Rutter wint vroegtijdig afgevlagde 2019 Macau Grand Prix na ernstig incident

86
Michael Rutter - Bathams Racing - Guia Circuit, Macau Grand Prix | foto© Macau Grand Prix

Michael Rutter is afgelopen zaterdag verklaard als winnaar van de 53e Macau Grand Prix. Nadat een aantal incidenten ervoor zorgde dat er geen tijd meer was voor een extra herstart werd de 47-jarige Brit uiteindelijk verklaard als winnaar van de race voor Peter Hickman en Davo Johnson. 

Afgelopen week vond de 53e editie van de Macau Grand Prix plaats voor motoren. Het is een jaarlijks terugkerend evenement en één van de vier grote internationale road races op de road race kalender. In een onafhankelijke staat in het zuiden van China wordt ieder jaar een evenement gehouden voor zowel motoren als auto’s op een stratencircuit dat gekenmerkt wordt door de geel-zwart gekleurde vangrails rondom de baan.

Het was Peter Hickman – dit seizoen veruit het meest succesvol op de roads na winst tijdens de North West 200, drie zeges tijdens de Isle of Man TT en een legendarische Ulster Grand Prix waar hij vijf races op één dag en zeven races over het hele evenement won – die ook op het Circuito da Guia meteen het sterkste leek en na de eerste kwalificatie ruim een seconde los stond van de concurrentie. Zijn tijd die hij tijdens de eerste dag reed bleek al genoeg te zijn voor pole position want een dag later wist de concurrentie daar tijdens de tweede kwalificatiesessie niet onder te duiken. Hickman greep pole position met een 2’25.100 voor Michael Rutter, rijdend op de unieke en exotische Honda RC213V-S, en David Johnson. John McGuinness kwalificeerde zich als vierde – rijdend op de Ducati Panigale V4R van het PBM team waarmee Scott Redding de British Superbike titel behaalde – voor Lee Johnston en Horst Saiger met verder Erno Kostamo, Gary Johnson, Phillip Crowe en de terugkerende Ian Hutchinson in de top tien.

Uitslag Macau Grand Prix – Kwalificatie

Zaterdag stond de race over 12 ronden over de planning maar vrijwel alles wat mis kon gaan ging mis. In de warm-up ronde moest John McGuinness de pitbox noodgedwongen opzoeken vanwege een brandstofprobleem waardoor zijn race er al vroeg op zat. Polesitter Peter Hickman maakte optimaal gebruik van zijn startpositie en nam de leiding in handen. Aan het einde van de derde ronde had hij al een voorsprong van zo’n zeven seconden in handen voor Michael Rutter, David Johnson, Lee Johnston, Davey Todd en Horst Saiger waarna de rode vlag werd gezwaaid. Rob Hodson was gecrasht waarna Marek Cerveny hem niet kon ontwijken. Beide coureurs bleken achteraf relatief ongedeerd maar doordat er brandstof en water op de baan terecht was gekomen duurde het ongeveer een half uur voordat alles was opgeruimd.

In de herstart over acht ronden was het Rutter die meteen toesloeg en de leiding in handen nam voor Hickman en Johnson. Echter ging het halverwege de tweede ronde, nadat de coureurs één keer over start / finish waren gekomen, behoorlijk mis voor een zestal coureurs. Een crash waarbij Erno Kostamo, Derek Sheils, Michael Sweeney, Didier Grams, Phil Crowe en Dan Kruger betrokken waren zorgde voor flinke chaos met coureurs en motoren verspreid over het asfalt. De organisatie kon niets anders doen dan opnieuw de rode vlag zwaaien en een einde aan de race maken. Kostamo, Sheils en Kruger werden naar het ziekenhuis gebracht maar hielden geen levensbedreigende verwondingen aan het ongeval over. Sweeney, Grams en Crowe konden terugkeren naar de paddock.

Omdat het steeds donkerder werd na deze onderbrekingen besloot de organisatie om de race op zaterdag niet meer te verrijden. Omdat er op zondag geen tijd gevonden kon worden in het drukke schema voor de auto’s, de teams al hun banden hadden gebruikt en het voor logistieke problemen zou zorgen werd besloten om de race niet meer te herstarten. Hierdoor werd Michael Rutter verklaard als winnaar van de race (na één gereden ronde) voor Peter Hickman en Davo Johnson. Davey Todd werd vierde voor Lee Johnston en Ian Hutchinson, daarachter eindigden Horst Saiger, Gary Johnson, Erno Kostamo en Derek Sheils in de top tien.

Uitslag Macau Grand Prix – Race

Michael Rutter – Guía Circuit | foto© Macau Grand Prix
Michael Rutter – Circuito da Guia | foto© Macau Grand Prix
Start van de 53e Macau Grand Prix – Guia Circuit | foto© Macau Grand Prix
Peter Hickman aan de leiding voor Michael Rutter – Guia Circuit | foto© Macau Grand Prix