Mat Mladin wint 200 mijl van Datona

74

De AMA superbike kampioen van 2003 wist twee Honda’s achter zich te houden en won na een race waarin veel gebeurde.

De broertjes Bostrom vielen uit waarmee Ducati nog steeds op de eerste winst in Daytona zal moeten wachten. Een completer verslag van deze race plus de uitslag zullen we zo snel mogelijk plaatsen.

Het seizoen in de Verenigde Staten in begonnen, in een zonovergoten Daytona, waar naast de BMW Boxer Cup, ook de AMA Superbike haar eerste race heeft verreden.

Na een goede start van de broers Bostrom, ging Ben Bostrom aan kop, gevold door, in eerste instantie nog twee Honda CBR1000RR Fireblades.

In een achtervolgend groepje van drie rijders, reden AMA Superbike kampioen 2003 Mat Mladin, zijn teamgenoot Yates en Rookie Jake Zemke.

Halverwege de race, na een pitsstop bleek Ben Bostrom een probleem te hebben en reed in de daaropvolgende ronde opnieuw de pits in, de wielen werden gewisseld en na het tanken, reed Ben opnieuw de baan op, waarbij helaas al spoedig bleek dat het probleem niet verholpen was, de ketting bleek enorm veel speling te hebben, maar dat was niet het enige, na opnieuw de pits opgezocht te hebben, stapte Ben definitief af.

Broer Eric was inmiddels verzeild geraakt in een gevecht met Mat Mladin, en na een verplichte pitsstop voor (die gemiddeld zoÕn 10 ronden meegaan ) bleek na een paar ronden dat de Ducati een probleem had, gevolgd door een behoorlijke rookontwikkeling waardoor Eric gedwongen was het gras op te zoeken.

AMA Superbike kamipoen Matt Mladin reed een uitgekookte race, zeker in vergelijking met zijn teammaat Yates, minder bandenslijtage en verstandig rijden met oog op de brandstof.

Helaas bleken de Fireblades niet in staat om Mladin te naderen en zijn teammaat Yates maakte een inschattingsfout toen hij een achterblijver probeerde in te halen en belandde in de strobalen, samen met de achterblijver, die het moest ontgelden.
Yates uitte zijn woede door de arme achterblijver te trakteren op een kopstoot ( met helm ) en een verwoede poging tot een karate-trap.

Rookie Zemke maakte het meervoudig Daytona-winnaar Duhamel erg lastig en had zelfs het lef om deze voormalig kampioen in de voorlaatste ronde in te halen, maar de gehaaide Duhamel deed nog een ultieme poging in de allerlaatste ronde, waarbij op de finishlijn de voorsprong nauwelijks te meten viel, maar Zemke was tweede.

Winnaar Mladin van het Yoshimura Suzuki-team behaalde hiermee voor de derde keer de overwinning van de Daytona 200.