Moto3 pole voor Romano Fenati, Bo Bendsneyder zevende tijd, tiende startplaats

16
bendsneyder
Bo Bendsneyder | foto© Red Bull KTM Ajo

Op zaterdagmiddag was het Romano Fenati die de Moto3 pole pakte op Silverstone voor Joan Mir en Gabriel Rodrigo. De Italiaan zette in de allerlaatste seconden de snelste tijd neer en staat hiermee voor het eerst op pole sinds Mugello 2016. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als zevende, maar moet dankzij een penalty als gevolg van het incident met John McPhee in Oostenrijk zondag als tiende starten. Livio Loi noteerde de dertiende tijd.

Nadat de derde vrije training op zaterdagochtend nog onder natte omstandigheden werd verreden kon de kwalificatie voor de Moto3 klasse op een droge baan plaatsvinden. Echter waren de weersomstandigheden niet zo mooi als op vrijdag en waren er grijze luchten te zien boven het Silverstone circuit maar de baan bleef droog.

In de openingsfase waren het de beide RBA BOÉ Racing KTM coureurs die aan de leiding gingen. Nadat Gabriel Rodrigo de afgelopen twee Grands Prix in Tsjechië en Oostenrijk al de pole positie pakte ging de Argentijn ook in Engeland vroeg aan de leiding.

Nederlander Bo Bendsneyder maakte ook een positieve indruk. De Red Bull KTM Ajo coureur die vorig jaar op Silverstone zijn eerste Grand Prix podium behaalde zette na ongeveer tien minuten de snelste tijd neer. Deze tijd bleef echter niet lang staan aangezien Bendsneyder buiten de track limits kwam en zijn ronde werd geschrapt.

Ondanks de niet geldende ronde was de Nederlander indrukwekkend onderweg en was voortdurend in de top 5 de vinden. Ook Livio Loi kende een goede kwalificatietraining en kon constante snelle ronden rijden en meldde zich in de voorste regionen.

Met een kwartier te gaan was het Nicolo Bulega op de SKY Racing Team VR46 KTM die op de voorlopige pole position stond. Jorge Martin en Gabriel Rodrigo waren onderweg als tweede en derde voor Bendsneyder en Loi.

Met slechts drie minuten te gaan was het bekende wachtspelletje weer te zien. Veel coureurs verlieten pit-lane op zeer lage snelheid in de hoop achter een snelle coureur te kunnen rijden en zo te kunnen profiteren van een slipstream. De coureur die hier uiteindelijk het meest van wist te profiteren was poleman Romano Fenati.

Nadat de zwart-wit geblokte vlag al getoond was, was het thuisrijder John McPhee die de voorlopig snelste tijd op de klok zette, tot grote vreugde van het thuispubliek. Dit was echter niet van lange duur toen Rodrigo en Mir de British Talent Team coureur naar de derde plaats forceerde. Het was Rodrigo die voor Mir op de baan onderweg was maar de Spanjaard trok aan het langste eind. Ook dit bleek niet van lange duur toen Fenati een nóg snellere ronde wist te noteren.

Na de chaos in de laatste seconden van de kwalificatietraining was het dus Fenati die zondag van pole mag vertrekken voor Rodrigo en Mir. McPhee zette de vierde tijd voor Antonelli en Migno. De derde startrij wordt aangevoerd door Bendsneyder voor Bulega en Martin. De top 10 wordt compleet gemaakt door Guevara, Livio Loi eindigde als dertiende.

Doordat Bendsneyder twee weken geleden in Oostenrijk in aanvaring kwam met McPhee heeft de Nederlander een penalty van drie plaatsen gekregen en zal daardoor vanaf de tiende plaats aan de race beginnen

Aron Canet, die op vrijdag nog het snelst was, kende een teleurstellende kwalificatie en zal zondag de race vanaf de zeventiende plaats aan de race beginnen.

Aangezien dit weekend de Formule 1 wordt verreden op het circuit van Spa-Francorchamps in België wordt er voor de racedag van het MotoGP kampioenschap een aangepast schema aangehouden. De Moto3 race zal zondag om 12:40 uur lokale tijd van start gaan, dit betekent 13:40 uur Nederlandse tijd.

Handige links Octo British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag