MotoGP: Pedrosa wint Spaans gevecht op Portugese bodem

51

Een groot deel van de race reed Dani Pedrosa in de schaduw van Jorge Lorenzo maar na 28 ronden was het de Repsol Honda rijder die in Estoril als eerste de eindstreep wist te passeren.

Jorge Lorenzo had vanaf pole de beste start en kreeg Dani Pedrosa, Marco Simoncelli en Casey Stoner achter zich aan. Nog voor de eerste ronde voorbij was, was het veld al uitgedund tot 15 rijders nadat Marco Simoncelli en Hector Barbera onafhankelijk van elkaar in dezelfde bocht met een highsider van hun machine geworpen werden. Een ronde later ging ook Karel Abraham onderuit en waren er nog slechts 14 rijders over.<br /> <br /> Stoner moest door de crash van Simoncelli even van het gas af waardoor Lorenzo en Pedrosa een gaatje wisten te slaan en dat verschil werd gedurende de race alleen maar groter en groter terwijl de twee Spanjaarden het met elkaar uitvochten. Het onderlinge verschil tussen Lorenzo en Pedrosa was zeer klein totdat de Repsol Honda rijder bij het ingaan van de 24e van 28 ronden tellende wedstrijd aan het einde van het rechte stuk Lorenzo er uit remde.<br /> <br /> Lorenzo had hierop geen antwoord en zag Pedrosa vervolgens een kleine voorsprong nemen. Uiteindelijk kwam de Yamaha rijder, die geen risico meer nam en voor een zekere tweede plaats ging, drie seconden na Pedrosa als tweede over de finish. Stoner, die gedurende de race grip problemen kende en een eenzame race reed, passeerde op 4,6 sec van zijn teamgenoot als derde de finishlijn.<br /> <br /> Achter de Australiër had Valentino Rossi een goede start, de Italiaan lag na de eerste ronde op de vierde plaats en had de hele race Andrea Dovizioso in zijn slipstream maar op 10 meter voor de eindstreep wist wist Dovizioso uit de slipstream te komen en net voor Rossi als vierde over de finish te komen, het verschil was slechts 0,025 sec.

De zesde plaats ging naar Colin Edwards. De Monster Yamaha Tech 3 rijder reed vanaf het begin achter Rossi en Dovizioso waarbij hij het tweetal de eerste tien ronden nog aardig kon bijbenen maar daarna liep zijn achterstand steeds verder op. Er was echter geen dreiging van de achtervolgers want Edwards wist al snel afstand te nemen van een groep met daarin Nicky Hayden, Cal Crutchlow, Ben Spies, Hiroshi Aoyama, Loris Capirossi en Randy de Puniet.<br /> <br /> Crutchlow wist in de zesde ronde Hayden te passeren en de Amerikaan verloor in de negende ronde weer een positie aan Aoyama waarna de Brit en de Japanner zich los wisten te rijden. Aoyama wist vervolgens Crutchlow in de 20e ronde te passeren, in de voorlaatste ronde wist Crutchlow de zevende plaats nog even terug te pakken maar het was toch Aoyama die deze plaats wist veilig te stellen voor de Tech 3 Yamaha rijder.<br /> <br /> Hayden kwam nog in gevecht met Spies en de Puniet maar nadat Spies, die de hele race al problemen met zijn banden leek te hebben, onderuit was gegaan was het een eenzame race voor de negende plaats. De Puniet, die tiende werd, kreeg op het einde nog bezoek van Elias en Capirossi die respectievelijk als 11e en 12e over de meet kwamen. Alvaro Bautista volbracht de race als 13e en laatste.<br /> <br /> In het kampioenschap heeft Lorenzo nog steeds de leiding met 65 punten voor Pedrosa die 61 punten wist te scoren, Stoner staat derde en heeft 24 punten achterstand op Lorenzo.<br /> <br /> <iframe frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency="true" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FMotoGP%2FMotoGP%2Fpedrosa-wint-spaans-gevecht-op-portugese-bodem%2Ftabid%2F63%2FiNews_ID%2F26246%2FDefault.aspx&amp;send=true&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80"></iframe>