwembad en probeert op die manier weer terug te keren op een acceptabel niveau. Echter het feit dat Lorenzo sinds zijn in Assen opgelopen rugblessure – T6 en T8 wervels gebroken – veel spiermassa is kwijtgeraakt (volgens eigen zeggen ruim 4 kilo) en tijdens het rijden op de motor in Silverstone en de eerste sessie gedurende de MotoGP test in Misano nog steeds veel hinder ondervond van pijn in zijn rug en nek heeft hij nog een lange weg te gaan.

 

Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat het herstel aanzienlijk minder vlot verloopt dan de vijfvoudig wereldkampioen zelf graag zou willen. Als we daarbij ook nog eens in ogenschouw nemen dat er in het verleden coureurs zijn geweest (o.a. voormalig 250cc wereldkampioen Hiroshi Aoyama) die na een dergelijke blessure nooit volledig hersteld zijn dan ziet het er op korte termijn niet goed uit voor de Spanjaard.

Het veelal goed ingelichte Franse Paddock-GP weet inmiddels dan ook al te melden dat de deelname van Lorenzo aan de eerstvolgende Grand Prix in Misano en zelfs in Aragon zeer twijfelachtig is. Niet alleen Lorenzo zelf zou twijfels hebben maar in een deze toch wel zorgelijke situatie zou Lorenzo’s werkgever Honda ook geen enkel risico willen nemen. Was de prioriteit van Lorenzo in Silverstone al om niet opnieuw te vallen, dit vanwege het risico op blijvend letsel bij een eventueel nieuwe crash. Dit risico is zeker de komende weken nog niet geweken en de verwachting is volgens het Franse nieuwsmedium dan ook dat Honda de komende dagen een ongemakkelijke en onaangename beslissing zal nemen en Lorenzo langer langs de kant zal houden. Het risico op permanente schade en blijvend letsel is voor Honda als werkgever simpelweg te groot.

Deze toch wel vervelende en zorgelijke situatie doet meteen de discussie weer oplaaien of we Lorenzo überhaupt nog wel weer in actie zullen zien als MotoGP coureur. De Spanjaard stak onlangs tijdens de pré-event persconferentie in Silverstone niet onder stoelen of banken dat hij in de eerste weken van zijn blessure veelvuldig getwijfeld had over zijn toekomst als MotoGP coureur en de verdere invulling van zijn leven. Nu kennen we de MotoGP coureurs, maar zeker ook Lorenzo als een keiharde bikkel die niet snel klaagt en in het verleden tijdens voorgaande blessures keihard was voor zichzelf. Maar laten we eerlijk zijn, deze blessure is geen kattenpis en zal niemand in de koude kleren gaan zitten, zelfs Jorge Lorenzo niet.

 

Handige links Misano MotoGP Test:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App