Het weer was van grote invloed op de resultaten van de IDM kwalificaties in Most. Erwan Nigon was het snelste in de IDM Superbike en Marc Buchner vertrekt vanaf pole in de IDM Supersport. Bobby Bos (P6) en Milan Merckelbagh (P5) waren de snelste Nederlanders in deze categorieën.

Nieuws: Bastien Mackels en Wilbers BMW keren terug in IDM Superbike
Tijdens het IDM raceweekend in Most maakte Wilbers BMW bekend dat zij met Bastien Mackels in Assen terugkeren in de IDM Superbike klasse. Wilbers BMW trok zich voorafgaand aan het seizoen terug, omdat zij vanuit de fabrikant in hun ogen te laat de nieuwe versie van de BWM S 1000 RR tot hun beschikking kregen. Mackels werd voorafgaand aan het seizoen gezien als de grootste tegenstrever van Ilyan Mikhalchik, aangezien de Belg vorig jaar als tweede eindigde in het kampioenschap. Mackels zal tijdens de laatste twee IDM-evenementen van 2019 in Assen en Hockenheim van start gaan met de 2019 BMW in de IDM Superbike. Het eerst volgende IDM evenement na Most is van 6 t/m 8 september op het TT Circuit Assen.

IDM Superbike: Nigon op pole, Bos vanaf de tweede startrij in Most
In de nat en ochtend was er regen gevallen in Most, vandaar dat de IDM Superbike coureurs op een opdrogende baan moesten beginnen aan de eerste kwalificatie van de dag. De coureurs gingen op slicks naar buiten en zij wisten gedurende de kwalificatie langzaamaan een beetje in de buurt te komen uit de vrije trainingen van vrijdag. Halverwege sessie stond Erwan Nigon bovenaan voor Ilya Mikhalchik en Alessandro Polita. De tijd van Nigon was nog wel vier seconden langzamer dan de tijd van Mikhalchik van vrijdag. Op dat moment begon het opnieuw te regenen, waardoor de rijders besloten om de box op te zoeken. Bobby Bos stond op dat moment zesde en Pepijn Bijsterbosch elfde. Ricardo Brink bleef in het begin van de sessie binnen, in de verwachting dat hij later in de sessie kon rijden op een droge baan. Dit bleek achter de verkeerde keuze te zijn, want er kwam dus regen en daarom noteerde Brink geen tijd in de eerste kwalificatie.

In de middag stond de tweede de kwalificatie op het programma. Het was niet droog, sterker nog het was nog harder gaan regenen. Bijna alle rijders bleven binnen. Een van de weinig rijders die naar buiten ging was Brink, om zo proberen een tijd te zetten. Gezien de natte omstandigheden was het echter niet mogelijk om enigszins in de buurt te komen van de tijden uit de ochtend. Brink moet daardoor zondag als vanaf de laatste startplaats (P19) aan de race beginnen. Nigon vertrekt vanaf pole voor Mikhalchik en Polita. Stefan Kerschbaumer, Julian Puffe en Bos vormen de tweede startrij in Most. Bijsterbosch vertrekt vanaf de vierde startrij. Jan Buhn, een andere podiumkandidaat, staat ook voor een uitdaging want hij vertrekt vanaf de achttiende startpositie.

IDM Supersport: Buchner voor Toparis, Merckelbagh snelste Nederlander
Net als in de IDM Superbike categorie waren de kwalificaties van de IDM Supersport 600 ook niet volledig droog. Marc Buchner was in de eerste kwalificatie het snelste op een opdrogende baan. Tom Toparis noteerde ondanks een crash een tweede tijd. Milan Merckelbagh voelde zich ook goed thuis in deze omstandigheden. Merckelwas was de beste Nederlander met een vijfde tijd, waarmee hij het snelste tijd zette in de IDM Superstock 600 klasse. De onderlinge verschillen waren groot, want de nummer zes Max Enderlein moest ruim drie seconden toegeven op Buchner. Tijdens de tweede kwalificatie was het nog veel harder gaan regenen, waardoor de coureurs ook niet aan hun tijden kwamen uit de ochtend toen de baan opdrogende was. Het was ook zeer rustig op de baan, want maar zeven noteerden een tweede in deze sessie.

Buchner, Toparis en Luca Grunwald vertrekken daardoor zondag vanaf de eerste startrij. Merckelbagh mag verrassend vanaf de tweede startrij vertrekken. Wayne Tessels is de tweede Nederlander met een tiende startplaats. De overige Nederlanders staan er minder goed bij. Sander Kroeze, derde in de titelstrijd, moest genoegen nemen met een veertiende startplaats, twee plaats voor Kevin Mijwaart. Joep Overbeeke was eenentwintigste en Vasco van der Valk moet zondag vanaf de vijfentwintigste startpositie naar voren zien te komen. Voor Guus Boes kwam er op een heel ongelukkige manier een einde aan zijn raceweekend. De 18-jarige coureur van Benro Racing kwam vrijdagavond met de fiets ten val en blesseerde daarbij zijn hand en pols. Boes is onderweg terug naar Nederland om foto’s te laten maken in het ziekenhuis. 

De IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen rijden ook in Most. Zaterdagmiddag rijden deze klassen al hun eerste race van het weekend. Na afloop van deze wedstrijd volgt er een apart verslag over deze categorieën op Racesport.

Handige links IDM Most 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App