Rea wint eerste British Superbike race op kletsnat Donington Park

2240
Gino Rea passeert de finish als winnaar in race 1 - Donington Park | foto© Bennetts British Superbike Championship

Gino Rea heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op een zeer nat Donington Park. De race was een ware slijtageslag met een groot aantal valpartijen waarbij de Suzuki coureur als winnaar over de streep kwam voor Kyle Ryde en Christian Iddon.

Op zaterdag werd het tijdschema aangepast op Donington Park. Vanwege zeer slechte weersverwachtingen werd het gehele programma verder naar voren gehaald om de meest slechte omstandigheden voor te zijn.







De eerste regendruppels vielen ‘s ochtends al tijdens de kwalificatiesessie rond 10:45 uur lokale tijd, vlak voor de start van de tweede en beslissende kwalificatiesessie. Hierin was het Gino Rea die met een 1’43.279 pole position wist te behalen voor Danny Buchan en Glenn Irwin, daarachter stonden Lee Jackson, Josh Brookes en Tommy Bridewell op de tweede startrij. Tarran Mackenzie, leider in het kampioenschap, kwam niet verder dan de zestiende tijd op het natte Donington Park.

Race 1
Polesitter Gino Rea maakte een hele goede start en nam meteen de leiding in handen voor Danny Buchan en Glenn Irwin, daarachter waren het Josh Brookes en Lee Jackson. Dat het zeer verraderlijke omstandigheden waren ondervond Naomichi Uramoto. De Japanner vervangt dit weekend Danny Kent bij het Buildbase Suzuki team en schoof al in de eerste ronde onderuit bij het ingaan van de Foggy Esses. Een ronde later schoof ook Dean Harrison onderuit op precies dezelfde plaats.

Het werd een ware slijtageslag want in de daaropvolgende ronden kwamen ook de zeer ervaren Glenn Irwin, Peter Hickman, Josh Brookes en Tommy Bridewell ten val. In de vijfde ronde sloeg het noodlot toe voor Buchan, de Synetiq BMW coureur probeerde het hoge tempo van Rea te volgen maar verloor de voorkant van zijn M 1000 RR bij het ingaan van de Melbourne Hairpin.

Rea was veruit het sterkst in deze zeer uitdagende omstandigheden, halverwege de race had hij een voorsprong van ruim acht seconden richting Jackson en Iddon. De enige persoon die hem van de zege kon afhouden was hijzelf, de Suzuki coureur kreeg dan ook al de nodige waarschuwingen van een uitstappende achterzijde van de machine en een wegglijdende voorband.

Storm Stacey was op weg naar zijn eerste podium in de British Superbike klasse maar in de negende ronde kwam ook hij ten val bij het ingaan van bocht 1 (Redgate).

Terwijl Rea zijn voorsprong rond de acht seconden hield werd daarachter een interessant duel voor de tweede plaats gevoerd. Kyle Ryde reed lange tijd op de vierde plaats achter Iddon en Jackson maar wist zijn twee concurrenten in een mum van tijd te passeren en daardoor op te klimmen naar de tweede plaats.

Het was zichtbaar dat Ryde aan het pushen was, terwijl hij weg probeerde te rijden van Iddon stapte de achterkant van zijn BMW M 1000 RR drie keer achter elkaar uit en verloor hij al zijn opgebouwde voorsprong binnen twee bochten.

Een ronde later voerde Iddon een zeer knappe inhaalactie uit bij het ingaan van Redgate en wist hij de tweede plaats over te nemen van Ryde, Jackson kon daarachter niets anders doen dan toekijken maar hij zat op de perfecte plaats om te profiteren als het daarvoor misging.

Ryde kwam in de laatste ronde nog met grote stappen dichterbij maar Rea bleef foutloos. De Suzuki coureur reed een zeer knappe race in de stromende regen en behaalde zijn eerste zege van het jaar voor Ryde en Iddon. Jackson kwam daarachter als vierde over de finish met ver daarachter Jason O’Halloran en Joe Francis. Kampioenschapsleider Tarran Mackenzie beperkte de schade en werd zevende voor Ryan Vickers, Brad Ray en Rory Skinner.

In het kampioenschap staan O’Halloran en Mackenzie nu gelijk, echter heeft O’Halloran meer overwinningen behaald. Bridewell verliest punten op het McAMS Yamaha duo door niet te scoren.

Zondag staan er nog twee British Superbike races op het programma op Donington Park.

Nederlanders
Dit weekend zijn ook Jaimie van Sikkelerus (British Supersport) en Kyano Veijer (British Talent Cup) er weer bij. Van Sikkelerus wist zich op zaterdagochtend op een keurige zesde plaats te kwalificeren voor de eerste race later op de dag. In die eerste race van het weekend, die net als de BSB race op een kletsnatte baan werd verreden, kwam de Nederlander helaas ten val in bocht 7 (McLean’s). Op zondag mag hij het nog eens proberen in de langere ‘Feature race’.

Ook de eerste British Talent Cup race van het weekend werd in zeer regenachtige omstandigheden verreden. Veijer wist vanaf de dertiende startplaats uiteindelijk als negende over de finish te komen, op zondag zal de laatste BTC race van het jaar verreden worden.

 



Handige links British Superbikes Donington Park:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV



Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter