Romano Fenati: ‘Ik heb Uccio absoluut nooit een klap gegeven’

365
fenati
Romano Fenati | foto© Sky Racing Team VR46

Romano Fenati heeft afgelopen week in de Italiaanse media voor het eerst gereageerd op zijn breuk met het Sky Racing Team VR46 halverwege het seizoen 2016. De Italiaanse Moto3 coureur werd binnen het team vervangen door zijn landgenoot Lorenzo Dalla Porta en stond hierdoor de tweede helft van het seizoen langs de kant.

Aan de samenwerking tussen Romano Fenati en het team van negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi kwam afgelopen seizoen abrupt een einde tijdens de Oostenrijkse Grand Prix het nieuwe Red Bull Ring circuit.







De getalenteerde Moto3 coureur maakte het zaterdag’s na afloop van de kwalificatie op de Red Bull Ring te bont waardoor de leiding van het Sky Racing Team VR46 besloot hun rijder te schorsen voor de wedstrijddag van de NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich. Als reden voor de schorsing werd in het officiële persbericht genoemd het regelmatig overtreden van de binnen het team geldende gedragsregels.

Teameigenaar Valentino Rossi maakte vervolgens op de wedstrijddag meteen een einde aan alle onduidelijkheid door te bevestigen dat het over en uit was voor Fenati binnen zijn team en hij definitief geen deel meer uit zou maken van de toekomstplannen binnen Sky Racing Team VR46.

Wat volgde waren natuurlijk de wildste verhalen, zo zou Fenati gedurende het weekend met zijn crewchief op de vuist gegaan zijn, zou hij teammanager Alessio Salucci (Uccio) bedreigd hebben en hem een klap verkocht hebben.

Zowel Rossi, het SKY Racing Team VR46 maar ook Fenati zelf hielden vervolgens hun kaken stijf op elkaar en bleef het voor een ieder binnen het paddock gissen van wat er zich nu werkelijk had afgespeeld en wat de werkelijke reden is geweest van de breuk.

Afgelopen week doorbrak Fenati het stilzwijgen door in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport het volgende op te laten tekenen:

“Ik ben dit jaar tiende geworden in het kampioenschap ondanks dat ik maar de helft van de wedstrijden heb gereden. Ik denk dat je daar uit kunt leiden dat het geen juiste keuze was van het Sky VR46 Team om mij eruit te gooien. De kans was er zelfs nog om wereldkampioen te kunnen worden, maar in het weekend van de GP van Oostenrijk is alles veranderd.  Laat duidelijk zijn dat ik Uccio (Alessio Salucci, vriend van Rossi) absoluut geen klap in zijn gezicht heb gegeven. Ik ben die dag in Oostenrijk niet eens in zijn kantoor aanwezig geweest. Mijn moeder was daar wel om een gebrek van iets binnen het team te verduidelijken. Daarop sloegen zij bij SKY een hoge toon aan tegen mijn moeder. Ik kan helaas niet zeggen over welk gebrek het ging binnen het team.”

“In mijn ogen is er voor de rest niet veel gebeurt in de afgelopen jaren. Er heeft nooit een onderlinge – of grote ruzie plaats gevonden. In mijn wereld is alles zwart of wit en grijs bestaat nu eenmaal niet. Dus daarom omschrijft Pablo Nieto mij waarschijnlijk als een persoon met een moeilijk karakter.”

“In 2017 zou ik graag het seizoen willen afmaken en net zo goed zijn als dat ik dit seizoen was. Het zal wederom in de Moto3 klasse zijn, maar het klopt dat ik al in de Moto2 klasse had moeten rijden. Dat had eigenlijk in 2015 al zo moeten zijn, maar helaas werkte het team niet mee. Een eigen keuze had ik al vaker niet want in 2014 had ik voor Team Ajo kunnen rijden. De situatie was namelijk als volgt: Het was als een kleine jongen zijn in een film samen met Michael Jordan die hem onder zijn hoeden nam. Jordan zou in die film dan wel tegen het kind zeggen dat je met hem of tegen hem bent. Zo werd ik dus verplicht om in 2015 voor SKY Racing Team VR46 te blijven rijden. Rossi heeft het echter niet zelf zo tegen mij gezegd, maar wel een iemand vanuit zijn kamp.”

Inmiddels heeft Fenati onderdak gevonden bij het Ongetta-Rivacold Moto3 team, het Honda team waar hij komend seizoen de plaats in zal nemen van de naar het Red Bull KTM Ajo Team overgestapte Niccolò Antonelli.

Met dank aan Asse Klein.