MotoGP top vijf over hun eerste dag op het TT Circuit Assen

210
maverick-vinales
Maverick Viñales (25) voor Danilo Petrucci (9) | foto© Jan Timmerman

Maverick Viñales was vrijdag tijdens de eerste dag van de Motul TT Assen het snelst na de twee verreden vrije trainingen. Daarachter waren het Andrea Iannone, Danilo Petrucci, Valentino Rossi en Cal Crutchlow. Hoe hebben zij hun eerste dag op het TT Circuit Assen ervaren? 

Vrijdag was het TT Circuit Assen het toneel van de eerste MotoGP actie dit weekend. Gunstige weersomstandigheden begroetten de coureurs op de Drentse heide en maakte het mogelijk dat er scherpe rondetijden werden gereden. Maverick Viñales was aan het einde van de tweede vrije training die werd verreden in de middag het snelst met een 1’33.378 nadat hij de eerste vrije training als tweede afsloot.







De Movistar Yamaha coureur was positief gestemd en meldde in zijn debrief na afloop van de trainingen dat hij meer vertrouwen heeft gekregen na het weekend in Barcelona en dan met name de test die op maandag werd verreden.

Maverick Viñales – Movistar Yamaha – P1 – 1’33.378: “Na Barcelona hebben we meer vertrouwen gekregen. Niet alleen ik maar ook het team doordat we een aantal aanpassingen gedaan hebben. Het is fijn om een keer al vanaf de vrijdag sterk te zijn en hopelijk kunnen we dit doorzetten gedurende de rest van het weekend. We hebben een nieuwe carbon voorvork getest vandaag en dit was wel goed, alleen moet ik me nog een beetje aanpassen aan de rijstijl die je daarvoor nodig hebt. Ook hebben we weer veel geoefend met het rijden met een volle tank en blijven we werken aan de start van de race. Dit is ons niveau en hier horen we ook te staan.”

Andrea Iannone was minder positief en zag het ondanks zijn goede positie redelijk somber in aangezien hij vaak in de rest van het weekend juist verliest op de rest.

Andrea Iannone – Team Suzuki Ecstar – P2 – 1’33.499: Na vandaag heb ik veel hoop op een goede race, maar net als in Barcelona en Mugello zijn we op vrijdag en zaterdag erg sterk en op zondag niet. Als het kampioenschap zou gaan over de eerste twee dagen van de grand prix, dan maakte ik vast kans op de titel, maar helaas is de race op zondag pas en daar verlies ik te veel. In de race kom ik simpelweg drie tot vier tienden van een seconde tekort om voorin mee te strijden. Hopelijk kunnen we dat hier tegengaan.”

Danilo Petrucci is blij met het resultaat van vandaag maar is er van bewust dat er nog stappen moeten worden gemaakt wil hij er net zo goed bij kunnen staan de komende dagen.

Danilo Petrucci – Alma Pramac Ducati – P3 – 1’33.764: “We hebben niet de beste pace voor de wedstrijd, maar ik ben wel blij met het resultaat van vandaag. We weten in ieder geval waar we morgen aan moeten werken en hopelijk kunnen we dan een sneller ritme opdoen. Vooral met de gebruikte band had ik het moeilijk. Ik heb een paar ronden achter Maverick Viñales aan gereden, maar daar kom ik gewoon drie tienden van een seconde op tekort. Het doel voor morgen is het halen van de Q2, want alles zit erg dicht bij elkaar. Als dat lukt denk ik wel een plaats op de eerste twee startrijen te kunnen halen. We hebben een goede motor, maar nog net niet goed genoeg.”

Ook luisterden we naar wat Valentino Rossi te melden had in zijn debrief. De Italiaan was tevreden maar was zich bewust van waar de oppositie, en dan met name Marc Márquez die geen zachte band had gestoken, toe in staat is.

Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – P4 – 1’33.779: “Zowel FP1 als FP2 waren erg competitief vandaag, de snelheid lag hoog. Mijn gevoel is goed en we zijn vandaag goed begonnen aan het raceweekend. Het staat allemaal heel dicht op elkaar zowel voor de ene snelle ronde als de snelheid voor de race. We moeten natuurlijk nog wel rekening houden met Márquez die nog geen zachte band heeft gebruikt. Ik heb een beetje moeite met het remmen en we zijn er nog niet uit wat betreft de banden. De keuze voor de banden is heel open en alle combinaties zijn denk ik wel mogelijk voor de race. De harde band is goed en zeer constant, maar we weten nog niet of hiervan de performance goed genoeg is. We gaan het zien. Hopelijk blijft het weer zoals het nu is.”

Ook werd de Italiaan gevraagd over de problemen die zijn teamgenoot de laatste tijd ervaart aan het begin van de races waarin hij veel tijd verliest.

“Ik weet niet precies waar het aan ligt. We weten dat als alles klopt hij heel snel is en moeilijk te verslaan. Ik kan me er niet zo goed in verdiepen want ik heb er geen last van. Ik weet niet waarom ik zo snel ben in de beginfase van de race! Ik denk wel dat sinds de verandering van het type band vorig jaar we de verkeerde richting op zijn gegaan, en dit is natuurlijk niet meer terug te draaien. Hoe dan ook, ik denk dat hij nu sterk zal zijn en ik hoop dat ik dat zelf ook ben. Nét iets sterker als het even kan!”

Cal Crutchlow sloot de dag af als vijfde en is blij, maar weet wel dat er nog een aantal verbeterpunten zijn.

“Voor vandaag ben ik blij genoeg met de vijfde plaats. We motor werkt aardig goed en is zeer constant. Toch is het niet gemakkelijk om de Honda hier goed rond te krijgen. Vooral in de eerste en tweede sector heb ik het erg moeilijk. Het is moeilijk de motor van richting te veranderen en hij is erg onstabiel. De motor schud alle kanten op. Toch denk ik dat als we nu zouden racen dan zou ik het podium kunnen halen. Morgen kan echter alles anders zijn. Waarschijnlijk is het dan wel weer iets warmer en dat zou beter kunnen zijn als we op de harde band willen rijden. Nu moet ik in de snelle Ruskenhoek en Ossebroeken rustiger aan doen, want als ik zo’n slide maak als Marquez dan breekt het frame bij de crash doormidden en belandt de motor in 50 stukken. Hopelijk brengt de warmte van morgen ons het goede gevoel, want de medium band voelt voor mij te zacht.”

Op zaterdag zal om 09:55 uur de derde vrije training van start gaan met de vierde vrije training en aansluitend de kwalificaties om 13:30 uur op het TT Circuit Assen.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Verkeersplan
Plattegrond TT Circuit
Fotoverslag – sfeer
Fotoverslag Ten Kate TT Riders Event
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag