Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: Justin fokkert

Wie is Justin Fokkert?

 • Naam: Justin Fokkert
 • Bijnaam: Mijn moeder noemt mij altijd ‘Jusje’
 • Geboren op: 15 Mei 2006
 • Woonplaats: Dalfsen
 • Partner:-
 • Kampioenschap: ETC (European Talent Cup)
 • Team: Talent Team Oudleusen (TTO)
 • Specialiteit: Hard en laat aanremmen
 • Op het circuit te herkennen aan: Mijn fel oranje kleuren
 • Favoriete circuit: Jerez en Albacete
 • Facebook: Justin Fokkert
 • Twitter: –
 • Instagram: @Justinfokkert

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Met mij gaat het goed en met de rest van mijn familie gaat het gelukkig ook goed. Voor zover ik nu weet is iedereen gezond.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Ik mis het sporten in de sportschool, miste het omgaan met mijn vrienden en familie en ik mis de school nu heel eerlijk gezegd ook wel een beetje. Hoe gek, alles wat zo normaal werd ineens zo anders.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja, afgelopen weekend heb ik voor de allereerste keer van dit jaar weer op mijn Honda (MOTO3) gereden. Dat was natuurlijk super! De training o.l.v. de KNMV was op het politie circuit van Lelystad. Jammer genoeg is het trainen in Nederland op de Moto3 maar zeer beperkt. Gelukkig kan ik met mijn SuperMotard inmiddels wel weer trainen op het Junior Track in Assen. Nu is het wachten totdat we weer naar Spanje kunnen, maar ik denk heel eerlijk gezegd, dat dat nog wel even kan gaan duren.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Wij hebben ons eigen team en de sfeer en het contact is uitstekend hoor. Het team bestaat uit mijn vader, moeder en de monteurs/chauffeurs Jefke en Remko. Mijn vader is mijn coach, monteur en manager. Mijn moeder is vooral achter de schermen actief, zij verzorgt de administratie.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Ja, dat lukt wel redelijk, al is het natuurlijk niet ideaal.  Ik heb van mijn sportschool en fysiotherapeut diverse oefeningen gekregen om thuis mee aan de slag te gaan. Daarnaast ga ik regelmatig hardlopen voor de conditie.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Ik doe mijn best om fit te blijven op een creatieve manier. De bijkeuken in ons huis is mijn sportschooltje geworden en op onze oprit maak ik af en toe een parcourtje van oude planken om te oefenen met de trailmotor.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Ik hoop en verwacht het niet, maar je weet natuurlijk maar nooit. Het is een sport waarbij je bijna geheel afhankelijk bent van sponsoren. In januari van dit jaar heb ik een sponsoravond aangeboden gekregen door een artiesten duo en twee horeca bedrijven uit Dalfsen, Peter Bom was aanwezig en door hem werd ik geïnterviewd. Samen hebben we toen getoost op een mooi raceseizoen. Hoe bizar is het, dat twee maanden later alles stil komt te liggen. Ik hoop dat de bedrijven die mij sponsoren redelijk ongeschonden door deze crisis komen en vooral dat iedereen gezond blijft!

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Lastig te zeggen, maar ik denk wel dat we de gevolgen gaan merken in de racewereld. Hoe groot de eventuele financiële gevolgen zullen gaan worden en in welke mate we dit terug gaan zien, is natuurlijke mede afhankelijk van wanneer het virus onder controle is. Hopelijk kunnen we dit allen binnenkort gaan vaststellen en blijven de financiële gevolgen voor iedereen beperkt, want racen kan je niet alleen dat doen we samen!

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen? 

Héél veel progressie boeken dit jaar en mijn grote doelstelling; meedingen in de serie1 races van het ETC, daar ga ik voor.

Stel dat je niet meer zou mogen& kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Mijn school afmaken en mijn VWO-diploma proberen te halen. Maar stoppen met racen, daar denk ik niet over na hoor. Zolang dit (gelukkig) niet aan de orde is, houd ik het bij racen en school.

Ik hoop iedereen weer snel te kunnen zien in de paddock!

justin-fokkert

Justin Fokkert – seizoen 2019 | foto© Nico Schneider

Racesport.nl coureur in de spotlights vrijdag 15 mei: Frans Superbike coureur Bobby Bos

 
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App