Fabio Quartararó heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de MotoGP klasse op het TT Circuit Assen wederom pole position behaald. In een spectaculaire sessie verbrak de Fransman in de slotfase het ronderecord waarin Maverick Viñales zich als tweede kwalificeerde en Alex Rins de derde tijd wist te rijden. Valentino Rossi kende een moeizame kwalificatie en werd veertiende.

Zaterdagmiddag ging om 13:30 uur de vierde vrije training van start op het zonovergoten TT Circuit Assen. De omstandigheden waren ideaal met een strakblauwe lucht, een felle zon en een buitentemperatuur van zo’n 30°C. De asfalttemperatuur was hierdoor ook ruim 45°C.

FP4
In de half uur durende vierde vrije training hadden de coureurs de tijd om de cruciale voorbereidingen te treffen voor de race over 26 ronden op zondag. Deze sessie geldt vaak als één van de belangrijkste sessies aangezien deze rond dezelfde tijd als de race gereden wordt waardoor weersomstandigheden vaak vergelijkbaar zijn.

Vooral op het gebied van banden werd er uitvoerig geëvalueerd. In het begin van de sessie probeerden bijna alle coureurs de harde compound achterband uit met in de meeste gevallen ook een harde voorband. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat een zachtere band sneller zal slijten en de bandenkeuze zal morgenmiddag voor de 26 ronden durende race opnieuw een hoofdrol spelen.

Na zo’n tien minuten ging Tito Rabat onderuit. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP18 bij het aanremmen voor de Geert Timmer bocht en schoof onderuit. Hij hinkte over de baan terug naar de pitbox om daar met zijn tweede Ducati de baan weer op te gaan.

Halverwege had Alex Rins de snelste rondetijd in handen voor landgenoten Marc Márquez en Maverick Viñales maar ook Fabio Quartararó, Andrea Dovizioso en Joan Mir zaten er goed bij. Opnieuw leek Valentino Rossi veel problemen te hebben nadat de vrijdag volgens hem ook slecht verliep. In deze sessie was de Italiaan voortdurend buiten de top vijftien te vinden en waren hij en het team druk bezig met het vinden van een oplossing voor de problemen die met name opspelen in de snelle bochten.

Met zo’n vijf minuten te gaan was er een klein incidentje tussen Franco Morbidelli en Alex Rins. De Italiaan wilde net de pitstraat inrijden maar reed daardoor op de racelijn. De Spanjaard was bezig met een snelle ronde en liet druk gebarend weten dat hij dit totaal niet kon waarderen.

Uiteindelijk reed Quartararó in de slotfase van de sessie een goede reeks en was hij met een 1’32.952 het snelst voor Viñales en Rins. Verdedigend wereldkampioen Márquez klokte de vierde tijd voor Dovizioso en Mir, daarachter stonden Petrucci, Pol Espargaró, Nakagami en Morbidelli in de top tien. De problemen van Rossi leken niet minder te worden, de Italiaan was ruim anderhalve seconde langzamer met de achttiende tijd.

Q1
De coureurs die na de eerste drie verreden vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden hadden in deze sessie een laatste kans op een plaats in Qualifying 2. De snelste twee coureurs mochten door naar Q2, voor de coureurs daarachter was daarmee hun startplaats op de grid beslist.

De grote namen in deze Q1 sessie waren Valentino Rossi en Alex Rins. De veertigjarige Italiaan reed in FP3 weliswaar een rondetijd die goed genoeg was voor de vijfde positie, echter kwam hij daarbij buiten de baan en werd deze tijd afgenomen. Hierdoor viel de Yamaha coureur terug naar de veertiende plaats en moest hij noodgedwongen deelnemen aan Q1.

In de eerste run was Rins dan ook veruit het snelste met een halve seconde marge richting Pecco Bagnaia. Aleix Espargaró had de derde tijd in handen voor Miguel Oliveira en de teleurstellende Rossi. De coureurs zochten allemaal hun pitbox op voor een nieuwe achterband terwijl het team van Rossi twee nieuwe banden monteerde. Het was zichtbaar dat er iets aan de hand was en ook crew-chief Silvano Galbusera was druk aan het gebaren.

In de eerste ronde op snelheid van de tweede run ging het mis voor Johann Zarco. De Fransman verloor de voorkant van zijn KTM RC16 als gevolg van hevige chatter. Hij kon de machine eigenhandig weer lopend krijgen maar een verbetering van zijn tijd zat er niet meer in.

Rins wist zijn tijd nog met een aantal honderdsten aan te scherpen terwijl Pol Espargaró dankzij een indrukwekkende ronde de tweede tijd noteerde: de twee Spanjaarden mochten daardoor verder naar Q2. Bagnaia reed de derde rondetijd wat hem de dertiende plaats op de grid oplevert, één plaats voor Rossi. De Italiaan had de tijd voor twee ronden op snelheid maar hij kreeg het niet voor elkaar om meer snelheid uit de YZR-M1 te halen. Met een vierde tijd in deze sessie zal de negenvoudig wereldkampioen morgenmiddag vanaf de veertiende plaats starten. Verder noteerden Aleix Espargaró, Karel Abraham, Miguel Oliveira, Johann Zarco, Hafizh Syahrin en Andrea Iannone een tijd in de top tien.

Q2
Met Rins en Pol Espargaró toegevoegd aan de tien snelste coureurs na FP3 gingen de twaalf coureurs de verhitte strijd aan op het zeer warme TT Circuit Assen. De asfalttemperatuur liep inmiddels op richting de 50°C en er stond vijftien minuten aan kwalificatiespektakel te wachten op de Drentse heide.

Meteen vanaf de eerste seconde werd er hard gepusht door de heren coureurs. Rins wist meteen een 1’32.461 te rijden wat op dat moment de snelste ronde op het TT Circuit Assen met twee wielen ooit was. Quartararó nam geen gas terug ondanks dat zijn machine hevig schudde ter hoogte van Meeuwenmeer en nam de tweede tijd in handen voor Viñales en Márquez.

Na deze eerste run kwamen de coureurs binnen voor een gloednieuwe achterband waarna er met zo’n zes minuten op de klok nog eens een ultieme aanval werd geplaatst op pole position.

Viñales was de eerste die een poging deed. De Spanjaard was in de eerste drie sectoren slechts enkele honderdsten sneller dan Rins maar in de vierde sector greep hij ineens drie tienden. Márquez was op dat moment bezig om zichzelf goed te positioneren achter Dovizioso. In de daaropvolgende ronde had de Spanjaard bij het ingaan van de Haarbocht één van zijn karakteristieke saves en wist hij op ongekende wijze een valpartij te voorkomen. Hierdoor moest Márquez zijn ronde noodgedwongen afbreken en had hij daarna nog maar één ronde over.

Quartararó was op dat moment met een nóg snellere ronde en ging op weg naar zijn derde pole -position van het seizoen. Met een zeer indrukwekkende 1’32.017 dook de Fransman onder de tijd van Viñales maar het was nog niet gedaan. Márquez maakte in zijn allerlaatste snelle ronde opnieuw een klein foutje waardoor hij uiteindelijk niet meer wist te verbeteren. Viñales zette alles op alles om de pole terug te claimen terwijl ook Rins nog niet uitgesloten was. Uiteindelijk kregen de Spanjaarden het niet voor elkaar maar Quartararó reed nog snellere sectortijden dan zijn ronde daarvoor en was op weg naar de eerste ronde ooit onder de 1’31.

Uiteindelijk moest hij enkele honderdsten toegeven in de laatste sector en verbeterde hij zijn tijd niet. Ondanks dat behaalde Quartararó nu opnieuw de pole, zijn tweede op rij en al zijn derde dit seizoen. Viñales kwalificeerde zich als tweede en zorgde daarmee voor een Yamaha 1-2, Rins maakte de eerste startrij compleet met de derde tijd. Márquez moest toegeven aan deze drie jonge coureurs en eindigde als vierde, Mir reed zijn beste kwalificatie van het seizoen met de vijfde rondetijd. Daarachter maakten Crutchlow, Petrucci, Nakagami, Morbidelli en Miller de top tien compleet.

De MotoGP race op het TT Circuit Assen over 26 ronden gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App